Τα νηστίσιμα μενού της Μεγάλης Εβδομάδας

Αν νομίζατε ότι νηστεία σημαίνει νερόβραστα και άνοστα πιάτα τότε μάλλον απατάσθε. Βρήκαμε τις πιο λαχταριστές συνταγές για την Μεγάλη Βδομάδα που θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε. Γιατί, όπως και να'χει, ακόμα και η νηστεία θέλει... καλοπέραση.
Τα νηστίσιμα μενού της Μεγάλης Εβδομάδας
των Έλενας Μπούλια, Νικόλα Γεωργιακώδη

Μεγάλη Δευτέρα σήμερα και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ήδη ξεκινήσει την νηστεία της Μεγάλης Βδομάδας. Πρόκειται για μια πρώτης τάξης ευκαιρία για αποτοξίνωση (έστω πρόσκαιρη), αλλά και για γευσιγνωσία, μιας και τα νηστίσιμα πιάτα παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία τόσο σε υλικά όσο και σε γεύση. Ας απομυθοποιήσουμε επιτέλους την κυρίαρχη άποψη, ότι το νηστίσιμο τραπέζι είναι ένα καταναγκαστικό "έργο" που περιλαμβάνει άνοστα και νερόβραστα λαχανικά σε αηδιαστικούς συνδυασμούς. Η νηστίσιμη δίαιτα μπορεί να γίνει άκρως γευστική, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην υγεία μας, χάρη στα άφθονα λαχανικά και φρούτα που περιέχει και είναι πλούσια σε βιταμίνες (A, C, E), φυλλικό οξύ, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Η αποχή από το κρέας μειώνει σημαντικά την κατανάλωση κεκορεσμένων λιπών, που ως γνωστόν σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτηξης καρδιαγγειακών προβλημάτων αλλά και καρκίνων. Ωραία όλα αυτά, αλλά εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς: "Από που θα πάρω όμως την απαραίτητη πρωτεΐνη που χρειάζεται ο οργανισμός μου;"

Η απάντηση είναι απλή: από παντού. Τόσο τα όσπρια όσο και τα θαλασσινά αποτελούν εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών και υδατανθράκων και αν συνδυαστούν σωστά, με δημητριακά (ρύζι, καλαμπόκι, ψωμί), μας δίνουν πρωτεΐνες, ισάξιες του κρέατος χωρίς ίχνος λίπους! Η νηστεία... συμφέρει λοιπόν από κάθε άποψη. Πέρα από την θρησκευτική της σημασία, κρίνεται άκρως απαραίτητη για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα, ευνοεί την καλύτερη λειτουργία του εντέρου και βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης. Αρκεί φυσικά όταν σταματήσουμε την νηστεία να μην "ξανακυλήσουμε" στις παλιές κακές διατροφικές μας συνήθειες.

Οι παρακάτω συνταγές για την Μεγάλη Βδομάδα είναι προσεχτικά επιλεγμένες, ώστε να περιέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μας, αποτελώντας παράλληλα ιδανικές γευστικές προτάσεις για όλα τα γούστα. Οπλιστείτε με μεράκι και ετοιμάστε το πιο εντυπωσιακό νηστίσιμο τραπέζι, για εσάς και τους φίλους σας.

Μεγάλη Δευτέρα

Η εβδομάδα ξεκινάει με χορταστικά μπιφτέκια. Μόνο που στην συγκεκριμένη περίπτωση τον κιμά αντικαθιστούμε με λαχανικά. Μην ανησυχείτε, είναι το ίδιο πεντανόστιμα με τα κανονικά! Για συνοδευτικό, επιλέξαμε την γνωστή σε όλους μας και αγαπημένη φάβα. Πλούσια σε πρωτεϊνες και σίδηρο, συνοδευόμενη με φρέσκο κρεμμυδάκι και μπόλικο λεμόνι και φυσικά αντζούγιες, πλούσιες σε ωμέγα τρία λιπαρά.

Μπιφτέκια Λαχανικών
Τι θα χρειαστείτε: 3 κουταλιές ελαιόλαδο
5 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα φρέσκα
1/2 φλ. αρακά
1 τριμμένο καρότο
2 φλ. αλεύρι ολικής άλεσης
1 κουτάκι μπύρα
1 μικρή βρασμένη πατάτα
αλάτι
πιπέρι
δυόσμος, ρίγανη
Τι θα κάνετε: Ζεσταίνετε τις 2 κουταλιές λάδι και σωτάρετε τον αρακά, τα κρεμμυδάκια και το καρότο. Βάζετε το αλεύρι με τη μπύρα σε μπωλ κι ανακατεύετε να γίνουν χυλός. Στο χυλό προσθέστε τα σωταρισμένα λαχανικά, την πατάτα και τα μπαχαρικά με τα μυρωδικά. Ζυμώνετε καλά και πλάθετε τα μπιφτέκια. Με το υπόλοιπο λάδι αλείψτε ένα ταψάκι και ψήστε τα μπιφτέκια στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν.

Φάβα με αντζούγιες
Τι θα χρειαστείτε: 250 γραμμάρια φάβα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Λεμόνι
Ελιές
Κάπαρη
Αντζούγιες
Τι θα κάνετε: Σε σουρωτήρι ξεπλένετε καλά τη φάβα. Τη μεταφέρετε σε κατσαρόλα και γεμίζετε με νερό μέχρι τη μέση. Βράζετε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα. 15 λεπτά πριν από το τέλος προσθέτετε μία κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι και ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο. Ανακατεύετε και ύστερα σερβίρετε σε βαθύ πιάτο. Στολίζετε κυκλικά με τις αντζούγιες, το κρεμμύδι, την κάπαρη και τις ελιές. Τέλος, Ραντίζετε με λεμόνι και ελαιόλαδο.

Μεγάλη Τρίτη

Το χταπόδι είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας και φτωχό σε χοληστερίνη. Ανά 100 γρ. προσφέρει βιταμίνη Α (45 μονάδες), φώσφορο (186 mg), ψευδάργυρο (1,68 mg) και νάτριο (230 mg). Συνδυάζεται ιδανικά με κοφτό μακαρονάκι και φρέσκια ντοματούλα, δημιουργώντας ένα χορταστικό και πεντανόστιμο πιάτο. Διαλέξαμε να το συνοδέψουμε με μία δροσερή γαριδοσαλάτα με ρόκα, για να εμπλουτίσουμε το γεύμα σε βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι
Τι θα χρειαστείτε: 1 μέτριο χταπόδι, φρέσκο ή κατεψυγμένο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
3 κουτ. της σούπας λάδι
αλάτι και πιπέρι
500 γρ. κοφτό μακαρονάκι
1/2 ματσάκι μαϊντανό
3 ώριμες τομάτες ψιλοκομμένες
Τι θα κάνετε: Πλένετε καλά το χταπόδι και το βράζετε σε μία κατσαρόλα με 1 φλιτζάνι νερό. Μόλις μαλακώσει, το σουρώνετε, το κόβετε σε μικρά κομμάτια και το κρατάτε σε ένα μέρος, χωρίς να πετάξουμε το ζουμί. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτετε τις ντομάτες, το μαϊντανό και όσο αλατοπίπερο επιθυμείτε και αφήνετε το μίγμα να πάρει 2 βράσεις σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτετε το χταπόδι και το αφήνετε να πάρει μία βράση, για 10 λεπτά. Κατόπιν, προσθέτετε 1 φλιτζάνι νερό, καθώς και το ζουμί που κρατήσατε από το βράσιμο του χταποδιού. Βάζετε το κοφτό μακαρονάκι και βράζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει.

Γαριδοσαλάτα με ρόκα και ντοματίνια
Τι θα χρειαστείτε: 1 σκελίδα σκόρδο
1 μικρό κρεμμύδι
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Χυμός μισού λεμονιού
Ξύσμα ενός λεμονιού
8 μεγάλες γαρίδες
8 ντοματίνια κομμένα στη μέση
1 μάτσο ρόκα πλυμένη και στεγνή
Τι θα κάνετε: Σε ένα μπολ αναμειγνύετε το σκόρδο ψιλοκομμένο, αλάτι, το κρεμμύδι, το λεμόνι, το ξύσμα, το λάδι, το πιπέρι και τον μαϊντανό. Προσθέτετε τις γαρίδες καθαρισμένες και τις αφήνετε να μαριναριστούν για 20 λεπτά. Βγάζετε τις γαρίδες από την μαρινάτα τους και τις τοποθετείτε σε ταψάκι και από εκεί στο γκριλ για 5 λεπτά. Σε μια πιατέλα στρώνετε τη ρόκα, βάζετε από πάνω τα ντοματίνια, τις γαρίδες και τέλος, περιχύνετε με τη μαρινάτα τους.

Μεγάλη Τετάρτη

Κάτι ήξερε ο... Ποπάϋ και κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες από σπανάκι. Είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως σε βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, αλλά επιπλέον περιέχει μαγνήσιο, σίδηρο , βιταμίνη C, ασβέστιο, βιταμίνες συμπλέγματος Β και,φυσικά, φυτικές ίνες. Διαλέγουμε να το συνοδέψουμε με σουπιές, που είναι πλούσιες σε αμινοξέα και ψευδάργυρο, θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την παραγωγή ορμονών, που σχετίζονται με το αναπαραγωγικό σύστημα. Αποτελούν πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, με ευεργετικές δράσεις στο νευρικό και το αγγειακό σύστημα και στο μεταβολισμό των λιπών και των σακχάρων. Μας προσφέρουν τέλος, σημαντικές ποσότητες ασβεστίου και φωσφόρου. Την ίδια μέρα, διαλέγουμε να συνοδέψουμε το πιάτο με την ζουμερή σαλάτα Ταμπουλέ με πληγούρι, ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά φαγητά στη Μεσόγειο. (Πρωτεϊνες :13,8γρ ,Υδατανθρακες: 68,5γρ ,λιπαρα: 1γρ. φυτικες ινες: 12.5γρ νατριο: 2mg χοληστερολη: 0mg + βιταμινες και ανοργανα συστατικα)

Σουπιές με Σπανάκι
Τι θα χρειαστείτε: 1 κιλό Σουπιές
1 κιλό Σπανάκι
1 κούπα Λάδι
1 κούπα πολτοποιημένη Ντομάτα(ες)
1 ψιλοκομμένο Κρεμμύδι(α)
Αλάτι
Πιπέρι
Τι θα κάνετε: Πλένετε καλά τις σουπιές, βγάζετε το δέρμα τους και την κύστη με το μελάνι. Κόβετε το κυρίως σώμα τους σε μακρόστενες λωρίδες και τα κεφάλια τους σε μικρότερα κομμάτια. Τις αφήνετε να στραγγίσουν. Καθαρίζετε και πλένετε το σπανάκι. Το κόβετε σε μικρά κομμάτια και το αφήνετε να στραγγίσει. Σε μια κατσαρόλα με λάδι σοτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε τις σουπιές και τις γυρνάτε μερικές φορές. Στη συνέχεια, ρίχνετε την ντομάτα, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε τις σουπιές να σιγοβράζουν για 10'. Έπειτα, προσθέτετε το σπανάκι, το αλάτι και το πιπέρι, ρίχνετε και μισή κούπα νερό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό για 30'.

Ταμπουλέ
Τι θα χρειαστείτε: 30 γρ. πλιγούρι
600 γρ.ντομάτες
50 γρ.φρέσκο κρεμμυδάκι
3 ματσάκια μαϊντανός
70 γρ.Δυόσμος
1/4 κτ. γλυκού κανέλα σκόνη
1/2 κτ. γλυκού μπαχάρι
1/4 κτ. γλυκού πιπέρι
αλάτι
χυμός από 1 λεμόνι
150 γρ. παρθένο ελαιόλαδο
Τι θα κάνετε: Ξεπλένετε το πλιγούρι 2-3 φορές και το βάζετε στο μπολ στο οποίο θα σερβίρετε τη σαλάτα. Κόβετε τις ντομάτες σε μικρούς κύβους και περιχύνετε με τις κομμένες ντομάτες και το χυμό τους το πλιγούρι. Ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια και τα ρίχνετε πάνω από τις ντομάτες. Ξεπλένετε και στεγνώνετε το μαϊντανό και τον ψιλοκόβετε μαζί με τον  δυόσμο. Προσθέτετε τα μυρωδικά πάνω από τα κρεμμυδάκια και αφήνετε το μείγμα, χωρίς να το ανακατέψετε, για περίπου μισή ώρα, για να μαλακώσει το πλιγούρι και να απορροφήσει όλα τα ζουμιά. Προσθέτετε  την κανέλα, το μπαχάρι και το αλατοπίπερο και τέλος, το λεμόνι και το ελαιόλαδο.

Μεγάλη Πέμπτη

Καλαμάρια γεμιστά σβησμένα με ούζο
Τι θα χρειαστείτε: 2 καλαμάρια περίπου 500 γραμμάρια το καθένα
400 γραμμάρια μανιτάρια διάφορα ψιλοκομμένα (λευκά, καστανά, πλευρώτους)
2 πιπεριές κόκκινες κομμένες σε μέτρια καρέ
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι κόλιανδρος ψιλοκομμένος
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι και Πιπέρι
Για το μάρινάρισμα: 70 ml ούζο
100 ml ελαιόλαδο
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα κομμένη σε καρέ
5-6 κόκκους πιπεριού
1-2 φύλα δάφνης
Για τη σάλτσα: ½ φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι
Τι θα κάνετε: Σε ένα σκεύος ζεσταίνετε το ούζο (προσοχή δεν θέλουμε να πάρει βράση) και προσθέτετε το ελαιόλαδο, τη ντομάτα, το πιπέρι και τα φύλα δάφνης. Αφαιρείτε από τη φωτιά και το βάζετε σε ένα μπολ. Πλένετε καλά τα καλαμάρια μέσα και έξω, σχίζοντας την εσοχή κάτω από το κεφάλι χωρίς ωστόσο να το κόψετε τελείως. Βυθίζετε τα καλαμάρια στη μαρινάτα, σκεπάζετε το μπολ και τα αφήνετε στο ψυγείο όλο το βράδυ. Σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και προσθέτετε τις πιπεριές και τα μανιτάρια. Αφήνετε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και προσθέτουμε τον κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε καλά. Στραγγίζετε τα καλαμάρια και τα γεμίζετεμε το μείγμα μας και αν χρειάζεται κλείνετε τυχόν κενά με μία οδοντογλυφίδα. Αλατοπιπερώνετεκαι τοποθετείτε τα καλαμάρια σε αλουμινόχαρτο χωρίς να τα κλείσετε και τα ραντίζετεμε τη μαρινάδα. Το τοποθετείτε σε προθερμασμένο grill (στους 200 βαθμούς περίπου) ή σε κάρβουνα και τα ψήνετε για 12 με 15 λεπτά γυρίζοντας τα συχνά.

Βάζετε την υπόλοιπη μαρινάδα σε ένα σκεύος μαζί με το ζωμό λαχανικών, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και βράζετε σε δυνατή φωτιά μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα από τα υγρά. Κόβετε το καλαμάρι σε φέτες και περιχύνετεμε τη σάλτσα.

Σουβλάκια Λαχανικών με ξύδι Μπαλσάμικο
Τι θα χρειαστείτε: 2 μελιτζάνες  κομμένες σε μεγάλα κομμάτια 
2 πιπεριές κίτρινες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
2 πιπεριές κόκκινες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια 
4 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
4 κολοκυθάκια κομμένα σε μέτρια κομμάτια
18 μανιτάρια μικρά 
½ κούπα ελαιόλαδο + 3 κουταλιές της σούπας 
¼ κούπας ξύδι μπαλσάμικο 
1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη 
1 κουταλιά της σούπας μυρωδικά ξερά τριμμένα ( ρίγανη, θρούμπι, δενδρολίβανο, θυμάρι)
Αλάτι χοντρό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
18 καλα μάκια για σουβλάκι
Τι θα κάνετε: Περνάμε τα κομμάτια λαχανικών εναλλάξ στο καλα μάκια και αραδιάζουμε σε ένα ταψί το οποίο έχουμε καλύψει με λαδόκολλα. Ραντίζουμε με τις 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το αλάτι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς μέχρι να καεί ελαφρά ο εξωτερικός φλοιός των λαχανικών. Το εσωτερικό θα πρέπει να «κρατάει». Σε ένα σκεύος ζεσταίνουμε το μπαλσάμικο και διαλύουμε τη ζάχαρη. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά- σιγά το ελαιόλαδο ανακατεύοντας το μείγμα για να ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι. Σερβίρουμε τα σουβλάκια λαχανικών ζεστά και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα μπαλσάμικου

Μεγάλη Παρασκευή

Μυδοπίλαφο
Τι θα χρειαστείτε :1 κιλό μύδια κατεψυγμένα
1 φλ. τσαγιού ρύζι basmati
2 μικρά ξερά κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
2 ψιλοκομμένες ντομάτες
1 ποτήρι λευκό κρασί ξηρό
½ φλυτζάνι του τσαγιού ούζο
1 ματσάκι δυόσμο
1 ματσάκι άνηθο
1 φρέσκο κρεμμύδι
Ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Τι θα κάνετε :Αφού ξεπαγώσετε και πλύνετε τα μύδια τα βάζετε σε μία κατσαρόλα με ούζο και το μισό κρασί και τα αφήνετε να βράσουν για 10 λεπτά. Έπειτα τα στραγγίζουμε και κρατάμε το ζουμί. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμυδάκια και μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε το σκόρδο (ψιλοκομμένο) και το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι το ρύζι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Αμέσως μετά ρίχνουμε το ζουμί που περίσσεψε από τα μύδια και ζεστό νερό (σε αναλογία 2 κούπες νερού για μία κούπα ρυζιού). Βράζουμε το ρύζι σε μέτρια φωτιά και σκεπασμένο για 12 λεπτά. Στο ίδιο βαθύ τηγάνι βάζουμε μετά την ντομάτα, τα μύδια και όλα τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά, μέχρι το φαγητό να μην έχει πολλά υγρά. Όταν είναι έτοιμο το σερβίρουμε γαρνιρισμένο με λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι. Απολαυστικό!

Σαλάτα με κόκκινο λάχανο και φινόκιο
Τι θα χρειαστείτε :1 κόκκινο λάχανο ψιλοκομμένο
3 φινόκια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
150 γρ. σταφίδες ξανθές
Χυμό από 2 πορτοκάλια γλυκά
100 γρ. κουκουναρόψιχα
Ελαιόλαδο
Μπαλσάμικο
Αλάτι-πιπέρι

Τι θα κάνετε :Βράστε λίγο νερό και βάλτε το σε ένα μπωλ με τις σταφίδες και τον χυμό πορτοκάλι, και αφήστε τα εκεί μέχρι οι σταφίδες να απορροφήσουν τα υγρά και να φουσκώσουν. Σε μία μεγάλη σαλατιέρα βάλτε το φινόκιο, το λάχανο και τον μαϊντανό. Στραγγίξτε τις σταφίδες και ρίξτε τις κι αυτές. Τέλος ρίξτε και την κουκουναρόψιχα. Ψεκάστε με λάδι, μπαλσάμικο, αλάτι και πιπέρι, ανακατέψτε τα υλικά και η σαλάτα σας είναι έτοιμη.


Μεγάλο Σάββατο
Για το «μενού» του Μεγάλου Σαββάτου οι απόψεις διίστανται, αφού κάποιοι κοινωνούν το πρωί και μετά τρώνε κανονικά και κάποιοι άλλοι κοινωνούν μετά την Ανάσταση, άρα δεν τρώνε το μεσημέρι. Εμείς ακολουθούμε την τακτική των δεύτερων, όχι τόσο για να μπορέσουμε να κοινωνήσουμε «καθαροί» αλλά για να μην βαρυστομαχιάσουμε πριν την μαγειρίτσα, και προτείνουμε για το μεσημέρι ένα πολύ ελαφρύ και νηστίσιμο πιάτο:

Σαλάτα με βραστά λαχανικά
Τι θα χρειαστείτε (για 4 άτομα): 4 Πατάτες
1 μεγάλο μπρόκολο
3 Πράσα
3 Καρότα
1 μεγάλο κρεμμύδι
Μία χούφτα αμυγδαλόψιχα τριμμένη
Μπαλσάμικο
Λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι

Τι θα κάνετε :Το βράσιμο λαχανικών ακούγεται πολύ απλό. Το μυστικό, όμως, για να γίνουν τα λαχανικά πεντανόστιμα και να κρατήσουν και τις βιταμίνες τους, είναι να μην βράσουν πολύ. Ξεκινήστε, λοιπόν, σε νερό που βράζει ρίχνοντας τις πατάτες που τις έχετε κόψει σε μεγάλα κομμάτια. Μετά από 10 λεπτά ρίξτε το μπρόκολο, μετά τα καρότα, μετά τα πράσα (χοντροκομμένο) και στο τέλος το κρεμμύδι ολόκληρο. Καθώς θα βράζουν δοκιμάστε ένα κομματάκι καρότο και αν είναι μέτρια βρασμένο μπορείτε να τα βγάλετε. Τοποθετήστε τα σε μία μεγάλη σαλατιέρα, ρίξτε λίγο αλάτι και πολύ πιπέρι, ψεκάστε τα με αρκετό μπαλσάμικο και ρίξτε από πάνω μία χούφτα αμυγδαλόψιχα (που είναι και δυναμωτική). Αν θέλετε να κάνετε μια μικρή ζαβολιά, μπορείτε να βάλετε και λίγο λάδι. Ψωμί δεν χρειάζεται γιατί η ανάγκη για άμυλο καλύπτεται πλήρως από τις πατάτες. Δεν θα… χορτάσετε με αυτό το γεύμα, αλλά θα σας κρατήσει καλά μέχρι την βραδινή κραιπάλη. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v