Ω2 Μουσικό Εργαστήρι: Μάθε παιδί μου τη μουσική

Ένα εργαστήρι στη Θεσσαλονίκη εξοικειώνει τα παιδιά από μικρή ηλικία με τη μουσική και το θέατρο μέσα από ένα πρωτοποριακό σύστημα μαθημάτων.
Ω2 Μουσικό Εργαστήρι: Μάθε παιδί μου τη μουσική

του Νικόλα Γεωργιακώδη


Συνήθως όταν μιλάμε για μουσική διαπαιδαγώγηση σε παιδιά μικρών ηλικιών, το μυαλό μας πάει κατευθείαν σε μαθήματα Ωδείου. Όμως το ωδείο δεν είναι ο μοναδικός τρόπος να εξοικειωθεί το παιδικό μυαλό με τον ονειρικό κόσμο της μουσικής. Τα μουσικά εργαστήρια, όπως είναι γνωστά, προτείνουν έναν εναλλακτικό τρόπο μουσικής προσέγγισης για τα πιτσιρίκια. Ποιος είναι αυτός;

Σε αντίθεση με το σύστημα εκμάθησης μουσικών οργάνων, θεωρίας, νοτών και παρτιτούρων ενός Ωδείου, τα μουσικά εργαστήρια στοχεύουν, πρώτα απ’ όλα, να εξοικειώσουν τα παιδιά με τον ρυθμό και τη μουσική εν γένει μέσα από το μουσικό παιχνίδι. Η εκμάθηση ενός οργάνου μπορεί να ακολουθήσει ή μπορεί και όχι.


Στο Ω2 Πρότυπο Μουσικό Εργαστήρι, η λογική είναι ακριβώς αυτή. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε ανθρώπους που να ακούν μουσική, που να τους αρέσει η μουσική. Στόχος μας δεν είναι τα παιδιά να μάθουν νότες και αξίες, θέλουμε να ανοίξουν τα αυτιά τους και να αποκτήσουν εμπειρίες μέσα από τη μουσική. Θέλουμε να φτιάξουμε κατ’ αρχήν ακροατές», μας λέει ο Ανέστης Ποϊράζης, εμπνευστής και υπεύθυνος του Ω2.


Στο πρότυπο αυτό μουσικό εργαστήρι, η εξοικείωση των παιδιών με τον μαγικό κόσμο της μουσικής ξεκινάει ήδη από την ηλικία του ενός έτους. Το τμήμα των Γυρίνων (1 και 2) απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 1 έως 2 ετών, τα οποία μαζί με τους γονείς τους αλληλεπιδρούν με τη μουσική μέσα από παραμύθια και παιχνίδια. Στο μάθημα οι γονείς εκτελούν το πρόγραμμα με τα παιδιά να τους παρατηρούν και να τους αντιγράφουν. Η ομάδα δένεται μέσα από δραστηριότητες, τις οποίες παιδιά και γονείς «παίρνουν» μαζί τους στο σπίτι.


Στην Χρυσαλίδα (1 και 2), αρχίζει και μπαίνει πιο ενεργά στο «μάθημα» η κοινωνικοποίηση. Οι γονείς πλέον έχουν βοηθητικό ρόλο, ο οποίος όσο περνούν οι μήνες γίνεται ολοένα και πιο διακριτικός. Τα παιδιά αυτονομούνται, παίζουν κρουστά όργανα, συμμετέχουν σε μουσικά παιχνίδια και μαθαίνουν να συντονίζουν τις αισθήσεις της όρασης και της ακοής με την κίνηση. Στην Χρυσαλίδα 2 μάλιστα, τα παιδιά είναι εντελώς μόνα τους και συμμετέχουν σε ρυθμικά και μουσικά παιχνίδια κατανοώντας βασικές έννοιες της μουσικής εμπειρικά.


Από την ηλικία των 5 ετών τώρα, τα παιδιά γίνονται… Τζιτζίκια και γνωρίζουν τα μουσικά είδη. Κλασική, παραδοσιακή, pop, τζαζ, metal, rock, blues, λαϊκά, έντεχνη, hip hop (ναι, βγάζουν και ρίμες!) latin και πολλά άλλα είδη γίνονται βίωμα μέσα από ακρόαση, μουσικό και θεατρικό παιχνίδι, προβολές και ζωγραφική. Περιττό να αναφέρουμε πόσο χρήσιμο είναι για ένα παιδί μόλις πέντε χρονών να έρθει «αντιμέτωπο» με τόσο διαφορετικά μουσικά ερεθίσματα, εικόνες και ιστορίες για τόσο διαφορετικά είδη μουσικής. Όπως μας πληροφορεί μάλιστα ο κ. Ποϊράζης, το σύστημα αυτό αποδίδει καρπούς ακόμα και μετά από επτά μαθήματα, και τα παιδιά μπορούν πλέον να ξεχωρίσουν τις μουσικές.


Από την ηλικία των 6 ετών, τα πιτσιρίκια ξεκινούν το Ταξίδι τους. Τι περιλαμβάνει αυτό; Σε κάθε μάθημα διαφορετικοί μουσικοί παρουσιάζουν νέα όργανα, περνώντας τελικά από όλα τα μουσικά είδη. Σκοπός του προγράμματος είναι να ανοίξει πόρτες προς όλα τα είδη μουσικής και να παρουσιάσει τα όργανα με τέτοιο τρόπο ώστε τα παιδιά να γοητευτούν, να βρουν ποιο όργανο τους ταιριάζει και να ισχυροποιήσουν το λόγο για τον οποίο θέλουν να μάθουν μουσική. Αυτό θα βοηθήσει και στη μετέπειτα μουσική τους πορεία συνδέοντας τη μελέτη με την απόλαυση.


Πέρα από τα παραπάνω μουσικά τμήματα, το Ω2 προσφέρει ακόμα δύο: τους Τροβαδούρους για παιδιά 6 έως 12 ετών με παιχνίδια με βάση το ρυθμό, την τεχνική της φωνής και την ακουστική ικανότητα και την Παράκρουση, όπου τα παιδιά εμβαθύνουν στα κρουστά και στους ρυθμούς και γνωρίζουν την μουσική παράδοση μέσα από το πρίσμα του σήμερα. Επίσης, το Ω2 διαθέτει και τμήματα παιδικού θεάτρου με στόχο τη σωματική, φωνητική, αισθητηριακή ενεργοποίηση του παιδιού, την ενίσχυση της εκφραστικότητας και της επικοινωνίας και τη δημιουργική συνεργασία της ομάδας.


Το κόστος των μαθημάτων κυμαίνεται από 35€ μέχρι 50€ για κάθε μήνα. Δείτε εδώ όλα τα τμήματα του Ω2.  

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v