Rss - In2life.grΜεγέθυνσηΣμύκρινση
|
 

Barbecue: 5 συνταγές για… ψήσιμο

Δημοσίευση | 5 Αυγούστου 2010 - Παλαιότερο των 360 ημερών

Η ιδανικότερη αφορμή για να μαζευτεί η παρέα στο σπίτι, το απόλυτο καλοκαιρινό garden –ή ταράτσα– party, η καλύτερη ευκαιρία να… εντυπωσιάσετε με τις μαγειρικές σας ικανότητες. Κι αν πιστεύετε ότι το να γυρνάς μπριζολάκια πάνω στα κάρβουνα δεν είναι μαγειρική, καιρός να αναθεωρήσετε. Όχι μόνο διότι το σωστό ψήσιμο θέλει γνώσεις και τέχνη, αλλά και γιατί δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να υπαγορεύει ότι στο barbecue ψήνουμε μόνο μπριζόλες.

Για να εκπλήξετε τους πάντες όχι μόνο με το ταλέντο, αλλά και με τη φαντασία σας, συγκεντρώσαμε πέντε πρωτότυπες συνταγές για barbecue, τις οποίες θα υιοθετήσετε ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, και το αν η παρέα προτιμά κρέας ή ψάρι.


Καυτερά μαριναρισμένα μπριζολάκια

Υλικά: ¾ της κούπας σάλτσα σόγιας
¼ της κούπας στυμμένος χυμός λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας σάλτσα τσίλι
¼ κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
Χοιρινά μπριζολάκια

Εκτέλεση: Σε μια μεγάλη πλαστική σακούλα για τρόφιμα βάλτε μαζί την σάλτσα σόγιας, τον χυμό λεμονιού, την ζάχαρη, την σάλτσα τσίλι και την σκόνη από το σκόρδο. Βάλτε μέσα στην σακούλα τα μπριζολάκια και κλείστε την προσεκτικά, μαρινάροντάς τα για 12 ώρες στο ψυγείο. Αναποδογυρίστε την σακούλα στο ενδιάμεσο διάστημα. Ανάψτε φωτιά ή προθερμάνετε το grill σε υψηλή ένταση και τοποθετήστε τα μπριζολάκια σε μια ελαφρώς λαδωμένη σχάρα, ψήνοντάς τα από πέντε με επτά λεπτά σε κάθε πλευρά, μέχρι η θερμοκρασία τους να φτάσει τους 70 βαθμούς Κελσίου.

Καβούρια BBQ

Υλικά: Μισή κούπα βούτυρο
2 ½ κουταλιές της σούπας σκόνη σκόρδου
2 ½ κουταλιές της σούπας αλάτι με μπαχαρικά
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα Worcestershire (δείτε πώς να την φτιάξετε στο σπίτι εδώ)
2 κιλά καβούρια μεγάλα

Εκτέλεση: Προθερμάνετε το grill στην μεσαία σκάλα και λαδώστε ελαφρώς την σχάρα. Σε ένα μικρό τηγάνι λιώστε το βούτυρο και προσθέστε την σκόνη σκόρδου, το αλάτι και την σάλτσα Worcestershire. Αφαιρέστε τα πόδια από τα καβούρια, σπάστε το κέλυφος και αφαιρέστε το «ψαχνό». Τυλίξτε χαλαρά σε ένα αλουμινόχαρτο τα πόδια και το κρέας και βάλτε το πάνω στο grill ή την ψησταριά. Ανοίξτε το λίγο, προσθέστε το μείγμα με το βούτυρο και ψήστε τα για δεκαπέντε με είκοσι λεπτά.

Παϊδάκια κοτόπουλου BBQ

Υλικά: 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 ½ κούπα μηλόξυδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¼ κουταλιά της σούπας μαύρο πιπέρι τριμμένο
Μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
Μισό κιλό παϊδάκια κοτόπουλου

Εκτέλεση: Προθερμάνετε το grill και ανακατέψτε σε ένα μικρό τηγάνι το λάδι, το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι ζεσταίνοντάς τα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το μείγμα μπαχαρικών και ανακατέψτε. Όταν η σάλτσα γίνει ομοιόμορφη και πάρει μία βράση είναι έτοιμη. Βάλτε τα παϊδάκια πάνω στην σχάρα και αλείψτε τα με την σάλτσα. Ψήστε τα για σαρανταπέντε με εξήντα λεπτά, γυρνώντας τα κάθε πέντε με δέκα λεπτά για αλείφοντάς τα με την σάλτσα. Σερβίρετε με ψημένα λαχανικά της αρεσκείας σας.

Σαρδέλες BBQ με σκόρδο και τσίλι

Υλικά: 1 κιλό σαρδέλες, καθαρισμένες πλυμένες και ανοιγμένες στην κοιλιά
2 καυτερές πιπεριές ψιλοκομμένες
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
6 κουταλιές ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι
χοντρό αλάτι

Εκτέλεση: Αφαιρέστε την ραχοκοκαλιά από τις σαρδέλες και ανακατέψτε σε ένα μπολ τρεις κουταλιές ελαιόλαδο με σκόρδο και την καυτερή πιπεριά και αλείψτε τα ψάρια. Αλατίστε τις σαρδέλες με χοντρό αλάτι και ψήστε τις σε δυνατή φωτιά στο BBQ για τρία με τέσσερα λεπτά από κάθε πλευρά. Ανακατέψτε το υπόλοιπο λάδι με τον χυμό λεμονιού και ραντίστε τις πριν τις σερβίρετε.
 
Μεξικάνικες μπριζόλες

Υλικά: 4 χοιρινές μπριζόλες
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
½ κουταλάκι του γλυκού κολίανδρος
½ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
3 κουταλιές της σούπας χυμός πορτοκαλιού
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Αφαιρέστε το περισσευούμενο λίπος από τις μπριζόλες και αφήστε τις στην άκρη. Αναμείξτε το σκόρδο, την ρίγανη, το κύμινο, τον κορίανδρο , το μαύρο πιπέρι, την κανέλα, το ξύδι, τον χυμό πορτοκαλιού, το μέλι και το λάδι σε ένα μπολ και περιχύστε με το μείγμα τις μπριζόλες και από τις δύο πλευρές τους. Καλύψτε τις σε με ένα σελοφάν και αφήστε τις στο ψυγείο για τουλάχιστον τέσσερεις ώρες. Ύστερα ψήστε τις σε μέτρια φωτιά, για περίπου 8 με 10 λεπτά σε κάθε πλευρά. Σερβίρετέ τις πασπαλισμένες με αλάτι και πιπέρι.

Δημοσίευση | 5 Αυγούστου 2010

SPONSORED LINKS