Πρωτότυπες συνταγές για το μενού των γιορτών

Μιλφέιγ σολομού, πράσινη σαλάτα με ρόδι και γεμιστές τσιπούρες με πουρέ φινόκιο συνθέτουν την... εναλλακτική μας πρόταση για το εορταστικό τραπέζι. Γιατί ποιος είπε ότι πρέπει να γιορτάζουμε αποκλειστικά με γαλοπούλα;
Πρωτότυπες συνταγές για το μενού των γιορτών

Η παράδοση επιτάσσει κλασικές γεύσεις αλλά κανείς δεν μας υποχρεώνει να γιορτάσουμε με γαλοπούλα και χοιρινό. Το παρακάτω εναλλακτικό μενού βασίζεται στο ψάρι αλλά διαθέτει χρώματα, αρώματα και λεπτές γεύσεις. Επιπλέον απαιτεί λίγο χρόνο και εύκολες παρασκευές. Αν και κανείς δεν γευματίζει μόνος αυτές τις μέρες, τα υλικά των συνταγών αφορούν σε ατομική μερίδα, τα οποία οφείλεται να πολλαπλασιάσετε επί του αριθμού των καλεσμένων σας.

του Γιώργου Κούτρα (*)

Πρώτο πιάτο: Μιλφέιγ σολωμού με τυρί κρέμα

Υλικά:

- 7 φέτες καπνιστού σολωμού

- 150 γρ. τυρί κρέμα (φιλαδέλφεια ή μασκαρπόνε)

- 6 σπαράγγια

- χυμός από 2 μοσχολέμονα (lime)

- 8-10 βλαστάρια σχοινόπρασο

- άνηθος

- πιπέρι εκραζέ (φρεσκοτριμένο σε μύλο)

- λίγο χαβιάρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τα σπαράγγια και τα βράζουμε στον ατμό για λίγο ώστε να παραμείνουν τραγανά. Μόλις ολοκληρωθεί το βράσιμο τα κρυώνουμε γρήγορα σε παγωμένο νερό (ή μπωλ με παγάκια) ώστε να μην μαυρίσουν. Τα στραγγίζουμε και κόβουμε 5 εκατοστά από την κορυφή τους, κομμάτια τα οποία κρατάμε κατά μέρος.

Τα υπόλοιπα κομμάτια σπαραγγιών τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Κατόπιν χτυπάμε στο μίξερ τον πουρέ των σπαραγγιών, το τυρί κρέμα, το χυμό των μοσχολέμονων, τα μισά κλωναράκια σχοινόπρασου και λίγο άνηθο.

Ετοιμάζοντας το στήσιμο του πιάτου, χρησιμοποιούμε ένα τσέρκι διαμέτρου 10 εκατοστών (μικρό στεφάνι) στο οποίο στρώνουμε εναλλάξ φέτες σολωμού και το τυρί κρέμα. Τοποθετούμε το πιάτο για 15 λεπτά στο ψυγείο ώστε να ”δέσει” η σύνθεση.

Όταν ετοιμαζόμαστε για το σερβίρισμα, αφαιρούμε το τσέρκι και γαρνίρουμε με τις κορυφές των σπαραγγιών, τον άνηθο και το σχοινόπρασο που έχει απομείνει, λίγες φέτες από μοσχολέμονα και το χαβιάρι

Πράσινη σαλάτα με ρόδι, μανταρίνι, κουκουνάρι

Υλικά:

- Καρδιά γαλλικού μαρουλιού

- 5 φύλλα σπανάκι

- 5 φύλλα ρόκα

- λίγο γαλλικό αντίδι

- καρπός από μισό ρόδι

- 2 μανταρίνια

- 100 γρ. κουκουνάρι

Υλικά για το dressing: Ελαφρύ ελαιόλαδο, ξύδι μπαλσάμικο, ελάχιστη μουστάρδα, χυμός από μισό μανταρίνι, αλάτι και πιπέρι.

Εκτέλεση: Κόβουμε τα φυλλώδη λαχανικά με το χέρι, καβουρδίζουμε ελαφρώς το κουκουνάρι το οποίο προσθέτουμε στη σαλάτα μαζί με το ρόδι και τις φέτες μανταρίνι κομμένες κατά μήκος. Περιχύνουμε με το dressing που έχουμε χτυπήσει.

Κυρίως πιάτο: Γεμιστές τσιπούρες με πουρέ φινόκιο

Υλικά:

- 1 μέτρια τσιπούρα

- 1 μέτριο φινόκιο

- 2 σκελίδες σκόρδο

- 1 καρότο

- 1 μικρό κολοκύθι

- λίγο πράσο

- χυμό από μισό λεμόνι

- 100 γρ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε και πλένουμε τις τσιπούρες, τις στραγγίζουμε και τις αλατοτοπιπερώνουμε. Κόβουμε τον ανθό του φινόκιο, το καρότο, το κολοκύθι και το πράσο σε μακρόστενα λεπτά κομμάτια (ζυλιέν) και γεμίζουμε την κοιλιά του ψαριού.

Τοποθετούμε το ψάρι σε λαδόκολλα, αρωματίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και αν θέλουμε με μια σταγόνα ούζο ή σαμπούκα. Τυλίγουμε το ψάρι με τη λαδόκολλα σε σχήμα καραμέλας και ψήνουμε σε προθεσμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για 20-25 λεπτά.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τον πουρέ φινόκιο, βράζοντας το σε μικρή ποσότητα αλατισμένου νερού. Αποσύρουμε το φινόκιο και το χτυπάμε στο μπλέντερ με τις 2 σκελίδες σκόρδου, τις οποίες προηγουμένως έχουμε καβουρδίσει ελαφρώς.

Κατόπιν τοποθετούμε το μείγμα του φινόκιο σε μικρή κατσαρόλα, μαζί με την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι, ώστε η σάλτσα να πάρει μια βράση και να δέσει.

Αποσύροντας το ψάρι από την λαδόκολλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους χυμούς του ψησίματος, ως σάλτσα, γλασάροντας τους για λίγο με χυμό λεμόνι σε ένα τηγάνι.

Σερβίρουμε το ψάρι γαρνιρισμένο με τον πουρέ και τη σάλτσα.

(*) Ο κ. Κούτρας είναι μάγειρας στο ξενοδοχείο Caravel.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v