Ψήσιμο στο σπίτι: Τα σκεύη που χρειάζεστε

Ποια σκεύη είναι απαραίτητα για σούπερ σπιτικά ψησίματα; Πού μπορείτε να τα αγοράσετε; Η dream team της γεύσης σε έναν μίνι οδηγό.
Ψήσιμο στο σπίτι: Τα σκεύη που χρειάζεστε

Στον φούρνο ή το τηγάνι; Ελαφριά ή με φουλ νοστίμια; Για οποιαδήποτε συνταγή απαιτεί ψήσιμο, υπάρχουν και τα κατάλληλα σκεύη τα οποία εξασφαλίζουν ότι το φαγητό μας θα είναι νόστιμο και αντάξιο των προσδοκιών ενός ερασιτέχνη μάγειρα. Ή ακόμα και επαγγελματία.

Ποια σκεύη μπορούμε να βάλουμε στο οπλοστάσιο της κουζίνας μας για να απολαύσουμε… ψήσιμο στο έπακρο;

Τηγάνι χυτοσιδήρου

Ανθεκτικό και ενίοτε… αιωνόβιο, ένα τέτοιο τηγάνι κάνει για τα πάντα και ενδείκνυται για συνταγές που «ξεκινούν» στο τηγάνι αλλά τελειώνουν στον φούρνο, αλλά και οτιδήποτε χρειάζεται «γερό» ψήσιμο, όπως για παράδειγμα η μπριζόλα. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για τηγάνισμα και σωτάρισμα. Δείτε ένα τέτοιο εδώ, από τα ΙΚΕΑ

Αντικολλητικό τηγάνι

Ιδανικό για «κολλώδη» και υγρά τρόφιμα ή οτιδήποτε έχει πιθανότητες να κολλήσει στην επιφάνεια ενός σκεύους. Το συγκεκριμένο τηγάνι είναι κάτι σαν… αλεξίσφαιρο μιας και χάρη στην ειδική του σύνθεση δεν επιτρέπει στις τροφές να μείνουν πάνω του μετά το ψήσιμο. Χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για ομελέτες, σοτάρισμα, αλλά και για το ψήσιμο κρεατικών. Δείτε εδώ μια ποιοτική επιλογή, από την Tefal.

Γκριλιέρα

Θυμίζει αντικολλητικό τηγάνι με τη διαφορά ότι το δάπεδό της μοιάζει με σχάρα και ενδείκνυται για ψήσιμο κρέατος ή ψαρικών, αφού δίνει γεύση «ψητού σχάρας». Γκριλιέρες θα βρείτε σε διάφορα μεγέθη, ανάλογα με την ποσότητα τροφίμων που θέλετε να ψήσετε. Δείτε εδώ μια καλή αγορά, με αντικολλητική επίστρωση με λαβή που διπλώνεται, η οποία μπαίνει και σε πλυντήριο πιάτων.  

Ταψί

Η πρώτη σας επιλογή όσον αφορά το ψήσιμο φαγητού στον φούρνο. Γάστρες και φόρμες συμπληρώνουν την… οικογένεια για φαγητά που απαιτούν αρκετό χρόνο (γάστρες) ή συγκεκριμένο σχήμα π.χ. κέικ (φόρμες). Οι επιλογές σας εδώ είναι αρκετές: αντικολλητικά ταψιά για υγιεινό μαγείρεμα, ανοξείδωτα που δεν έχουν κίνδυνο να γδαρθούν και σκεύη από γυαλί, πηλό ή πορσελάνη τα οποία δεν επηρεάζουν την ποιότητα φαγητού. Δείτε εδώ μερικές επιλογές για κάθε είδος ταψιού. 

Wok

Xρησιμοποιείται για γρήγορο τηγάνισμα, τσιγάρισμα και μαγείρεμα στον ατμό, άρα περισσότερα θρεπτικά συστατικά στο τελικό αποτέλεσμα, και –φυσικά- για σπεσιαλιτέ με άρωμα Κίνας. Στο wok μπορείτε να φτιάξετε σούπες, κρέατα, ψάρι, ρύζι, αλλά και τηγανιτές γεύσεις, αρκεί να βάζετε μικρές ποσότητες κάθε φορά ώστε το λάδι να καλύπτει πλήρως το τρόφιμο. Δείτε εδώ μερικές επιλογές τηγανιών wok.

Νικόλας Γεωργιακώδης 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v