Σούπερ προβολές για παιδιά στη «Θόλο» του Ελληνικού Κόσμου

Μια «Περιήγηση στην Αρχαία Αγορά» και μια γνωριμία με «Τιτάνες» επιφυλάσσει για τα πιτσιρίκια η «Θόλος» του Ελληνικού Κόσμου.
Σούπερ προβολές για παιδιά στη «Θόλο» του Ελληνικού Κόσμου

Πώς ήταν η εποχή των Μαμούθ; Πώς έμοιαζε η Αρχαία Αγορά στα πρώτα χρόνια της; Ερωτήματα που μαζί με δεκάδες άλλα θα απαντηθούν μέσα από τις δύο εντυπωσιακές προβολές της «Θόλου» του Ελληνικού Κόσμου.

Η «Περιήγηση στην Αρχαία Αγορά» που προβάλλεται στη «Θόλο» είναι εξ ολοκλήρου παραγωγή του Ιδρύματος και εντάσσεται στον ευρύτερο προσανατολισμό του σε θέματα ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού. Χάρη στην τεχνολογική της υποδομή εμπλουτίζεται διαρκώς, ενώ η διαδραστικότητά της αφήνει περιθώρια στους θεατές να διαμορφώνουν τη δική τους πορεία κατά την περιήγηση και να βιώνουν κάθε φορά μια διαφορετική εμπειρία. Για την υλοποίησή της έχουν συνεργαστεί επιστήμονες του ΙΜΕ, όλων των ειδικοτήτων, και εξωτερικοί συνεργάτες. 

Οι θεατές ξεναγούνται στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς και, με την καθοδήγηση ειδικού μουσειοπαιδαγωγού, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιοι τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν. Η αναπαράσταση της Αγοράς σε τρεις διαφορετικές στιγμές της ιστορίας της δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να αντιληφθεί την εξέλιξη μέσα στο χρόνο και τη μεταβολή των λειτουργιών του χώρου από εποχή σε εποχή, όπως αυτή αποτυπώνεται στις αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές διαφοροποιήσεις της. Στην κλασική Αγορά (περί το 400 π.Χ.) τονίζεται η σημασία των δημόσιων διοικητικών κτηρίων και η ύπαρξη ενός μεγάλου ανοιχτού χώρου για συναθροίσεις και αθλητικές δραστηριότητες. Στα Ελληνιστικά χρόνια (περί το 150 π.Χ.) δεσπόζουν τα μεγάλα εμπορικά κτήρια (στοές) και δίνεται έμφαση στην ευεργετική δράση των ελληνιστικών ηγεμόνων. Τέλος, η ρωμαϊκή εικόνα της Αγοράς (περί το 150 μ.Χ.) αποτυπώνει τη σταδιακή της αποδυνάμωση ως διοικητικού και εμπορικού κέντρου, γεγονός που άφησε περιθώρια για την ανάπτυξη του θρησκευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα της, καθώς ανεγέρθηκαν καινούργιοι ναοί, ωδείο, βιβλιοθήκη και νυμφαίο..



Η νέα ταινία «Τιτάνες στην Εποχή των Παγετώνων» ξαναζωντανεύει μία σκληρή και όμορφη εποχή, τότε που αιλουροειδή με κοφτερά δόντια, γιγαντιαίοι βραδύποδες και τριχωτά μαμούθ κατοικούσαν στη Γη, ενώ οι αρχαίοι πρόγονοί μας ανέπτυσσαν τέχνη, γλώσσα και κυνηγετικές δεξιότητες, προσπαθώντας να κατανοήσουν και να επιβιώσουν στο σκληρό κόσμο γύρω τους.  

Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν εικονικά στα όμορφα και κατεψυγμένα τοπία της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας, δέκα χιλιάδες χρόνια πριν από το σύγχρονο πολιτισμό και να γνωρίσουν μια εποχή που οι Τιτάνες κυβερνούσαν απέραντες ηπείρους και οι άνθρωποι ζούσαν μαζί με τους γίγαντες. Θα ταξιδέψουν μαζί με τη μικρή Λιούμπα, ένα μωρό μαμούθ που αποκαλύφθηκε όταν έλιωσαν τα παγωμένα εδάφη της Σιβηρίας - σήμερα μία από τις πιο καλοδιατηρημένες μούμιες μαμούθ στον κόσμο. Στη συνέχεια, το κοινό θα ανακαλύψει την ιστορία του Ζεντ, ενός από τους πιο πλήρεις σκελετούς κολομβιανού μαμούθ που έχουν βρεθεί ποτέ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v