Πέντε συνταγές για να τις κάνετε... σαλάτες

Εύκολες, γευστικές, δροσερές, θρεπτικές. Μπορούμε να τις καταναλώσουμε κάθε ώρα και με κάθε αφορμή. Εμείς σας λέμε τον τρόπο, εσείς δεν έχετε παρά να αγοράσετε τα υλικά και να φτιάξετε τις πιο νόστιμες σαλάτες.
Πέντε συνταγές για να τις κάνετε... σαλάτες
Σαλάτες: Ταιριάζουν και συμπληρώνουν ιδανικά κάθε γεύμα, καταναλώνονται σε μικρές ή μεγάλες μερίδες, σαν ορεκτικά, ακόμα και σαν κυρίως πιάτα. Είναι σχετικά εύκολες στην δημιουργία τους, ενώ οι συνδυασμοί που μπορείτε να κάνετε με τα συστατικά τους είναι κυριολεκτικά... αμέτρητοι. Επιλέξαμε πέντε μοναδικές συνταγές για κάθε γούστο και εποχή και σας τις εκμυστηρευόμαστε. Τι περιμένετε λοιπόν; Αγοράστε τα υλικά, κάντε έφοδο στην κουζίνα και... ξεπετάξτε τις.

Καλoκαιρινή Σαλάτα με Λαχανικά

Υλικά:
750 γρ. πατάτες κατάλληλες για βράσιμο (αν υπάρχουν διαλέγουμε κοκκινωπές)
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά σούπας φρέσκο δενδρολίβανο ή 1 κουταλάκι καφέ ξερό
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι
500 γρ. στρογγυλά φασολάκια φρέσκα ή κατεψυγμένα
15-20 ελιές
αλάτι & πιπέρι
1/3 φλιτζανιού λάδι
3-4 κουταλιές σούπας κρασόξύδο

Οδηγίες:
Πλένουμε πολύ κατά τις πατάτες, τις στεγνώνουμε και τις κόβουμε πρώτα στα δύο και στη συνέχεια σε χοντρές φέτες. Ανάβουμε το grill και σε ένα ρηχό ταψί (όχι pyrex) ζεσταίνουμε το λάδι. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και τοποθετούμε τις πατάτες που έχουμε κόψει. Τις γυρίζουμε αρκετές φορές μέχρι να λαδωθούν καλά. Επιστρέφουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου ½ ώρα τις πατάτες γυρίζοντας τις συχνά. Δοκιμάζουμε και όταν έχουν ψηθεί τις αφήνουμε να κρυώσουν (προσοχή, δεν πρέπει να παραψηθούν γιατί θα λιώσουν).

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε αλατόνερο. Καθαρίζουμε τα φασολάκια και τα κόβουμε στα δύο. Βράζουμε για περίπου 5-10 λεπτά ανάλογα αν είναι φρέσκα ή κατεψυγμένα. Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε με κρύο νερό. Προσοχή να μην παραβράσουν. Πρέπει να παραμείνουν τραγανά. Τα αφήνουμε στην άκρη να στεγνώσουνε και ετοιμάζουμε το dressing.

Τοποθετούμε το σκόρδο, το ξύδι, το δενδρολίβανο και το αλάτι σε ένα bender και αρχίζουμε να προσθέτουμε λάδι μέχρι να δέσει το dressing. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τις πατάτες με τα φασολάκια και περιχύνουμε με το dressing. Γαρνίρουμε με το κρεμμύδι και τις ελιές.

Κλασική Ιταλική Σαλάτα

Υλικά:
Λαχανικά:
2 μέρη σπανάκι πλυμένο και κομμένο σε μπουκιές
1 μέρος σαλάτα Lollo κόκκινη κομμένη σε μπουκιές
1 μέτρια κόκκινη γλυκιά πιπεριά σε λωρίδες
4-5 Ραπανάκια κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι σε ροδέλλες
2 κουταλιές σούπας τυρί Parmesan
1 κουταλιά σούπας κουκουνάρι

Dressing:
4 κουταλιές σούπας κόκκινο ξύδι
2 κουταλιές σούπας λάδι
Σκορδοπίπερο & αλάτι
1 κουταλάκι ξερή ρίγανη

Οδηγίες:
Ανακατεύουμε όλα τα λαχανικά σε ένα μεγάλο ρηχό μπολ. Σε ένα μικρό βαζάκι ή στο blender τοποθετούμε τα υλικά για το dressing, προσθέτουμε μία κουταλιά σούπας νερό και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν Ρίχνουμε το dressing πάνω από τα λαχανικά και ανακατεύουμε καλά. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και τα κουκουνάρια.

Σαλάτα Cesar’s

Υλικά:
4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιές σούπας μουστάρδα Dijon
1/2 κουταλιά σούπας σως Worcestershire
2 ίσα μέρη φρέσκο χυμό λεμόνι και κρασόξυδο (2 και 2 κουταλιές περίπου)
2 φιλέτα αντσούγιας ψιλοκομμένα
αλάτι & πιπέρι
1 χούφτα τριμμένο τυρί Parmesan
1 κρόκος αυγού (προαιρετικά)
1 πράσινη σαλάτα καλά πλυμένη και στραγγισμένη κομμένη σε μπουκιές
1 φλιτζάνι Croutons
200 ml λάδι περίπου

Οδηγίες:
Τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός από το λάδι και το τυρί σε κουζινομηχανή ή σε blender. Όταν αναμειχθούν καλά, προσθέτουμε λίγο – λίγο το τυρί. Όταν και αυτό ενσωματωθεί στο μίγμα, αρχίζουμε να προσθέτουμε το λάδι σε αργή, σταθερή ροή. Χτυπάμε το μίγμα μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη σχετικά αραιή κρέμα. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Ρίχνετε το μίγμα πάνω στο μαρούλι και πασπαλίζετε με τα croutons και επιπλέον τυρί Parmesan.

Αν θέλουμε μπορούμε προαιρετικά να προσθέσουμε κομμάτια ψητό κοτόπουλο ή γαρίδες. Αν δεν έχουμε προσθέσει τους κρόκους, όσο μίγμα περισσέψει μπορεί να μείνει στο ψυγείο έως και 1 εβδομάδα σε καλά κλεισμένο δοχείο.

Ιταλική Σαλάτα με Ψωμί

Υλικά:
1 – ½ κιλό ώριμες ντομάτες
¼ κιλού χωριάτικο ή αν υπάρχει ζυμωτό ψωμί
4 αντσούγιες φιλεταρισμένες και καλά πλυμένες
1 αγγούρι
1/3 φλιτζάνι κάπαρη καλά πλυμένη και στραγγισμένη
1/3 φλιτζάνι φρέσκο βασιλικό
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
¼ φλιτζάνι κρασόξυδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο


Οδηγίες:
Πλένουμε καλά τις ντομάτες, αφαιρούμε τους σπόρους και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Κρατάμε το ζουμί που θα δώσουν. Κόβουμε το ψωμί σε φέτες 2—3 εκ. Καθαρίζουμε το αγγούρι, αφαιρούμε τους σπόρους και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο με το ξύδι, προσθέτουμε λίγο αλάτι και αφήνουμε στην άκρη. Τοποθετούμε τις ντομάτες και τα υγρά τους σε ένα μεγάλο μπολ. Στο grill ψήνουμε τις φέτες του ψωμιού και αφού κρυώσουν λίγο τις κόβουμε σε μπουκιές. Προσθέτουμε το φρυγανισμένο ψωμί στις ντομάτες. Προσθέτουμε πάνω από τα υλικά μας τις αντσούγιες, την κάπαρη και το αγγούρι. Στο μπολ με το ξύδι και το σκόρδο προσθέτουμε το λάδι και χτυπάμε ώστε να δέσει η vinaigrette. Ρίχνουμε την vinaigrette πάνω στη σαλάτα και ανακατεύουμε ώστε να αναμειχθεί με όλα τα υλικά. Τέλος πασπαλίζουμε με τα φύλλα φρέσκου βασιλικού.

Σερβίρουμε αμέσως αν είναι δυνατόν για να μην μαλακώσει πολύ το ψωμί μας. Αν την έχουμε κάνει από νωρίς, θα πρέπει να προσθέσουμε λίγο λάδι.

Fussili Primavera

Υλικά:
Ένα πακέτο ζυμαρικά Fussily
250 γραμμάρια γαλοπούλα καπνιστή
3 πιπεριές (πράσινη, κόκκινη, κίτρινη)
Λίγη μαγιονέζα light
1 κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο
Λίγες σταγόνες ξύδι

Οδηγίες:
Βράζουμε για 8 λεπτά τα ζυμαρικά, ώστε να γίνουν al dente, ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και την γαλοπούλα και τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα μεγάλο μπωλ. Προσθέτουμε την μαγιονέζα, το ηλιέλαιο και το ξύδι και ανακατεύουμε καλά.  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v