Εναλλακτικό «εξοχικό» με κατσικάκι

Κυριακάτικο και καλοκαιρινό, το "εξοχικό" με κατσικάκι συνδυάζει όλη τη νοστιμιά του τρυφερού κρέατος με τα φρέσκα λαχανικά και τις... απαραίτητες πατατούλες φούρνου!
Εναλλακτικό «εξοχικό» με κατσικάκι
 του Γιώργου Κούτρα (*) 

Ενα κυρίως πιάτο, εύκολο στην παρασκευή του και πολύ «κυριακάτικο» για γεύματα με παρέα ή την οικογένεια.
Συνδυάζει τόσο την προσφιλή πρώτη ύλη του κρέατος όσο και τα λαχανικά, σε μαγειρεμένη και ωμή μορφή, εκτοπίζοντας την ανάγκη της σαλάτας. Συνοδεύεται με πατάτες φούρνου που επίσης απαιτούν ελάχιστη προετοιμασία.

Υλικά για τέσσερα άτομα:

1 1/2 κιλό κατσίκι σε μερίδες
4 κούπες αγγινάρας (κατεψυγμένες)
3 πιπεριές (τρεις πράσινες ή μια πράσινη, μια κόκκινη, μία κίτρινη)
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο (ή παραπάνω αν θέλετε πιο πικάντικη γεύση)
4-5 λιαστές ντομάτες
1 ματσάκι ρόκα
1 ματσάκι μαιντανό
Σκληρό τυρί (π.χ. γραβιέρα) προαιρετικά
½ φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή:

Σε πλατύ αλλά ρηχό σκεύος ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σωτάρουμε τις μερίδες του κρέατος. Αφού πάρει χρώμα απ’όλες τις πλευρές (δεν γυρίζουμε συχνά, χρειάζονται 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά ή έως ότου ξεκολλάει το κρέας με άνεση από τα τοιχώματα του σκεύους), αποσύρουμε το κρέας και το φυλάμε σε ζεστό και πυράντοχο σκεύος.

Στο ίδιο σκεύος, όπου σωτάραμε το κρέας και εφόσον έχουμε χαμηλώσει τη θερμοκρασία της εστίας, σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο (ψιλοκομμένα). Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε τις πιπεριές (κομμένες σε ραβδάκια ή ροδέλες), και αφού μαραθούν λίγο (οι πιπεριές ιδίως οι πράσινες, χρειάζονται περισσότερο χρόνο μαγειρέματος απ’όλα τα λαχανικά), προσθέτουμε τις αγγινάρες κομμένες σε τέταρτα.

Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά, προσθέτετε το κρέας, το οποίο έχετε κρατήσει στην άκρη, και τις λιαστές ντομάτες. Αλατίζετε και αφού το φαγητό πάρει μια βράση το μεταφέρετε σε πυράντοχο σκεύος και το τοποθετείτε σε προθερμασμένο φούρνο. Εάν χρειάζεται υγρά, προσθέτετε ένα κρασοπότηρο νερό ή λευκό κρασί και ψήνετε για περίπου μία ώρα στους 180 βαθμούς κελσίου.

Στο τέλος του ψησίματος, εάν θέλετε, προσθέτετε το τυρί ώστε να λιώσει από τη θερμοκρασία.

Σερβίρετε τις μερίδες με μια χούφτα ψιλοκομένο μαϊντανό και ρόκα, τα οποία θα μαλακώσουν από τη θερμοκρασία του φαγητού, διατηρώντας το χρώμα τους και αναδύοντας ταυτόχρονα τα αρώματά τους.

(*) Ο κ. Κούτρας είναι μάγειρας στο ξενοδοχείο Divani Caravel

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v