Πλούσια οικογενειακά γεύματα σε 30'

Ποιος είπε ότι δεν γίνεται να μαγειρέψει κανείς για την οικογένεια επιστρέφοντας από την δουλειά; Αρκεί να έχει εντοπίσει τις κατάλληλες συνταγές που συνδυάζουν ταχύτητα, νοστιμιά και θρεπτική αξία.
Πλούσια οικογενειακά γεύματα σε 30
Το να επιστρέφεις από την δουλειά και να χρειάζεται να ετοιμάσεις κάτι πρόχειρο να φας, για εσένα, άντε και τον/την σύντροφό σου, είναι απλή υπόθεση. Ρίχνεις μισό πακέτο μακαρόνια σε νερό που βράζει, ανοίγεις και μία έτοιμη σάλτσα και χορταίνεις σε λιγότερο από είκοσι λεπτά. Το να επιστρέφεις, όμως, και να πρέπει να ετοιμάσεις φαγητό για την οικογένεια, δεν είναι τόσο απλό. Αν ανήκει κανείς σε αυτούς που έχουν τις αντοχές να μαγειρεύουν αργά το βράδυ για την επόμενη ημέρα… τα συγχαρητήριά μας. Αν όχι, χρειάζονται σίγουρα κάποιες γρήγορες συνταγές που να είναι ταυτόχρονα θρεπτικές και επαρκείς για την διατροφή μεγάλων και μικρών, νόστιμες και σε επαρκή ποσότητα για να φάνε όλοι.

Ρωτήσαμε μαμάδες και μπαμπάδες που έχουν αναλάβει την καθημερινή «σίτιση» της οικογένειας για τα γεύματα που προτιμούν να ετοιμάζουν τις καθημερινές, επιστρέφοντας στο σπίτι μετά την δουλειά, και από αυτά επιλέξαμε τα τέσσερα πιο απολαυστικά.

Μπιφτέκια με πουρέ και πράσινη σαλάτα
Με την προϋπόθεση ότι έχετε ετοιμάσει τον κιμά από την προηγούμενη ημέρα, τα μπιφτέκια με πουρέ είναι ό,τι πιο απλό και γρήγορο μπορείτε να μαγειρέψετε επιστρέφοντας μετά την δουλειά. Δείτε τι θα κάνετε:

Για τα μπιφτέκια
½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά και ½ κιλό χοιρινό
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 αυγά
½ κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 μικρές ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί να μουλιάζουν στο γάλα
Αλάτι, πιπέρι και ρίγανη

Τι θα κάνετε
Αναμείξτε και ζυμώστε καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Έπειτα, σκεπάστε το μπολ καλά με μία μεμβράνη και κρατήστε το στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσετε τα μπιφτέκια. Μην το αφήσετε, όμως, παραπάνω από μία ημέρα. Την ημέρα που θα τα ψήσετε, ανάψτε πρώτα το γκριλ στον φούρνο και έπειτα πλάστε τα μπιφτέκια και τοποθετήστε τα σε ένα ταψί. Βάλτε τα στον φούρνο, στο γκριλ και αφήστε να ψηθούν το πολύ για μισή ώρα, αφού τα γυρίσετε μετά από δεκαπέντε λεπτά για να ψηθούν και από την άλλη πλευρά.

Για τον πουρέ
Υπολογίστε 2 μεσαίες πατάτες για κάθε άτομο
½ φλιτζάνι γάλα (για 4-5 πατάτες)
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο (για 4-5 πατάτες)
Αλάτι
Μία τσιμπιά άνηθο

Τι θα κάνετε
Βάλτε νερό να βράζει και καθαρίστε τις πατάτες. Υπολογίστε δύο μεσαίες πατάτες για κάθε άτομο. Κόψτε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια και ρίξτε τις στο νερό, μαζί με λίγο αλάτι. Όση ώρα θα βράζουν οι πατάτες και θα ψήνονται τα μπιφτέκια πλύνετε καλά και ψιλοκόψτε την σαλάτα. Οι πατάτες πρέπει να βράσουν μέσα σε δέκα με δεκαπέντε λεπτά. Όταν θα είναι καλά βρασμένες στραγγίξτε τις, ρίξτε τις ξανά στην κατσαρόλα, προσθέστε λίγο γάλα και ξεκινήστε να τις λιώνετε με το πιρούνι. Μετά προσθέστε μία κουταλιά της σούπας βούτυρο, ανακατέψτε το καλά με τις πατάτες που λιώνουν και συνεχίστε να προσθέτετε γάλα, τόσο ώστε ο πουρές να γίνει μαλακός αλλά όχι υγρός. Τέλος βάλτε λίγο αλάτι και τον ψιλοκομμένο άνηθο, ανακατέψτε άλλη μία φορά και αφήστε την κατσαρόλα μισοσκεπασμένη μέχρι να σερβίρετε.

Η σαλάτα
Η σαλάτα, την οποία έχετε ήδη πλύνει και ψιλοκόψει μπορεί να αποτελείται από μαρούλι και φρέσκο κρεμμυδάκι. Φτιάξτε μία ελαφριά σως από λεμόνι, λάδι και μουστάρδα και -αν σας αρέσει- τρίψτε με τα δάχτυλά σας λίγο ροκφόρ. Προσθέστε και εδώ λίγο άνηθο, αλατίστε και σερβίρετε.

Μακαρόνια με σάλτσα τόνου και βραστά λαχανικά
Ακόμα πιο γρήγορη συνταγή από την προηγούμενη, χωρίς να χρειάζεται καν να έχετε προετοιμάσει κάτι από πριν. Δεν θα αναφερθούμε στο τι μακαρόνια θα επιλέξετε ούτε πώς θα τα ετοιμάσετε.

Για την σάλτσα τόνου
1 ή 2 κονσέρβες τόνου σε νερό (ανάλογα με τα άτομα)
2 μέτρια κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
1 κουταλιά της σούπας βασιλικός αποξηραμένος
2 φρέσκες ντομάτες τριμμένες χωρίς την φλούδα
200ml χυμός ντομάτας
Λίγο λάδι
Αλάτι και πιπέρι

Τι θα κάνετε
Καταρχήν θα στραγγίξετε τον τόνο και θα τον αφήσετε «στην αναμονή», μέχρι να τσιγαριστούν με πολύ λίγο λάδι πρώτα το κρεμμύδι και μετά το σκόρδο (θερμοκρασία μεσαία). Έπειτα ρίχνετε στο σκεύος τον τόνο, τον μαϊντανό -ανακατεύουμε-, βάζετε την φρέσκια ντομάτα, τον βασιλικό, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε λίγο να βράσει και να «πιει» τα υγρά της ντομάτας και μετά από λίγα λεπτά προσθέτουμε σιγά-σιγά τον χυμό ντομάτας, τόσο ώστε η σάλτσα να γίνει παχύρευστη αλλά όχι πολύ υγρή. Πιθανώς να χρειαστούν και λιγότερα από 200ml, θα εξαρτηθεί από το πόσο υγρή είναι η σάλτσα. Αφήστε δέκα λεπτά να βράσει η σάλτσα και είναι έτοιμη. Σερβίρετε με ζεστά ζυμαρικά, πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και παρμεζάνα.

Για τα βραστά λαχανικά
Μπορείτε να βράσετε κολοκύθια, καρότα και σέλινο ή σέλερι (χοντρά κοτσάνια από σέλινο). Τα δύο τελευταία έχουν μεγάλη ποσότητα βιταμινών και είναι ιδανικά για όλη την οικογένεια. Αφού βράσουν για δεκαπέντε λεπτά, τόσο ώστε να παραμείνουν λίγο σκληρά, ψιλοκόψτε τα, ανακατέψτε τα και απλά προσθέστε λάδι, λεμόνι και αλάτι.

Λαυράκια στο grill και ρύζι με λαχανικά
Ψάρι στον φούρνο σε 20 λεπτά; Κι όμως. Το grill κάνει και εδώ το θαύμα του. Έτσι, μπορείτε να φάτε «καλό» ψάρι πολύ γρήγορα και υγιεινά. Πώς;

Τα λαυράκια
Ανάλογα με το μέγεθος των ψαριών που έχετε πάρει, υπολογίστε να αντιστοιχούν περίπου 300 με 400 γραμμάρια στο κάθε άτομο. Πλύνετε τα ψάρια και γεμίστε την κοιλιά τους με ροδέλες κρεμμυδιού και μαϊντανό. Απλώστε απ’έξω αλάτι και πιπέρι, περιχύστε με ελάχιστο λάδι και είναι έτοιμα για ψήσιμο. Ψήστε τα στο γκριλ για είκοσι λεπτά, αφού τα γυρίσετε στα μισά του χρόνου για να ψηθούν καλά και από τις δύο μεριές.

Για το ρύζι
2 ή 3 φλιτζάνια ρύζι Basmati (ανάλογα με τα άτομα) – χρήσιμο είναι να επιλέξετε ρύζι που βράζει γρήγορα
1 κόκκινη και 1 πράσινη πιπεριά
1 κολοκύθι
1 κούπα μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα
λίγο λάδι
αλάτι και πιπέρι

Τι θα κάνετε
Όση ώρα θα ψήνονται τα λαυράκια ετοιμάστε το ρύζι με τα λαχανικά. Πλύνετε και ψιλοκόψτε τα λαχανικά και βάλτε λίγο λάδι να ζεσταθεί. Τσιγαρίστε πρώτα τα μανιτάρια και μετά την πιπεριά και το κολοκύθι. Τα αφήνετε όλα να μαλακώσουν καλά, σε χαμηλή φωτιά για δέκα λεπτά. Έπειτα ρίχνουμε το ρύζι, το ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε ένα λεπτό να τσιγαριστεί, ενώ αμέσως μετά ρίχνουμε βραστό νερό, τόσο ώστε μόλις να καλύψει το μείγμα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και την γλυκιά πάπρικα και αφήνουμε το ρύζι να βράσει για δέκα λεπτά. Αν κρίνουμε ότι χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει. Στο τέλος μπορούμε να πασπαλίσουμε το ρύζι, στο πιάτο, με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Πίτσα και σαλάτα με σπανάκι και προσούτο
Όχι, δεν θα χρειαστεί να φτιάξετε εκείνη την ώρα την ζύμη (αν και θα ήταν το ιδανικό). Στα σούπερ μάρκετ θα βρείτε έτοιμη ζύμη για πίτσα, την οποία απλά θα βγάλετε από το ψυγείο και θα απλώσετε σε ένα ταψί. Για την γέμιση όμως, την οποία μπορείτε να επιλέξετε ανάλογα με τα γούστα σας, και ειδικά για την σάλτσα ντομάτας θα χρειαστεί να ετοιμάσετε κάποια υλικά.

Πρόταση για την γέμιση
200 γρ. τυρί γκούντα
5 φέτες για τοστ γαλοπούλα καπνιστή
1 φλυτζάνι μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 πράσινη πιπεριά
½ κούπα ψιλοκομμένες πράσινες ελιές
1 ντομάτα κομμένη σε ροδέλες

Για την σάλτσα ντομάτας
300 γρ. φρέσκες ντομάτες, λιωμένες, χωρίς τη φλούδα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
1 τσιμπιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι – πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Λίγο ελαιόλαδο

Τι θα κάνετε
Θα μαράνετε σε ένα κατσαρολάκι με λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο και μετά θα προσθέσετε τη ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και την ζάχαρη. Αφήνετε την σάλτσα να σιγοβράσει για πέντε λεπτά και μετά να κρυώσει.

Για την πίτσα
Αλείφετε την ζύμη που έχετε απλώσει σε ταψί με την σάλτσα ντομάτας. Έπειτα τοποθετείτε τις φέτες γαλοπούλας, έπειτα το τριμμένο τυρί και μετά ένα-ένα απλώνετε τα υπόλοιπα υλικά. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για δέκα με δεκαπέντε λεπτά, σε δυνατή θερμοκρασία.

Για την σαλάτα
Πλένετε και ψιλοκόβετε το σπανάκι και απλώνετε πάνω του λεπτές φέτες προσούτο. Πασπαλίζετε την σαλάτα με ελαιόλαδο και μπαλσάμικο και τρίβετε πάνω της λίγη παρμεζάνα. Αν έχετε μπορείτε να προσθέσετε τριμμένα καρύδια. Ρίχνετε λίγο αλάτι και είναι έτοιμη.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v