Παιδιά που παίζουν με tablet αργούν να μιλήσουν

Όταν ένα παιδί έως δύο ετών περνά πολύ χρόνο παίζοντας με το τάμπλετ, υπάρχει πιθανότητα να αργήσει να μιλήσει, λέει νέα έρευνα.
Παιδιά που παίζουν με tablet αργούν να μιλήσουν
Δύσκολα πλέον υπάρχει σπίτι χωρίς έξυπνες ηλεκτρονικές συσκευές, και όσοι έχουν παιδιά, γνωρίζουν πολύ καλά ότι λατρεύουν τις οθόνες του τάμπλετ και όχι μόνο. Οι περισσότεροι δε αναρωτιούνται αν είναι καλό να επιτρέπουν στα βρέφη και τα νήπια να βρίσκονται σε επαφή με τις έξυπνες συσκευές.

Μια νέα επιστημονική έρευνα που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο των Παιδιατρικών Ακαδημαϊκών Κοινοτήτων των ΗΠΑ, υποστηρίζει πως η συχνή χρήση των τάμπλετ από παιδιά ως δύο ετών μπορεί να έχει δυσάρεστα αποτελέσματα στην εξέλιξή τους.

Συγκεκριμένα, στα ευρήματα της μελέτης περιλαμβάνεται το εξής: Όσο περισσότερο χρόνο περνά ένα παιδί ηλικίας από έξι μηνών έως δύο ετών με έξυπνες συσκευές (smartphones, tablets, ηλεκτρονικά παιχνίδια), τόσο πιο πιθανό είναι να καθυστερήσουν να μιλήσουν.

«Είναι μόνο μια πρώτη προσέγγιση στο θέμα», σπεύδει να πει η επικεφαλής της μελέτης, Dr Catherine Birken. Μπορεί τα αποτελέσματα να μην είναι ακόμα υλικό για ασφαλή συμπεράσματα, αλλά είναι η πρώτη προσπάθεια που έχει γίνει να μελετηθούν οι συνέπειες χρήσης έξυπνων συσκευών από μικρά παιδιά.

Στην έρευνα συμμετείχαν 900 παιδιά, οι γονείς των οποίων καταμετρούσαν καθημερινά τις ώρες που αυτά περνούσαν μπροστά από συσκευές, ενώ οι επιστήμονες αξιολόγησαν την γλωσσική τους εξέλιξη στην ηλικία των 18 μηνών.

Το 20% των παιδιών που συμμετείχαν περνούσαν κατά μέσο όρο 28 λεπτά τη μέρα στις οθόνες των συσκευών. Κάθε τριαντάλεπτη αύξηση στον χρόνο χρήσης τους ημερησίως συνδεόταν με αύξηση κατά 49% της πιθανότητας να καθυστερήσει η ανάπτυξη της ομιλίας. Οι ερευνητές λένε πως η χρήση των συσκευών επηρεάζει, σύμφωνα με τα συγκεκριμένα ευρήματα, μόνο την δυνατότητα ομιλίας (με ήχους και λέξεις) και όχι την γλώσσα του σώματος και την ικανότητα κοινωνικών συναναστροφών.

Πηγή: CNN 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v