Γενναιόδωρα τα πεντάχρονα όταν… παρακολουθούνται

Μελέτες καταδεικνύουν πως τα παιδιά στην ηλικία των πέντε εμφανίζουν μια όχι και τόσο αθώα συμπεριφορά, καθώς προθυμοποιούνται να μοιραστούν τα πράγματα τους μόνο όταν αντιλαμβάνονται πως παρακολουθούνται. Μάλλον αναπτύσσουμε στρατηγικές συναλλαγής νωρίτερα απ’ ό,τι φανταζόμαστε.
Γενναιόδωρα τα πεντάχρονα όταν… παρακολουθούνται
Καλά και κακά νέα για τα πεντάχρονα έδειξαν τα αποτελέσματα μιας από τις τελευταίες έρευνες του πανεπιστημίου Yale, σχετικά με τη συμπεριφορά των παιδιών. Σύμφωνα με αυτές, τα παιδιά στην ηλικία των πέντε τείνουν να έχουν μια έντονα γενναιόδωρη συμπεριφορά και θέλουν ακόμα και να μοιράζονται τα αγαπημένα τους παιχνίδια. Η γενναιοδωρία τους αυτή όμως, εκδηλώνεται μόνο στις περιπτώσεις που τα παιδιά αισθάνονται ότι παρακολουθούνται από κάποιον ενήλικα.

Συγκεκριμένα το πείραμα κατέγραψε το πόσο πρόθυμα ήταν τα παιδιά να μοιραστούν τα αυτοκόλλητα τους , όταν αντιλαμβάνονταν την παρουσία κάποιου ενήλικα, όσο και όταν δεν την αντιλαμβάνονταν. Όπως διαπιστώθηκε, τα παιδιά έχουν πολύ μεγαλύτερη προθυμία να μοιράζονται τα πράγματα τους όταν αισθάνονται πως κάποιος τα ελέγχει. Επίσης τα παιδιά έδειξαν ακόμα μεγαλύτερη θέληση να μοιραστούν διάφορα αντικείμενα, όταν αυτό γινόταν φανερά και το πρόσωπο με το οποίο μοιράζονταν έβλεπε κι εκείνο το πόσο γενναιόδωρα ήταν.

Θα έλεγε κανείς πως η συγκεκριμένη στάση των παιδιών ήταν μάλλον προβλέψιμη, καθώς αυτά θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι ενήλικες όταν πρόκειται να κάνουν φιλανθρωπίες. Πράγματι ο τρόπος που οι ενήλικες αποφασίζουν το αν για παράδειγμα θα δώσουν χρήματα σε κάποιον άστεγο, ή αν θα κάνουν μια δωρεά σε κάποιο ίδρυμα πολλές φορές μπορεί να επηρεάζεται από το αν η κίνηση τους αυτή θα γίνει αντιληπτή από το κοινωνικό τους περιβάλλον.

Όπως ανέφεραν οι μελετητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, μέσα από την έρευνα συμπεραίνει κανείς πως η γενναιοδωρία μάλλον δεν συμπεριλαμβάνεται στα πρωταρχικά ανθρώπινα ένστικτα, όπως πολλοί λανθασμένα πιστεύουν, ενώ γίνεται αντιληπτό και το ότι ο άνθρωπος αρχίζει να αναπτύσσει «στρατηγικές συναλλαγής» από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v