Τα παιδία παίζει… θέατρο

Εργαστήρια, παιχνίδια, αναγνώσεις και αυτοσχεδιασμοί υπόσχονται να διασκεδάσουν τα πιτσιρίκια σας, συστήνοντάς τα στον μαγικό κόσμο του θεάτρου. Δέκα προτάσεις για θεατρικό παιχνίδι, για παιδιά από δυόμισι ετών.
Τα παιδία παίζει… θέατρο
της Ηρώς Κουνάδη 

Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να εξοικειωθεί με το θέατρο ένα παιδί προσχολικής ηλικίας, τεσσάρων ή ακόμα και τριών ετών, τα θεατρικά εργαστήρια και οι χώροι δημιουργικής απασχόλησης που βασίζονται στο θεατρικό παιχνίδι αυξάνονται και πληθύνονται με μαθηματική πρόοδο κάθε χρόνο στην Αθήνα. Μεμονωμένα εργαστήρια, ολοκληρωμένοι κύκλοι ενός έτους που καταλήγουν στην πρώτη παράσταση των μικρών σας πρωταγωνιστών, αλλά και ευκαιρίες δημιουργικής απασχόλησης μια φορά την εβδομάδα –αν δεν θέλετε να δεσμευτείτε, ή να δεσμεύσετε το πιτσιρίκι σας– είναι στη διάθεσή σας για να διαλέξετε.

Γιατί θεατρικό παιχνίδι;

«Με την σωστή καθοδήγηση του εκπαιδευτή, το παιδί ενεργοποιεί τη φαντασία του, οξύνει την κρίση του, γνωρίζει το σώμα του, μαθαίνει να παρατηρεί και να εξασκεί τη συγκέντρωση και την προσοχή του, εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του. Και βέβαια, πρώτα απ’ όλα διασκεδάζει» λέει η Κατερίνα Σφοντούρη, εκπαιδευτικός θεατρικής αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. «Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, η κατανόηση των κειμένων γίνεται βιωματική, βοηθώντας το παιδί να διακρίνει καταστάσεις, χαρακτήρες και συναισθήματα. Είναι ένας τρόπος έκφρασης που αγγίζει ακόμη και τα πιο ντροπαλά παιδιά, αφού τους προσφέρει τη δυνατότητα να εκφραστούν, και ατομικά αλλά και μέσα από τη «φωνή» της ομάδας» καταλήγει.

Δέκα θεατρικά εργαστήρια για μικρούς πρωταγωνιστές

Εθνικό Θέατρο: Συνεχίζονται για έκτη χρονιά τα επιτυχημένα εργαστήρια δημιουργικής κίνησης και θεατρικής αγωγής για παιδιά και εφήβους, υπό την επίβλεψη δύο πολύ έμπειρων παιδαγωγών, της Μάτας Μάρρα και της Μαριλένας Ρασιδάκη. Τη φετινή χρονιά έχουν δημιουργηθεί τμήματα για τις εξής ομάδες: Προνήπια και νήπια, Παιδιά Α΄και Β΄δημοτικού, Παιδιά Γ΄και Δ΄δημοτικού, Παιδιά ΣΤ΄δημοτικού και Α΄γυμνασίου, Παιδιά Β΄και Γ΄γυμνασίου, Έφηβοι μαθητές λυκείου. Το κόστος παρακολούθησης είναι 200€ για όλη τη διάρκεια της χρονιάς 2012 - 2013. Αναλυτικές πληροφορίες για τις ώρες και τις ημέρες διεξαγωγής των μαθημάτων ανά τμήμα και ηλικία θα βρείτε εδώ.

Θέατρο Πόρτα (Μελίνας Μερκούρη 54, Κολωνάκι, τηλ: 210-3249829): Η πολύτιμη εμπειρία της Ξένιας Καλογεροπούλου, έχει βρει «στέγη» στο θέατρο «Πόρτα», όπου παρουσιάζονται κάθε χρόνο επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις για παιδιά. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Κολωνάκι, πραγματοποιούνται επίσης εργαστήρια δίμηνης και οκτάμηνης διάρκειας, για παιδιά κι εφήβους. Στόχος τους είναι η επικοινωνία των παιδιών μέσα από θεατρικές δραστηριότητες και παιχνίδια για να γνωρίσουν με τρόπο δημιουργικό το θέατρο, αλλά κυρίως τον εαυτό τους και τον κόσμο που τα περιβάλλει. Το κόστος για τα οκτάμηνα σεμινάρια, που ολοκληρώνονται τον Μάιο του 2013, ξεκινά από 570€ για κάθε παιδί, ενώ ισχύει έκπτωση 20% για τα μέλη της ίδιας οικογένειας που φοιτούν σε οκτάμηνα προγράμματα. Οι συμμετέχοντες παρακολουθούν πρόβες κάθε νέου έργου της «Μικρής Πόρτας» και συζητούν με τους συντελεστές. Επίσης, έχουν δωρεάν είσοδο στις παραστάσεις. Διαβάστε περισσότερα εδώ



Ακαδήμεια (Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος, τηλ: 210-5125600): Τρία διαφορετικά τμήματα θεατρικών εργαστηρίων φιλοξενεί το Θέατρο Ακαδήμεια: για παιδιά τριών έως έξι ετών, για παιδιά δημοτικού και για εφήβους. Τα παιδιά, με διαφορετικό τρόπο σε κάθε ηλικία, εμπνέονται από τις παραστάσεις του Θεάτρου Νέων και ταξιδεύοντας στον κόσμο του φανταστικού και υποδυόμενα ρόλους, έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν συναισθήματα, ιδέες και νοήματα. Έτσι, αναπτύσσουν τη φαντασία τους και διερευνούν έννοιες και θέματα, όπως η διαφορετικότητα, η συνεργασία, τα προσωπικά όνειρα του καθενός. Το κόστος συμμετοχής είναι 260€ για όλη την σχολική χρονιά (μέχρι τον Μάιο). Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα, για μία ώρα. Συχνά διοργανώνονται και έκτακτα θεατρικά εργαστήρια για παιδιά, με αφορμή τις θεατρικές παραστάσεις του Ακαδήμεια –τσεκάρετε συχνά το site για νέα και πληροφορίες

Θέατρο της Ημέρας (Γεννηματά 20, Αμπελόκηποι, τηλ: 210-6929090, 210-6995777): Θεατρικά εργαστήρια και θεατρικό παιχνίδι φιλοξενούνται στις ειδικά διαμορφωμένες σκηνές του θεάτρου κάθε Παρασκευή απόγευμα, για παιδιά από δυόμισι έως δώδεκα ετών και εφήβους –χωρισμένα, βέβαια, σε διαφορετικά τμήματα, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Λειτουργεί, επίσης, και θεατρικό εργαστήρι για παιδιά με ειδικές ανάγκες, με παιδαγωγούς εξειδικευμένους στην ειδική αγωγή. Η συμμετοχή στο εργαστήριο κοστίζει 10€ για κάθε παιδί –ή 8€ το καθένα, αν είναι δύο αδέρφια. 

Πρόβα (Αχαρνών και Ηπείρου 39, τηλ.210 8818326, 210 8818117): Στους άνετους χώρους του Θεάτρου και της Δραματικής Σχολής «Η Πρόβα», σε μία ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα λειτουργεί για 13η χρονιά Θεατρικό Εργαστήρι για παιδιά. Σκοπός του Εργαστηρίου είναι τα παιδιά να γνωρίσουν όλες τις τέχνες που συνθέτουν τον κόσμο του Θεάτρου. Στο θεατρικό εργαστήρι λειτουργούν τρία διαφορετικά τμήματα που διαμορφώνονται ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Στο Πρώτο τμήμα , τα παιδιά 4 -7 ετών διδάσκονται υποκριτική, αυτοσχεδιασμό, τραγούδι, ζωγραφική, δραματοποίηση κειμένου και κατασκευή μάσκας και σκηνικού. Στο δεύτερο τμήμα, τα παιδιά 7- 12 ετών προετοιμάζουν την παρουσίαση θεατρικής παράστασης, ενώ το τρίτο τμήμα είναι των εφήβων που έχει σαν στόχο την ομαδοποίηση στην εφηβική ηλικία και το ανέβασμα μίας παράστασης με έργα από το παγκόσμιο ρεπερτόριο. Το κόστος συμμετοχής είναι 55€ το μήνα για κάθε παιδί, ενώ δεν υπάρχει κόστος εγγραφής. 



Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης (Kόδρου 9, προέκταση οδού Bουλής, Πλάκα, τηλ: 210-3312621 και 210-3312750): Τα παιδιά χρησιμοποιούν ως αρχικό ερέθισμα έργα από τις συλλογές του Μουσείου, παραμύθια, ποιήματα, μουσικά ερεθίσματα και ποικίλα αντικείμενα. Με την παρότρυνση του υπεύθυνου της δράσης προκαλούνται να ανακαλύψουν και να επεξεργαστούν ιστορίες, συλλογισμούς, σχέσεις και συγκρούσεις. Το πρόγραμμα και η θεματολογία των εργαστηρίων αλλάζει ανάλογα με την περίοδο και την εκάστοτε έκθεση που φιλοξενείται στις αίθουσες του μουσείου. Κάντε κλικ εδώ για να τις δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες και τις ώρες διεξαγωγής. Το κόστος για τα περισσότερα θεατρικά εργαστήρια είναι 8€ για κάθε παιδί

Σχολείο Παιχνιδιού (Λεπενιώτου 8, Ψυρρή, τηλ: 210-3235462): Όσο εύγλωττο είναι το όνομά του, άλλο τόσο ενδιαφέροντα είναι τα «όμορφα Σάββατα» που διοργανώνει: εργαστήρια δημιουργικού παιχνιδιού για παιδιά δυόμισι έως τριών ετών, θεατρικό παιχνίδι για παιδιά τρεισήμισι έως πέντε ετών, θεατρικό παιχνίδι για παιδιά έξι έως έντεκα ετών, και θεατρικό εργαστήρι εφήβων, για παιδιά έως 17 ετών. Η συμμετοχή σε κάθε πρόγραμμα (που διαρκεί από μία έως δύο ώρες, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών) κοστίζει περί τα 10-15€. Αναλυτικές πληροφορίες και κόστος συμμετοχής για κάθε πρόγραμμα ξεχωριστά θα βρείτε εδώ.  

Ο Περίπατος (Γαβριηλίδη και Ξενοπούλου 17, Κάτω Ηλιούπολη, τηλ: 210-9954189): Παιχνίδια ομαδικότητας, συναισθηματικής νοημοσύνης, πειραματισμού, έκφρασης, φαντασίας και επικοινωνίας περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό των εργαστηρίων θεατρικού παιχνιδιού του «Περιπάτου», που χωρίζονται σε δύο τμήματα, για παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας απασχολούνται τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης, ενώ για τα παιδιά σχολικής ηλικίας τα εργαστήρια πραγματοποιούνται Τρίτη και Πέμπτη. Δείτε αναλυτικά τις ώρες και τις περιγραφές των εργαστηρίων εδώ. Το κόστος είναι 45€ το μήνα για παιδιά προσχολικής ηλικίας, και 60€ τον μήνα για τα παιδιά σχολικής ηλικίας. Τα πρωινά του Σαββάτου από τις 10.00 έως τις 13.00, η δημιουργική απασχόληση είναι δωρεάν για τους μαθητές του Περιπάτου.

Πολυχώρος Άγκυρα (Σόλωνος 124, τηλ: 210-3837540): Κάθε Σάββατο, στις 11:30 π.µ. στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, τα παιδιά από τεσσάρων ετών και πάνω παίζουν και μαθαίνουν, μέσα από θεατρικά εργαστήρια και άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα. Το επόμενο προγραμματισμένο θεατρικό παιχνίδι είναι για τις 8 Δεκεμβρίου, και περιλαμβάνει ασκήσεις αυτοσχεδιασμού βασισμένες στον Καρυοθραύστη, υπό τους ήχους της μουσικής του Τσαϊκόφσκι. Η είσοδος σε όλα τα σαββατιάτικα παιδικά προγράμματα είναι δωρεάν. 

Art4Fun (Ολύμπου 25 Χαλάνδρι, τηλ.: 210-6835494): Πρωινά και απογευματινά θεατρικά εργαστήρια για παιδιά από δύο ετών προσφέρει το Κέντρο δημιουργικής απασχόλησης Art4fun στο Χαλάνδρι. Τα θεατρικά εργαστήρια πραγματοποιούνται τα πρωινά της Κυριακής, καθώς και τα απογεύματα της Τετάρτης και της Παρασκευής. Εργαστήρια αφήγησης, ζωγραφικής, μουσικοκινητικά και κουκλοθεάτρου συμπληρώνουν, μεταξύ άλλων, το εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Το κόστος για ένα δίμηνο κύκλο έξι εργαστηρίων είναι 80€ ανά παιδί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v