Όσα πρέπει να ξέρετε πριν βάλετε ανεμιστήρα οροφής

Πόσο κοστίζουν οι ανεμιστήρες και πόσο συμφέρουν σε σύγκριση με τα άλλα μέσα κλιματισμού; Όλα όσα θέλατε να μάθετε για τους ανεμιστήρες οροφής.
Όσα πρέπει να ξέρετε πριν βάλετε ανεμιστήρα οροφής
Ανεμιστήρα οροφής ή κλιματισμό; Οι πρώτοι καύσωνες του καλοκαιριού πλησιάζουν και το ζήτημα της δροσιάς σας απασχολεί όλο και περισσότερο. Τι είναι καλύτερο τελικά από άποψη οικονομίας, και πότε η οικονομία αυτή… πάει στράφι, αφού τελικά δεν δροσίζεστε; Παρακάτω, συγκεντρώνουμε τα υπέρ και τα κατά, καθώς και ενδεικτικές τιμές για ανεμιστήρες οροφής, για να διαπιστώσετε αν αυτή είναι η λύση που σας ταιριάζει.

Τα υπέρ του ανεμιστήρα οροφής
*Καταναλώνει περίπου 15 φορές λιγότερη ενέργεια σε σχέση με το κλιματιστικό, κάτι που σημαίνει εξοικονόμηση χρημάτων
*Δεν εκπέμπει θερμότητα στον χώρο, κάτι που το καθιστά οικολογικότερη επιλογή
*Έχει μικρό κόστος συντήρησης
*Η ροή του αέρα που προσφέρει είναι φυσική (ανακατανέμει αέρα, δεν παράγει κρύο αέρα), και άρα πιο «υγιεινή»
*Το κόστος αγοράς είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό του air condition
*Μπορεί να συνδυαστεί με air condition, το οποίο θα χρησιμοποιείται σε χαμηλότερη ένταση, εξοικονομώντας ως και 50% ενέργεια

Τα κατά του ανεμιστήρα οροφής
*Ενδείκνυται κυρίως για μικρούς χώρους, και είναι αποτελεσματικότερος όπου δεν υπάρχει πολλή υγρασία και υπάρχει δυνατότητα αερισμού. Επομένως δεν κάνει για όλους τους χώρους
*Επιπλέον, λειτουργεί ανακατανέμοντας τον υπάρχοντα αέρα και εξατμίζοντας τον ιδρώτα μας για να μας δροσίσει. Με άλλα λόγια, δεν μειώνει την θερμοκρασία στον χώρο, αλλά την αίσθηση της ζέστης – κάτι που τις μέρες καύσωνα σημαίνει ότι δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός.

Οι ανεμιστήρες οροφής σε αριθμούς
Για να έχετε μία καλύτερη εικόνα για την κατανάλωση και την αποτελεσματικότητα ενός ανεμιστήρα οροφής, σημειώστε τα εξής: Ένας μέσος ανεμιστήρας έχει ισχύ γύρω στα 60 Watt και καταναλώνει περί τις 0,06 κιλοβατόρες ανά ώρα. Ένα μέσο κλιματιστικό έχει ισχύ 720 Watt και καταναλώνει 0,72 κιλοβατόρες ανά ώρα, ήτοι το εντεκαπλάσιο από τον ανεμιστήρα.

Όταν κάνετε έρευνα αγοράς για ανεμιστήρα οροφής, θα πρέπει επίσης να προσέξετε κάποια στοιχεία, τα οποία κάνουν πιο αποτελεσματική τη λειτουργία του:
-τον αριθμό φτερών/λεπίδων που διαθέτει
-την διάμετρό του
-αν έχει διαφορετικές ταχύτητες
-αν έχει διπλή λειτουργία (θέρμανση/κλιματισμό)
-αν έχει εγγύηση

Κι από τιμές;
Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι για έναν μικρής ισχύος ανεμιστήρα οροφής, οι τιμές κυμαίνονται στα 30-60€, και μπορούν να ξεπεράσουν τα 200€ για ένα «δυνατό» μοντέλο. Παρακάτω, συγκεντρώνουμε μερικές προτάσεις αγοράς που εντοπίσαμε:

*Daewoo AC-1733
Διαθέτει 5 επίπεδα ταχύτητας, είναι περιστρεφόμενος, έχει διάμετρο 142 εκατοστών, ισχύ 80W, μεταλλική φτερωτή με τρία πτερύγια και ισχυρό, αθόρυβο μοτέρ χαλκού. Το εντοπίσαμε στα MediaMarkt με 39,90€.

*Praktiker Bendan
Έχει ισχύ 60W, διάμετρο 132 εκατοστών, 3 ταχύτητες, 5 φτερά (διατίθενται σε τρεις διαφορετικές αποχρώσεις), τηλεχειριστήριο, σκελετό με φινίρισμα σατινέ χρωμίου, και ενσωματωμένο μονό φωτιστικό με γυαλί και λάμπα 80W. Είναι κατάλληλο για χώρους ως 30τ.μ. και το εντοπίσαμε σε έκπτωση, στα καταστήματα Praktiker, στα 99,90€.

*Westinghouse 42 Jet I
Πρόκειται για ανεμιστήρα διπλής ενέργειας, δηλαδή με δεξιόστροφη περιστροφή θερμαίνει τον χώρο και με αριστερόστροφο τον "κλιματίζει". Διαθέτει τρία φτερά, αθόρυβο ανεμιστήρα και κομψή σχεδίαση – η τιμή του είναι στα 110€ από το Ecomarkt.gr.

*United UCF-653
Πολύχρωμος παιχνιδιάρικος ανεμιστήρας, ιδανικός για παιδικό δωμάτιο, έχει διάμετρο 36 ίντσες, τρεις ταχύτητες λειτουργίας, ισχυρό αθόρυβο μοτέρ χαλκού ισχύος 60W, έξι πτερύγια και θέση για λαμπτήρα. Η τιμή του είναι στα 54,90€ από τα Plus4u.gr.

*Encon Turbo 19
Εξαιρετικά δυνατός, με ισχύ 100W, έξι πτερύγια για καλύτερη κατανομή αέρα, ηλεκτροκινητήρα με περιέλιξη από σιλικονούχο χαλκό, τρεις ταχύτητες, διπλή περιστροφή για θέρμανση και κλιματισμό, ηλεκτρονικό πυκνωτή για υπεραθόρυβη λειτουργία και διάμετρο 105 εκατοστά. Η τιμή του είναι στα 145€.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v