4+1 νόστιμες συνταγές στον ατμό

Πέρα από άκρως υγιεινά, πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά, τα φαγητά που μαγειρεύονται στον ατμό μπορούν να έχουν και υπέροχη γεύση. Δείτε πώς θα φτιάξετε τέσσερα αλμυρά και ένα γλυκό πιάτο στον ατμό.
4+1 νόστιμες συνταγές στον ατμό
Δεν είναι λίγες οι έρευνες που επιμένουν πως το μαγείρεμα τροφίμων στον ατμό αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να διατηρήσουν αυτά τις βιταμίνες και τα θρεπτικά τους συστατικά, τα οποία αποδεδειγμένα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου.

Ένας ακόμα καλός λόγος να μαγειρεύουμε στον ατμό, λένε όσοι το συνηθίζουν, είναι ότι ιδιαίτερα τα λαχανικά διατηρούν έτσι αναλλοίωτη την γεύση τους και τα αρώματά τους, ενισχύοντας την απόλαυση ακόμα και στα πιο απλά πιάτα.

Πριν διαμαρτυρηθείτε ότι δεν έχετε ατμομάγειρα ή το ειδικό μπαμπού καλαθάκι για να μαγειρέψετε τα γεύματά σας στον ατμό, μάθετε ότι υπάρχει λύση: Βράζετε νερό σε μία κατσαρόλα (σε μέτρια φωτιά), τοποθετείτε από πάνω ένα μεταλλικό σουρωτήρι μακαρονιών, χωρίς να μπαίνει το νερό που βράζει μέσα στο σουρωτήρι, βάζετε τις τροφές μέσα στο σουρωτήρι και το καλύπτετε εντελώς με το καπάκι (σκοπός είναι να μην «φεύγει» ο ατμός με τον οποίον θα βράσουν οι τροφές). Για να βεβαιωθείτε πότε τα φαγητά σας είναι έτοιμα θα πρέπει να τα κοιτάτε τακτικά. Καλό είναι, ωστόσο, τα λαχανικά να «κρατάνε» για να διατηρούν ακόμα περισσότερες βιταμίνες.

Τι μπορείτε να μαγειρέψετε στον ατμό και πώς:
Βακαλάος με πουρέ λαχανικών
(συνταγή από sintagespareas.gr)
Τι θα χρειαστείτε (4 μερίδες):
1/2 κιλό βακαλάο σε ροδέλες
250 γραμμάρια αρακά
6 μέτρια καρότα (κομμένα σε 3 κομμάτια)
5 μέτριες πατάτες (σε κομμάτια)
Ελαιόλαδο
Λίγο σέλινο, λίγο άνηθο
Αλάτι, πιπέρι
Χυμό λεμόνι

Τι θα κάνετε (αν δεν έχετε ατμομάγειρα):
Για το ψάρι: Βάζετε σε κατσαρόλα λίγο νερό να βράζει. Αλατοπιπερώνετε τις φέτες του ψαριού. Βάζετε στο σουρωτήρι της χύτρας το ψάρι. Το τοποθετείτε μέσα στην κατσαρόλα, χωρίς να μπαίνει νερό στο σουρωτήρι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα. Αφήνετε για δέκα λεπτά το ψάρι να βράσει στον ατμό.

Για τον πουρέ: Με τον ίδιο τρόπο μαγειρεύετε τα λαχανικά στον ατμό, ξεχωριστά την κάθε ομάδα λαχανικών για να μαλακώσει όσο χρειάζεται η κάθε ομάδα. Έπειτα τα πολτοποιείτε όλα μαζί στο multi, μαζί με τον άνηθο, το σελίνο, το ελαιόλαδο, το πιπέρι και λίγο χυμό λεμόνι για να γίνουν πουρές.

Σερβίρετε τον πουρέ με το ψάρι περιχύνοντας με λεμόνι ή ακόμα και με λεμόνι ανακατεμένο με μουστάρδα.

Μπιφτέκια σόγιας στον ατμό (απαιτείται ατμομάγειρας)
(συνταγή από iatronet.gr)
Τι θα χρειαστείτε (4 μερίδες):
500 γρ. Κιμά σόγιας
2 lt νερό ζεστό
1 αυγό
200 γρ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένο
6 φέτες ψωμί του τοστ χωρίς κόρα μουλιασμένες σε 250 ml νερό
1/8 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
5 γρ. αλάτι
2 γρ. λευκό πιπέρι
Χυμός από ένα λεμόνι

Τι θα κάνετε:
Μουλιάζετε από το βράδυ για τουλάχιστον 12 ώρες τον κιμά σόγιας στο ζεστό νερό. Τον σουρώνετε, πιέζοντας για να αποβάλει όλα τα υγρά του.

Σε μια λεκάνη ανακατεύετε τον μουλιασμένο κιμά σόγιας με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αυγό, τις μουλιασμένες φέτες ψωμί του τοστ (καλά στραγγισμένες από το νερό), τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε. Ζυμώνετε και πλάθετε 4 μεγάλα ή 8 μικρά μπιφτέκια. Στον ατμομάγειρα ψήνετε τα μπιφτέκια μέχρι να γίνουν (γύρω στα 20 λεπτά). Εναλλακτικά τα ψήνετε στον φούρνο, σε ένα ταψί σε προθερμασμένο στους 100ο (έχοντας τοποθετήσει ένα άλλο ταψί από κάτω με νερό για υγρασία)για 35-40 λεπτά. Περιχύνετε τα μπιφτέκια με χυμό λεμονιού και σερβίρετε.

Μπορείτε να σερβίρετε με τον παραπάνω πουρέ λαχανικών ή με λαχανικά μαγειρεμένα στον ατμό.

Σπαράγγια με σάλτσα ολλανταίζ
(συνταγή από: yumm.gr)
Τι θα χρειαστείτε (4 μερίδες):
Για τα σπαράγγια:
2 ματσάκια σπαράγγια
αλάτι
Για τη σάλτσα ολλανταίζ:
4 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
1 κουταλιά της σούπας ξύδι από άσπρο κρασί
4 κρόκους αυγών
1 κουταλάκι του γλυκού κόκκους άσπρου πιπεριού συνθλιμμένους
250γρ. βούτυρο διαυγασμένο
το χυμό από μισό λεμόνι
αλάτι

Τι θα κάνετε:
Ξεκινήστε από την σάλτσα: Πρώτα πρέπει να «διαυγάσετε» το βούτυρο. Κατά τη διαδικασία αυτή το βούτυρο χάνει περίπου το 20% του βάρους του, γι’ αυτό θα πρέπει να ξεκινήσετε με 300γρ. βουτύρου, για να πάρετε στο τέλος 250γρ. Λιώστε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία σε μια μικρή κατσαρόλα και σιγά- σιγά φέρτε το σε βρασμό. Αφαιρέστε τον αφρό που θα σχηματιστεί στην επιφάνεια. Πολύ προσεκτικά μεταφέρετε το λιωμένο βούτυρο σε ένα άλλο σκεύος, μεριμνώντας να μην μεταφέρετε και την γαλακτώδη υποστάθμη που έχει σχηματιστεί στον πάτο. Το διαυγασμένο βούτυρο πρέπει να έχει ένα απαλό χρώμα ελαιόλαδου. Αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε μια άλλη μικρή κατσαρόλα με παχύ πάτο αναμείξτε το νερό, το ξύδι και το πιπέρι και σε πολύ μικρή θερμοκρασία αφήστε να εξατμιστεί το ένα τρίτο του μίγματος. Αφήστε το να κρυώσει. Όταν κρυώσει προσθέστε τους κρόκκους και με ένα σύρμα αναμείξτε τους πολύ καλά. Ξαναβάλτε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας με το σύρμα συνεχώς. Σιγουρευτείτε ότι το σύρμα έρχεται σε επαφή με όλη την κατσαρόλα. Συνεχίστε να ανακατεύετε καθώς αυξάνετε τη θερμοκρασία σταδιακά. Η σάλτσα σιγά- σιγά θα αρχίσει να δένει και να γίνεται κρεμώδης μετά από περίπου 8- 10 λεπτά. Η θερμοκρασία δεν θα πρέπει να υπερβεί τους 65ο C.

Απομακρύνετε από τη φωτιά τη σάλτσα και συνεχίζοντας να ανακατεύετε, προσθέστε το διαυγασμένο βούτυρο σιγά- σιγά. Τέλος προσθέστε όσο αλάτι προτιμάτε.
Ακριβώς πριν τη σερβίρετε προσθέστε ανακατεύοντας το χυμό λεμόνι.

Tip: Για μεγαλύτερη ασφάλεια, μπορείτε τη σάλτσα ολλανταίζ να τη φτιάξετε σε μπαιν μαρί. Έτσι η θερμότητα δεν θα έρχεται σε άμεση επαφή με τη σάλτσα και θα είναι πιο ελεγχόμενη.

Συνεχίστε με τα σπαράγγια: Αφαιρέστε με τα χέρια από τα σπαράγγια το σκληρό μέρος των κοτσανιών και πλύντε τα. Με ένα μαχαίρι λειάνετε τις άκρες τους. Αν διαθέτετε ατμομάγειρα, θέστε τον σε λειτουργία, ξαπλώστε τα σπαράγγια, αλατίστε τα, κλείστε το καπάκι του ατμομάγειρα και μαγειρέψτε τα για 4- 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι κορυφές, δοκιμάζοντάς τις με ένα μαχαίρι.

Αν δεν διαθέτετε ατμομάγειρα, καθαρίστε τα σπαράγγια όπως παραπάνω, αλατίστε τα και μαγειρέψτε τα στον ατμό με την μέθοδο της κατσαρόλας με το σουρωτήρι που αναφέραμε παραπάνω. Μεταφέρετε τα σπαράγγια σε μια ζεστή πιατέλα και περιχύστε τα με τη σάλτσα ολλανταίζ.

Σολομός στον ατμό με σπόρους μουστάρδας και ντομάτα
(συνταγή από pandespani.com)
Τι θα χρειαστείτε (4 μερίδες):
600-700 γραμ. φιλέτο σολομού, χωρίς το δέρμα, κομμένο σε κύβους 2 εκ. περίπου
3 +1 κ.γ. σπόρους μουστάρδας – αν βρείτε μαύρους, προτιμήστε τους
½ -1 πράσινη καυτερή πιπεριά πολύ ψιλοκομμένη (ή κόκκινη)
¾ κ.γ. κύμινο
½ κ.γ. τουρμέρικ
1 κ.γ. αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ κ.γ. πιπέρι καγιέν (ή περισσότερο αν προτιμάτε το πιάτο καυτερό)
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες (μικρά κυβάκια)
3-4 κ.σ. λάδι μουστάρδας (ή ελαιόλαδο, αν δεν βρείτε)
1,5 κ.σ. νερό

Τι θα κάνετε:
Καταρχήν μαρινάρετε το σολομό: Aλέστε τα 3 κ.γ. των σπόρων μουστάρδας ώστε να έχετε μικρότερα κομματάκια (όχι σκόνη). Σ’ ένα μεταλλικό ή γυάλινο μπολ με μέγεθος ικανό να χωρέσει όλα τα υλικά αδειάστε τους αλεσμένους σπόρους μουστάρδας και προσθέστε όλα τα υπόλοιπα εκτός από το ψάρι. Ανακατέψτε καλά, ρίξτε το νερό και ανακατέψτε ξανά. Προσθέστε τα κομμάτια του σολομού και αναμείξτε ώστε η μαρινάδα να πάει παντού. Καλύψτε με διαφανή μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο και αφήστε το ψάρι να μαριναριστεί για μισή ώρα.

Έπειτα βάλτε το μεταλλικό ή γυάλινο μπολ με τα κομμάτια του σολομού μέσα σε μεγαλύτερο σκεύος π.χ. κατσαρόλα, με νερό που φτάνει μέχρι το 1/3 του ύψους του και βράζει (σαν μπεν μαρί). Σκεπάστε το σκεύος και μαγειρέψτε στον ατμό για 5-8 λεπτά. Βγάλτε το μπολ, ανακατέψτε με πολλή προσοχή για να μην διαλυθούν τα κομμάτια, δοκιμάστε και διορθώστε σε αλάτι, πιπέρι, αν χρειάζεται, με λίγες κινήσεις. Ξαναβάλτε το ψάρι στον ατμό και μαγειρέψτε για άλλα 5-8 λεπτά, ίσα-ίσα τα κομμάτια του σολομού να μην είναι διάφανα. Σερβίρετε με ρύζι.

Και ένα γλυκό μαγειρεμένο στον ατμό:
Λουκάνικο σοκολάτας
(συνταγή από sintagespareas.gr)
Τι θα χρειαστείτε:
400 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
120 γρ. ζάχαρη αχνή
100 γρ. βούτυρο
4 κουταλιές τη σούπας κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές της σούπας ρευστό μέλι
100 γρ. ξεφλουδισμένα αμύγδαλα
Λαδόχαρτο

Τι θα κάνετε:
Σε ένα δοχείο ρίξτε το βούτυρο και τη σοκολάτα κομμένη σε κομματάκια και λειώστε τα σε μπαιν μαρί τοποθετώντας το δοχείο μέσα σε μια κατσαρόλα. Προσθέστε το μέλι, την ζάχαρη άχνη, την κρέμα γάλακτος και τα αμύγδαλα χοντροκομμένα στο μίξερ. Αφήστε το μείγμα δυο ώρες να σκληρύνει. Ξεκολλήστε το μείγμα της σοκολάτας από το δοχείο με ένα μαχαίρι και τοποθετήστε το πάνω στο λαδόχαρτο. Πλάστε το για να δώσετε σχήμα. Τυλίξτε το με το χαρτί και κλείστε το σαν πορτοφόλι. Αφήστε το τέσσερις ώρες στο ψυγείο. Βγάλτε το χαρτί και κυλήστε το λουκάνικο σε λίγη ζάχαρη άχνη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v