Μίλα μου για μήλα

Επιστρατεύουμε το αγαπημένο μας φθινοπωρινό φρούτο και το ζαχαροπλαστικό μας ταλέντο και ετοιμάζουμε πέντε υπέροχες συνταγές γλυκών με μήλα, που είναι σίγουρο πως δεν έχετε ξαναδοκιμάσει ποτέ.
Μίλα μου για μήλα
της Έλενας Μπούλια 

Το πλέον φθινοπωρινό φρούτο έχει αυτή την εποχή την τιμητική του και προσφέρει την υπέροχη, ζουμερή του γεύση για να το απολαύσουμε φρέσκο, σε χυμό ή σε πεντανόστιμα -και πανεύκολα στην προετοιμασία- γλυκά, με ελάχιστες θερμίδες αλλά ασύγκριτη γεύση. Ανακαλύψαμε πέντε μοναδικές συνταγές, με πρωταγωνιστή το μήλο. Έτσι, μέσα στο σαββατοκύριακο μπορείτε να δοκιμάσετε τις... δυνατότητές σας.

Φθινοπωρινή μηλόπιτα με ρόδι
(Για 8 περίπου άτομα)
Τι θα χρειαστείτε
Για την κρούστα:
2 μεγάλες κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη
¾ κουταλιά του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
¼ της κούπας μαργαρίνη
7 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό

Για την γέμιση:
½ κούπα ζάχαρη άχνη
¼ της κούπας μαύρη ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά του γλυκού τριμμένη κανέλα
¼ κουταλιά του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
¼ κουταλιά του γλυκού αλάτι
1,5 κιλό μήλα κόκκινα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
½ κούπα καρπός ροδιού
1 κουταλιά της σούπας φρέσκος χυμός λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας κρύο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια

Τι θα κάνετε:
Βήμα 1: Για την κρούστα, χτυπάτε στο μίξερ το αλεύρι, την ζάχαρη και το αλάτι και προσθέτετε το βούτυρο και την μαργαρίνη, μέχρι το μείγμα να γίνει ενιαίο και τα κομμάτια του βουτύρου να έχουν το μέγεθος ενός μπιζελιού. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε 4 κουταλιές της σούπας νερό και ανακατέψτε με ένα πιρούνι. Προσθέστε 2-3 ακόμα κουταλιές της σούπας νερό, ανακατεύοντας με το πιρούνι, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να δένει. Μεταφέρετε την ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, πλάστε την σαν μια μπάλα και χωρίστε την σε δύο μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο, ανοίγοντάς την σε δύο ταψάκια. Τυλίξτε το κάθε ταψάκι με ένα σελοφάν και αφήστε τα στην κατάψυξη για τουλάχιστον δύο ώρες.

Εν τω μεταξύ, τοποθετήστε την σχάρα του φούρνου στην χαμηλότερη θέση και ανάψτε τον φούρνο για να προθερμαίνεται στους 220 βαθμούς. Βουτυρώστε ένα στρογγυλό πυρέξ, εκεί όπου θα ψηθεί το γλυκό.

Όταν περάσουν οι δύο ώρες που θα έχει παγώσει η ζύμη, πάρτε το μεγάλο κομμάτι, απλώστε το λίγο και τοποθετήστε το στον πάτο του βουτυρωμένου πυρέξ, έτσι ώστε να καλύπτει και τα πλάγια -αν θέλετε μπορείτε να χαράξετε πολύ λεπτές γραμμές στον πάτο για να ψηθεί καλύτερα. Ό,τι περισσέψει από το μεγάλο ζυμάρι κρατήστε το για να κάνετε σχεδιάκια πάνω στην μηλόπιτα πριν την ψήσετε.

Βήμα 2: Για την γέμιση, αναμείξτε σε ένα μεγάλο μπολ την λευκή και μαύρη ζάχαρη, το αλεύρι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Προσθέστε τα μήλα, το ρόδι και τον χυμό λεμονιού. Ανακατέψτε καλά ώστε η ζάχαρη να πάει παντού. Έπειτα απλώστε το μείγμα πάνω από την ζύμη και ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια, ενώ από πάνω, αφού την έχετε ανοίξει λίγο, τοποθετήστε την μικρή ζύμη, ώστε το μείγμα να «κλειστεί» από παντού, πιέζοντας ελαφρά.

Ψήστε για 15 λεπτά στους 220 βαθμούς. Έπειτα μειώστε την θερμοκρασία στους 190 βαθμούς και ψήστε για άλλα 25 λεπτά. Έπειτα καλύψτε όλο το πυρέξ γύρω-γύρω με ένα αλουμινόχαρτο, ώστε να αποφύγετε να φουσκώσει και να στάξει η ζύμη και ψήστε για άλλα 25 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει καφέ. Αφήστε την μηλόπιτα να κρυώσει τελείως και δοκιμάστε την. Υπέροχη;

Κέικ μήλου
(Για 12 άτομα περίπου)
Τι θα χρειαστείτε:
¾ της κούπας ψιλοκομμένα καρύδια
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κούπες ζάχαρη
2 κουταλιές του γλυκού τριμμένη κανέλα
4 μεγάλα κόκκινα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
1 κουταλιά της σούπας baking powder
1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
4 μεγάλα αυγά
½ κούπα μαργαρίνη
½ κούπα βούτυρο μαλακό, σχεδόν λιωμένο
¼ της κούπας χυμός πορτοκάλι
2 κουταλιές του γλυκού βανίλια σε σκόνη

Τι θα κάνετε:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε την φόρμα που θα ψηθεί το κέικ και απλώνετε ομοιόμορφα τα καρύδια στον πάτο. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύετε 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι, ¼ της κούπας ζάχαρη και την κανέλα. Προσθέτετε τα μήλα και ανακατεύετε καλά. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ αναμειγνύετε το υπόλοιπο αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη, το baking powder και το αλάτι. Προσθέτετε τα αυγά, την μαργαρίνη, τον χυμό πορτοκάλι και την βανίλια. Τα χτυπάτε καλά μέχρι το μείγμα να γίνει μαλακό και ομοιόμορφο.

Απλώνετε το μισό από το παραπάνω μείγμα στην φόρμα που έχετε βάλει τα καρύδια, από πάνω του απλώνετε το μισό μείγμα με τα μήλα, μετά το υπόλοιπο μείγμα και μετά πάλι το μείγμα με τα μήλα, αλλά προσέξτε το τελευταίο μείγμα να μην ακουμπάει στις άκρες της φόρμας ώστε να μην κολλήσει.

Ψήστε το κέικ για 1 ώρα και 20 λεπτά, ή μέχρι να μην κολλάει η οδοντογλυφίδα όταν την χώσετε στο κέντρο του κέικ για να ελέγξετε το ψήσιμό του. Όταν είναι έτοιμο αφήστε το να κρυώσει καλά και σερβίρετε σε μία μεγάλη πιατέλα με τα καρύδια προς τα κάτω.

Γαλλικά ταρτάκια μήλου
(Για 12 άτομα)
Τι θα χρειαστείτε:
1 πακέτο (περίπου 400 γραμ.) έτοιμη, κατεψυγμένη ζύμη για γλυκά (που θα έχετε αφήσει να ξεπαγώσει)
6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
½ κουταλιά του γλυκού τριμμένη φλούδα από λεμόνι
3 μέτρια Golden μήλα, καθαρισμένα και κομμένα στα 4.
2 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο.

Τι θα κάνετε:
Τοποθετήστε την σχάρα του φούρνου στην χαμηλότερη θέση και προθερμάνετε στους 190 βαθμούς. Απλώστε δύο φύλλα από χαρτί ψησίματος σε δύο μικρά ταψάκια. Ξετυλίξτε την ζύμη σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, κόψτε την έτσι ώστε να σχηματιστούν 12 τετράγωνα. Τοποθετήστε πάνω στα δύο ταψάκια με το χαρτί ψησίματος τα 12 τετράγωνα ζύμης (6 και 6 δηλαδή) και βάλτε τα στην κατάψυξη όση ώρα θα κόβετε τα μήλα.

Αναμείξτε την ζάχαρη και την φλούδα από λεμόνι σε ένα μικρό μπολ. Κόψτε τα κομμένα μήλα σε πολύ λεπτές φέτες (σχεδόν φλούδες). Πάρτε ένα – ένα τα ταψάκια με την ζύμη και τοποθετήστε τις φέτες των μήλων, την μία πάνω στην άλλη, έτσι ώστε να φτάσουν όλα τα μήλα για τα 12 τετράγωνα. Απλώστε πάνω στα μήλα το λιωμένο βούτυρο και ψεκάστε τα όλα με την ζάχαρη. Με ένα μαχαίρι χαράξτε βαθιά την ζύμη που περισσεύει γύρω από τα μήλα (ώστε τα μήλα να «βουλιάξουν» μέσα της και η γύρω ζύμη να ανασηκωθεί). Ψήστε ένα – ένα τα ταψάκια για 30 με 35 λεπτά, μέχρι η ζύμη να καφετίσει και τα μήλα να μαλακώσουν, αφήστε τα ταρτάκια να κρυώσουν και μετά μεταφέρετέ τα σε μία μεγάλη πιατέλα.

Ροζ κρέμα μήλου
(Για 3 μεσαίου μεγέθους γυάλινα μπολ)
Τι θα χρειαστείτε:
1, 5 κιλό μήλα McIntosh (σκληρά και όξινα μεσαία κόκκινα μήλα), καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα
1 κούπα χυμό μήλου (μηλίτη)
1 κουταλιά του γλυκού καυτερές καραμελίτσες κανέλας
¼ της κούπας ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας φρέσκος χυμός λεμόνι
1 τσιμπιά αλάτι

Τι θα κάνετε:
Σε μία μικρή κατσαρόλα εμαγιέ αναμείξτε τα μήλα, τον μηλίτη και τις καραμελίτσες κανέλας. Βάλτε την κατσαρόλα να βράσει, χαμηλώστε την φωτιά και αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει, μερικώς σκεπασμένο, για 25 λεπτά, μέχρι τα μήλα να μαλακώσουν και να αρχίσουν να λιώνουν, ανακατεύοντας τακτικά με ένα ξύλινο μαχαίρι. Ρίξτε μέσα την ζάχαρη, τον χυμό λεμόνι και το αλάτι και αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να σφίξει ελαφρώς. Όταν κρυώσει λίγο περάστε το μείγμα μέσα από ένα μύλο τροφίμων, ή, αν δεν έχετε, λιώστε το με ένα πιρούνι. Η κρέμα είναι έτοιμη και θα σας θυμίσει πολύ γλυκό του κουταλιού.

Μαλακά και πικάντικα cookies μήλου
(Θα βγουν περίπου 35 cookies)
Τι θα χρειαστείτε:
Για τα cookies
2 μήλα Granny Smith (μεγάλα, πράσινα αλλά όχι ξινά), καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα
2 και 1/3 της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 και ½ κουταλιά του γλυκού τριμμένη κανέλα
½ κουταλιά του γλυκού baking powder
½ κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα
¼ κουταλιά του γλυκού αλάτι
¼ κουταλιά της σούπας τριμμένο γαρύφαλλο
¼ κουταλιά της σούπας τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 και ¼ της κούπας μαύρη ζάχαρη
¾ της κούπας μαλακό βούτυρο
2 μεγάλα αυγά
½ κούπα αποξηραμένα κεράσια, ψιλοκομμένα
½ κούπα καρύδια ψιλοκομμένα

Για το γλάσο:
½ κούπα μαύρη ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
3 κουταλιές της σούπας γάλα
½ κουταλιά του γλυκού βανίλια
1 κούπα άχνη ζάχαρη
½ κούπα ψιλοκομμένα καρύδια

Τι θα κάνετε:
Για τα cookies: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Απλώνετε 3 φύλλα χαρτί ζαχαροπλαστικής πάνω σε τρία ταψάκια. Τρίψτε 1 μήλο στις μεγάλες τρύπες ενός τρίφτη τυριού και ψιλοκόψτε τα υπόλοιπα μήλα. Σε ένα μικρό μπολ αναμείξτε το αλεύρι, την κανέλα, το baking powder, την σόδα, το αλάτι, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε την ζάχαρη και το βούτυρο μέχρι το μείγμα να αφρατέψει. Χτυπήστε μέσα τα αυγά, ένα-ένα, μέχρι να αναμειχθούν όλα καλά. Ρίξτε μέσα το μείγμα με το αλεύρι μέχρι να αναμειχθεί το μείγμα καλά και σφίξει. Τέλος, ανακατέψτε μέσα στο μείγμα τα μήλα, τα κεράσια και τα καρύδια.

Με ένα μεγάλο κουτάλι τοποθετήστε μία-μία κουταλιές πάνω στα ταψάκια με το χαρτί, ώστε να σχηματιστούν οι ζύμες των cookies, αφήνοντας μεταξύ τους περιθώριο 1,5 εκατοστού για να μην κολλήσουν. Ψήστε το κάθε ταψί για 10 με 12 λεπτά, μέχρι η ζύμη να μην βουλιάζει πια όταν πιέζετε. Αφήστε τα cookies σε πιατέλες να κρυώσουν.

Για το γλάσο: Σε ένα μικρό κατσαρολάκι αναμείξτε την μαύρη ζάχαρη, το βούτυρο και το γάλα. Αφήστε το να βράσει σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας λίγο για 2 λεπτά. Αφαιρέστε το κατσαρολάκι από την φωτιά. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει για 2 λεπτά. Ανακατέψτε μέσα την μαύρη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να γίνει ενιαίο. Απλώστε το γλάσο στο κέντρο κάθε cookie (πρέπει να έχουν κρυώσει!) και αν χρειάζεται ξαναζεστάνετε το γλάσο για να απλώνεται εύκολα. Ρίξτε πάνω από τα cookies και τα καρύδια και αφήστε το γλάσο να παγώσει. Είναι έτοιμα!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v