5 σαλάτες για «κυρίως»

Είτε επειδή έχει ζέστη και δεν έχετε όρεξη για μαγείρεμα, είτε επειδή θέλετε ένα γρήγορο αλλά και χορταστικό πιάτο που δεν θα σας βαρύνει, η σαλάτα σε συνδυασμό με το κρέας, το ψάρι ή το ζυμαρικό, αποτελεί ιδανική λύση για καλοκαιρινά γεύματα.
5 σαλάτες για «κυρίως»
Ελαφρύ γεύμα ή πλούσια σαλάτα; Όπως και να τα ονομάσετε, τα πέντε παρακάτω πιάτα αποτελούν ιδανικές λύσεις για τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες, αφού θα σας χορτάσουν χωρίς να σας βαρύνουν, ενώ θα εμπλουτίσουν την διατροφή σας με τις απαραίτητες πρωτεΐνες, βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Σαλάτα με κοτόπουλο και παρμεζάνα (2 μερίδες)
Τι θα χρειαστείτε:
½ μαρούλι και άλλα πράσινα λαχανικά (π.χ. λόλα, iceberg κ.λ.π.)
Το στήθος από ένα κοτόπουλο
10 μικρά ντοματάκια
100γρ. παρμεζάνα χοντροτριμμένη
1 κ.σ. μουστάρδα
Χυμό από 1 λεμόνι
Ελαιόλαδο
Αλάτι – Πιπέρι

Τι θα κάνετε:
Κόψτε το στήθος του κοτόπουλου σε λωρίδες και ψήστε το σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο. Χοντροκόψτε την σαλάτα σε ένα μπολ. Κόψτε τα ντοματάκια στη μέση και προσθέστε τα στο μπολ, μαζί με το κοτόπουλο το οποίο θα έχει κρυώσει, και μαζί με τις φλούδες παρμεζάνας.

Ανακατέψτε το ελαιόλαδο με τη μουστάρδα, το λεμόνι και το αλατοπίπερο και με το μίγμα περιχύστε την σαλάτα στο μπολ.

Πράσινη σαλάτα με καραμελωμένο μοσχάρι (2 μερίδες)
(συνταγή από
argiro.gr)
Τι θα χρειαστείτε:
Μίγμα διάφορων λαχανικών για σαλάτα (1 μαρούλι, 1 iceberg, λόλα, κόκκινο λάχανο κ.λ.π.)
1 ματσάκι ρόκα
2 παντζάρια βρασμένα
150γρ. μοσχαρίσιο φιλέτο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. μπαλσάμικο
Αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τι θα κάνετε:
Πλένετε καλά τα λαχανικά και τα στραγγίζετε. Τα χοντροκόβετε σε σαλατιέρα. Καθαρίζετε τα βρασμένα παντζάρια, τα κόβετε σε καρέ και τα βάζετε στη σαλάτα. Κόβετε το φιλέτο σε λωρίδες. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και ροδίζετε το κρέας για 1΄ από κάθε πλευρά. Αλατοπιπερώνετε. «Σβήνετε» με το μπαλσάμικο και αφήνετε για 1΄ το τηγάνι στη φωτιά να καραμελώσει η σάλτσα. Αφήνουμε για 5΄ να κρυώσει το κρέας και στη συνέχεια περιχύνετε τη σαλάτα με το καραμελωμένο φιλέτο.

Τονοσαλάτα με πατάτες (2 μερίδες)
Τι θα χρειαστείτε:
1 κονσέρβα τόνο σε νερό
2-3 κ.σ. μαγιονέζα
1 κρεμμύδι
3 μέτριες πατάτες
1 ντομάτα
1 αγγούρι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι

Τι θα κάνετε:
Καθαρίζετε, κόβετε σε κύβους και βράζετε τις πατάτες. Στραγγίζετε τον τόνο και τον ρίχνετε στις πατάτες, οι οποίες πρέπει πρώτα να έχουν κρυώσει. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το ρίχνετε και αυτό. Ψιλοκόβετε την ντομάτα και το αγγούρι και τα προσθέτετε. Ανακατεύετε τη μαγιονέζα με το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και με το μείγμα περιχύνετε την σαλάτα. Την βάζετε στο ψυγείο να κρυώσει και σερβίρετε.

Σαλάτα λάχανο με λουκάνικο Φρανκφούρτης (2 μερίδες)
Τι θα χρειαστείτε:
1 μικρό λευκό λάχανο
2 μεγάλα καρότα τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 μεγάλα λουκάνικα Φρανκφούρτης
1 μικρό βαζάκι μαγιονέζα
½ κεσεδάκι γιαούρτι

Τι θα κάνετε:
Ψιλοκόβετε το λάχανο στον τρίφτη. Σε ένα μπολ βάζετε το λάχανο, το τριμμένο καρότο, τα 2 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και τα 2 λουκάνικα Φρανκφούρτης, τα οποία έχετε πρώτα βράσει, κομμένα σε λεπτές φέτες. Σε ένα άλλο μπολ βάζετε τη μαγιονέζα και την ανακατεύετε καλά με το γιαούρτι για να αραιώσει. Ρίχνετε το μίγμα της μαγιονέζας με το γιαούρτι στη σαλάτα και ανακατεύετε καλά.

Σαλάτα με ζυμαρικά (2 μερίδες)
Τι θα χρειαστείτε:
2 φλιτζάνια ζυμαρικά βίδες ολικής άλεσης
1/3 του φλιτζανιού μαγιονέζα με λίγες θερμίδες
2 κ.σ ελαιόλαδο
1/3 του φλιτζανιού γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
1 κ.σ ξίδι (ή χυμό λεμόνι)
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ντοματάκια cherry κομμένα στη μέση
1 φλιτζάνι κίτρινη ή κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 φλιτζάνι καρότο τριμμένο
½ φλιτζάνι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι ελιές καλαμών χωρίς κουκούτσι
Φρέσκο βασιλικό
Αλάτι-Πιπέρι

Τι θα κάνετε:
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάλτε αλατισμένο νερό να βράσει. Βράστε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας. Ανακάτεψε το γιαούρτι με την μαγιονέζα, το λάδι και το ξίδι. Προσθέστε το σκόρδο, το πιπέρι και λίγο αλάτι και ανακατέψτε να γίνουν ένα σώμα. Βάλτε τα μακαρόνια (που έχουν κρυώσει) και ανακατέψτε να καλυφθούν από την σος γιαουρτιού-μαγιονέζας. Βάλτε τις ντομάτες, την πιπεριά, τα καρότα, το κρεμμυδάκι, τις ελιές και τον βασιλικό.

Ανακατέψτε τα όλα καλά και το πιάτο σας είναι έτοιμο.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v