Θέατρο Σκιών: Παραστάσεις και μουσεία στην πόλη

Θέλετε να γνωρίσετε τη μαγεία του Θεάτρου Σκιών; Ο Κώνστας, ο Σπυρόπουλος, ο Σπαθάρης και οι φιγούρες τους αναλαμβάνουν να σας εγκλιματίσουν. 
Θέατρο Σκιών: Παραστάσεις και μουσεία στην πόλη
του Νικόλα Γεωργιακώδη 

Μεγαλώσαμε με αυτές, τις αγαπήσαμε και πλέον μπορούμε να μεταφέρουμε την αγάπη αυτή στα παιδιά μας. Ο μαγικός κόσμος του Θεάτρου Σκιών με το χιούμορ και τη δημιουργικότητά του είναι ένα ταξίδι που κάθε πιτσιρίκι μπορεί να κάνει, αρκεί να το καθοδηγήσουμε. 

Δείτε παρακάτω τις τρέχουσες παραστάσεις, αλλά και τα μουσεία στα οποία μπορείτε να βυθιστείτε στον κόσμο των… σκιών. 

Οι «σκιερές» παραστάσεις 

* Ο Καραγκιόζης ταξιδεύει στις γειτονιές της Αθήνας

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων μαζί με το Θέατρο Σκιών Σ. Χαρίδημου, στήνει παραστάσεις οι οποίες θα διαρκέσουν ως το Σεπτέμβριο και θα φιλοξενηθούν σε κάθε πλατεία της πόλης. Αφετηρία τους, θα είναι η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, που θα υποδεχτεί τα πιτσιρίκια την Κυριακή 24 Μαΐου 2015 στις 11.30, ενώ η συνέχεια θα δοθεί Τρίτη 26 και την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015 στις 9μ.μ., με την παράσταση «Ο Καραγκιόζης κατακτά την Αθήνα» θα βρίσκεται στην Πλατεία Κυψέλης και στο Προαύλιο του Ιερού Ναού Αγ. Ανδρέα στα Κάτω Πατήσια αντίστοιχα. Σημειώστε επίσης ότι ο ίδιος καραγκιοζοπαίχτης, έχει προγραμματίσει μια παράσταση θεάτρου σκιών για τα πιτσιρίκια την Κυριακή 31 Μαΐου στις 20:30, στο Γήπεδο Μπάσκετ του Διογένη, με δωρεάν είσοδο.

* Το Ελληνικό Θέατρο Σκιών του Θανάση και Κώστα Σπυρόπουλου
Παραστάσεις αυτήν την περίοδο προγραμματίζει το δημοφιλές θέατρο Σκιών Σπυρόπουλου, το οποίο θα εμφανιστεί σε κινηματογράφους στον Πειραιά, στην Ηλιούπολη και στη Νέα Σμύρνη. Παράλληλα, ανεβάζει παραστάσεις στην οδό Λ. Κατσώνη και Δωδεκανήσου 37 στους Αγίους Αναργύρους με νέο έργο κάθε εβδομάδα, τα Σάββατα στις 18.00 και στις 20.00. Τα εισιτήρια για τις παραστάσεις σε κινηματογράφους κοστίζουν 5€ και στον χώρο του Θεάτρου Σκιών 4€. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 210 26 29 046.

* Ένα σπίτι Σκιές στο Πεδίο του Άρεως
Μια διαφορετική παράσταση Θεάτρου Σκιών παρουσιάζει ο Θίασος Ηλία Καρελλά στο Πεδίο του Άρεως. Το έργο «Ένα σπίτι σκιές» συνδυάζει τον παραδοσιακό και αγαπημένο Καραγκιόζη, το τραγούδι, την αφήγηση και το διαδραστικό παιχνίδι σε ένα σκηνικό έκπληξη. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 26 μέχρι και τις 28 Ιουνίου στον Χώρο Τέχνης Art 63 στην 3ης Σεπτεμβρίου, με γενική είσοδο 7€. Πληροφορίες, κρατήσεις: 210 3235592 (12.00 μ.μ. - 8.00 μ.μ.).

* Θέατρο Σκιών Τάσου Κώνστα
Ο γνωστός καραγκιοζοπαίχτης ανεβάζει κάθε μήνα διαφορετικές περιπέτειες του Καραγκιόζη στο θέατρο Φιγούρες και Κούκλες στην Πλάκα, τις Κυριακές στις 11.30. «Ο Καραγκιόζης ανθοπώλης», ο «Καραγκιόζης στο ζωολογικό Κήπο» και «Ο Καραγκιόζης Δήμαρχος» είναι μερικές από τις παραστάσεις που παρουσίασε μέχρι στιγμής, ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα θα βρείτε εδώ. Το εισιτήριο κοστίζει 5€. 

Τα Μουσεία των… Σκιών 

* Σπαθάρειο Μουσείο

Όταν η όρεξη του μεγάλου καραγκιοζοπαίχτη Ευγένιου Σπαθάρη συνάντησε την θέληση του δήμου Αμαρουσίου, το πανέμορφο νεοκλασικό της πλατείας Κασταλίας μετατράπηκε σε ένα «καταφύγιο» της τέχνης του θεάτρου σκιών. Σταδιακά, η αυλή μετατράπηκε σε μόνιμο Καραγκιοζοθέατρο που ξετρελαίνει τους μικρούς φίλους του μουσείου. Όσο για τα εκθέματα, στις αίθουσες του μουσείου μπορείτε να περιηγηθείτε με τα παιδιά σας ανάμεσα στις διάφορες φιγούρες έμπειρων καλλιτεχνών του είδους και να μάθετε τα πάντα για την κατασκευή τους και τα εφέ των παραστάσεων. Το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών του Δήμου Αμαρουσίου είναι ανοιχτό για το κοινό από τις 10:00 μέχρι 14:00. 

* Μουσείο - Θέατρο Σκιών Χαρίδημος 

Στην Ηρακλειδών στο Θησείο, το Μουσείο Χαρίδημος παρουσιάζει την παλιά και νεώτερη ιστορία του Καραγκιόζη, καθώς και την εξέλιξη της φιγούρας του Θεάτρου Σκιών, από το 1850 μέχρι σήμερα. Μέσα στο χώρο του Μουσείου φιλοξενούνται 900 γνήσια εκθέματα της οικογένειας τριών γενιών Χαρίδημων, κι ορισμένα αντίγραφα παλαιών φιγούρων από δέρμα, χαρτόνι, ζελατίνη, χνάρια με μολύβι, που έχουν ως κυρίαρχο θέμα τον Καραγκιόζη και τους υπολοίπους γνωστούς ήρωες μίας παράστασης, όπως ο Χατζηαβάτης, ο Μπάρμπα –Γιώργος, ο Νιόνιος, ο Μορφονιός, η Βεζυροπούλα, ο Πασάς, ο Μέγας Αλέξανδρος και βέβαια τα τρία μικρά Κολλητήρια. 'Ωρες Λειτουργίας: Δευτέρα κλειστά, Τρίτη έως Σάββατο 10:00-20:00, Κυριακή 10:00-14:00.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v