Πρωτοχρονιά: Οι συνταγές της επόμενης μέρας

Αλκοόλ, ξενύχτι, βαριά γεύματα και αμέτρητες κραιπάλες κυριάρχησαν και αυτές τις γιορτές. Τα "εξισορροπούμε" μαγειρεύοντας πέντε υγιεινά, εύκολα και λαχταριστά πιάτα και δημιουργούμε το πρώτο «ελαφρύ» τραπέζι της νέας χρονιάς.
Πρωτοχρονιά: Οι συνταγές της επόμενης μέρας
Η προσεγμένη διατροφή την περίοδο των εορτών, είναι περισσότερο ένα σύντομο ανέκδοτο παρά πραγματικότητα. Δεν θα μπορούσαμε άλλωστε, να φανταστούμε τα τραπέζια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χωρίς τις... απαραίτητες θερμίδες που προκύπτουν κυρίως από τις γεμιστές γαλοπούλες και τα κάθε λογής κρεατικά, τα λαχταριστά γλυκίσματα και το άφθονο αλκοόλ. Σε μια προσπάθεια να συμβάλλουμε στην αποτοξίνωση από τις γιορτινές κραιπάλες, προτείνουμε υγιεινά και εύκολα στην δημιουργία τους πιάτα, που θα γεμίσουν με τον καλύτερο τρόπο το τραπέζι της νέας χρονιάς.

Κοτόπουλο λεμονάτο με πατάτες φούρνου

Υλικά: 
* ½ κοτόπουλο (ανάλογα με το πόσα άτομα είστε)
* 6-7 πατάτες 
* 1 πιπεριά πράσινη μεγάλη 
* 2 ντομάτες μέτριες 
* 1 κουταλιά του γλυκού μουστάρδα πικάντικη ή κανονική 
* Χυμό από ένα λεμόνι 
* αλάτι, πιπέρι, ρίγανη 
* ελαιόλαδο

Προετοιμασία: Πλένετε το κοτόπουλο, το αλατοπιπερώνετε και το βάζετε σε ένα μέτριο ταψί. Κόβετε τις πατάτες και τις τοποθετείτε σε ένα μπολ. Τις αλατοπιπερώνετε και τις βάζετε και αυτές στο ταψί. Από πάνω ρίχνετε λίγη ρίγανη, τον χυμό από το λεμόνι, τις ψιλοκομμένες ντομάτες και την πιπεριά σε ροδέλες. Ανακατεύετε καλά και στο τέλος ρίχνετε το λάδι ανακατεμένο με την μουστάρδα. Το βάζετε στον φούρνο για περίπου μία ώρα σκεπάζοντας αρχικά το ταψί με αλουμινόχαρτο. Μετά από ένα μισάωρο, ξεσκεπάστε το και βγάλτε το ζουμί που περισσεύει, αφήνοντάς το να ψηθεί μέχρι να ροδοκοκκινήσει.

Tips: Μπορείτε να προσθέσετε και θυμάρι για πιο ωραία γεύση ή λίγη πάπρικα σε σκόνη. Επίσης, μπορείτε αντί για χυμό λεμονιού να βάλετε χυμό από πορτοκάλι. Είναι εξίσου γευστικό.

Ποικιλία ρυζιών με λαχανικά

Υλικά:
* 1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι μπασμάτι ή καστανό
* ½ φλιτζάνι ρύζι μαύρο
* 5 κούπες νερό
* 2 κ. σ. ελαιόλαδο
* 200 γραμμάρια αρακάς ή πράσινα στρόγγυλα φασολάκια βρασμένα
* 200 γραμμάρια καλαμπόκι
* 1 καρότο σε ροδέλες (βρασμένο)
* ½ πιπεριά κόκκινη
* ½ πιπεριά πράσινη
* Λίγο σαφράν (κρόκος Κοζάνης) ή μισή κουταλιά Κάρυ

Προετοιμασία:
Βράζετε πρώτα το μαύρο ρύζι και μετά από 5 λεπτά προσθέτετε το καστανό ή το μπασμάτι στο νερό και τα σουρώνετε. Το μαύρο ρύζι θέλει περισσότερη ώρα για να βράσει. Κόβετε τα καρότα σε ροδέλες, τα φασολάκια σε μικρά κομμάτια και τις πιπεριές σε λωρίδες. Βάζετε το λάδι σε ένα tefal και σοτάρετε τα λαχανικά μέχρι να πιούν τα υγρά τους για πέντε περίπου λεπτά, ώστε να μην μαλακώσουν. Προσθέτετε το ρύζι, αλατίζετε ελαφρώς και πασπαλίζετε με το σαφράν ή το κάρυ. Ανακατεύετε καλά και βγάζετε το τηγάνι από την φωτιά. Αν θέλετε μπορείτε να τρίψετε και λίγη παρμεζάνα από πάνω.
Tips: Τα λαχανικά μπορούν να γίνουν ακόμα πιο λαχταριστά αν τα ψήσετε στο γκριλ.

Κολοκυθόσουπα

Υλικά:
* 1.5 κιλό κολοκύθα
* 3/4 κιλού πατάτες
* 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
* 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
* 1 κύβο ζωμό κρέατος
* Αλάτι
* 1 λίτρο νερό
* 1 κρέμα γάλακτος light
* Μια σκελίδα σκόρδο

Προετοιμασία: Σοτάρετε το κρεμμύδι σε μια κατσαρόλα και προσθέτετε το σκόρδο, τις πατάτες και την κολοκύθα. Μετά από λίγα λεπτά, διαλύετε τον κύβο στο νερό και το προσθέτετε στην κατσαρόλα. Αφήνετε την σούπα να βράσει μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, την βγάζετε από την φωτιά και την πολτοποιείτε στο blender. Την ξαναβάζετε στην κατσαρόλα και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και ζεσταίνετε για λίγα λεπτά ακόμα. Σερβίρετε την σούπα γαρνιρισμένη με φρέσκο κρεμμυδάκι ή κρουτόν.

Σαλάτα εποχής με γαλλικό κατσικίσιο τυρί

Υλικά:
* 300 γραμμάρια αντίδια
* 1 φινόκιο
* 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
* 100 γραμμάρια σπανάκι (μόνο φύλλα)
* 1 μικρό ραντίσιο
* 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
* 1 μπαγκέτα
* 300 γραμμάρια γαλλικό κατσικίσιο τυρί
Για το dressing:
* 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
* 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
* 1 πρέζα αλάτι
* 1 πρέζα πιπέρι
* 2 κουταλιές της σούπας ξύδι balsamico

Ετοιμασία: Αρχικά, φτιάχνετε την βινεγκρέτ βάζοντας το ελαιόλαδο, το σκόρδο, αλατοπίπερο και το balsamico σε ένα βαζάκι ή σέικερ και τα χτυπάτε. Έπειτα αφαιρείτε όσο σκόρδο μπορείτε. Πλένετε όλα τα λαχανικά και τα κόβετε σε μεγάλα κομμάτια, τα ανακατεύετε καλά και βάζετε από πάνω τα τοματίνια. Κόβετε έξι φέτες από το ψωμί και τις ψήνετε στο γκριλ ή τον φούρνο μέχρι να κάνουν κρούστα. Βάλτε σε μια πιατέλα τα λαχανικά και γύρω γύρω τις φέτες, ραντίστε με το dressing και τοποθετήστε πάνω στο ψωμί το κατσικίσιο τυρί.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v