Ρουμπελστίλτσκιν: Βρες το όνομα του ξωτικού και κέρδισε τη ζωή

Ο επταμελής θίασος της Μικρής Πόρτας, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Μάρθας Κλουκίνα, στήνει ένα παραμύθι κατάλληλο για μικρούς και μεγάλους, με γλώσσα ποιητική, γρήγορους ρυθμούς, καταιγιστικές εξελίξεις και ανάλαφρα δοσμένα μηνύματα.
Ρουμπελστίλτσκιν: Βρες το όνομα του ξωτικού και κέρδισε τη ζωή
της Κατερίνας Σφοντούρη

Μια φορά κι έναν καιρό...

Η παρέα των συμπαθητικών χρυσαφένιων ξωτικών ζει στους αγρούς βοηθώντας τον γέρο μυλωνά στις δουλειές του. Μια μέρα, αντικρύζοντας την Κόρη του μυλωνά, βρέφος ακόμη και ορφανή από μητέρα, αποφασίζουν να της χαρίσουν απεριόριστη ομορφιά. Έκτοτε, η Κόρη ζει μέσα στον «γυάλινο» κόσμο που έχει δημιουργήσει ο πατέρας της, παρέα με την βοηθό του μυλωνά, την Μάγια.

Πέρα μακριά και σε τόπο αλλιώτικο, ζει ο νεότατος Βασιλιάς μαζί με την μητέρα του. Ορφανός από πατέρα, δεν γνωρίζει τον κόσμο των κοινών θνητών, σύντομα όμως αναγκάζεται να τον μάθει. Η επίσκεψη του ξωτικού Ρουμπελστίλτσκιν είναι καθοριστική. Αυτό το ιδιότροπο πλασματάκι με τις μοναδικές ικανότητες θα φέρει τον Βασιλιά στο δρόμο της όμορφης Κόρης του μυλωνά. Εκείνη για να τον κερδίσει θα πρέπει να μετατρέψει τα άχυρα σε χρυσάφι αλλά και να μαντέψει το όνομα του ξωτικού. Θα τα καταφέρει η μικρή μας φίλη;

Μαγεία, μυστήριο και αγωνία

Σάββατο μεσημέρι, η «Μικρή Πόρτα» της οδού Μεσογείων κατακλύζεται από παιδιά και σύντομα η παράσταση αρχίζει. Τα γράμματα του ονόματος Ρουμπελστίλτσκιν, σχηματισμένα από διάφορα αντικείμενα, φεύγουν ένα-ένα και στη σκηνή ξεπηδούν τα ξωτικά για να αφηγηθούν την ιστορία τους.

Η ιστορία του Ρουμπελστίλτσκιν, που έχει τις ρίζες της στον 19ο αιώνα, περνάει στα γραπτά των γνωστών παραμυθάδων Αδελφών Γκριμ και πλέον στις μέρες μας την μεταφέρει ο Άγγλος Μάικ Κένι. Δηλώνοντας την αγάπη και τον σεβασμό του για την δουλειά που γίνεται στο θέατρο της Ξένιας Καλογεροπούλου, τα παιδιά έχουν την τύχη να γνωρίσουν και στην Ελλάδα τον πασίγνωστο ήρωα που ακούει στο όνομα Ρουμπελστίλτσκιν.

Με αφετηρία την εξαιρετική μετάφραση της Ξένιας Καλογεροπούλου και μια άρτια ομάδα ηθοποιών, ο σκηνοθέτης Γιάννης Μόσχος παρουσιάζει επί σκηνής τις περιπέτειες της Κόρης του μυλωνά και του Βασιλιά με μεγάλη επιτυχία. Γλώσσα ποιητική, με εκτεταμένη χρήση της ομοιοκαταληξίας, γρήγοροι ρυθμοί και καταιγιστικές εξελίξεις είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που κάνουν την παράσταση ξεχωριστή.

Με τα γαλανά έντονα μάτια του και την ιδιαίτερη κίνησή του, ο Ηλίας Κουνέλας «ντύνεται» τον Ρουμπελστίλτσκιν και μεταφέρει τις μαγικές του ικανότητες στην Κόρη του μυλωνά. Εμφανίζεται μόνο εκεί που ο ίδιος θέλει και αδιαφορεί για τους περισσότερους κοινούς θνητούς.

Την Στέφη Πουλοπούλου παρακολουθούμε ως Κόρη του μυλωνά να μεταμορφώνεται από μια απλή κοπέλα σε μια πανέμορφη Κόρη. Οι εναλλαγές των συναισθημάτων της -πότε φόβος, πότε τεμπελιά, πότε δίψα για ζωή- πλάθουν έναν χαρακτήρα δύσκολο που η Σ. Πουλοπούλου αποδίδει εύστοχα.

Στον αντίποδα της Κόρης, βρίσκεται ο Βασιλιάς. Συνηθισμένος στην καλοπέραση και στην αναγνώριση από τον απλό λαό, αρνείται αρχικά να βγει από το παλάτι του. Ωστόσο, η μοίρα τού επιφυλάσσει την γνωριμία με την όμορφη Κόρη. Ο Δημήτρης Μακαλιάς, ηθοποιός που έχουμε ξαναδεί σε παιδική παράσταση, αποτελεί την ιδανική επιλογή για την απόδοση του νεαρού Βασιλιά. Διαθέτει φρεσκάδα και ενέργεια που εύκολα μεταδίδει στο κοινό.

Οι ρόλοι που πλαισιώνουν τους πρωταγωνιστές της παράστασης «Ρουμπελστίλτσκιν» είναι επίσης «ένας κι ένας». Η φευγάτη Μάγια (Ηλιάνα Γαϊτάνη), η Βασιλομήτωρ (Μαρία Τσιμά) και ο αφελής Αρχιθαλαμηπόλος (Σαμψών Φύτρος) φέρνουν πιο κοντά την Κόρη και τον Βασιλιά ενώ η Μάγια κυριολεκτικά αποτελεί το «κλείδι» στον γρίφο του Ρουμπελστίλτσκιν.

Στον ρόλο του μυλωνά, βρίσκουμε τον γλυκύτατο Σωκράτη Πατσίκα, ο οποίος υπερπροστατεύει την κόρη του και ενδιαφέρεται μονάχα για το καλό της. Ωστόσο, φτάνει σε σημείο μερικές φορές να την περιορίζει τόσο, που η όμορφη Κόρη ασφυκτιά.

Μηνύματα για μικρούς και μεγάλους

Κινούμενοι υπό τις οδηγίες της Μάρθας Κλουκίνα και την μουσική του Νίκου Βίττη, ο επταμελής θίασος της Μικρής Πόρτας, στήνει ένα παραμύθι κατάλληλο τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους.

Χωρίς να μένει στην επιφάνεια της αφήγησης και των διαλόγων, η παράσταση περνάει και ορισμένα μηνύματα με τρόπο βέβαια ανάλαφρο ώστε να γίνονται κατανοητά στα παιδιά. Η αξία της οικογένειας, των σχέσεων, η επικέντρωση στον στόχο είναι μόνο μερικά από αυτά.

Ο «Ρουμπελστίλτσκιν» είναι μία καλοκουρδισμένη παράσταση, που αφήνει το στίγμα της μεταφέροντας τους θεατές σε κόσμους μαγικούς, γεμάτους περίεργα πλάσματα.

INFO: Ρουμπελστίλτσκιν του Μάικ Κένι, Θέατρο Μικρή Πόρτα, Μεσογείων 59, τηλ.: 210 7711333
Παραστάσεις: Σάββατο 15:00, Κυριακή 11:00 και 15:00
Τιμές εισιτηρίων: 15 €, ομαδικό (άνω των 20 ατόμων) 10 €

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v