7 λόγοι για να πάμε Ζάππειο την Κυριακή

Αυτήν την Κυριακή ο Αρμένικος Κυανούς Σταυρός κάνει bazaar στο Ζάππειο και εμείς απαριθμούμε 7 πολύ καλούς λόγους για να το τιμήσουμε.
7 λόγοι για να πάμε Ζάππειο την Κυριακή
Την Κυριακή 5 Απριλίου από τις 11 το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, ο Αρμένικος Κυανούς Σταυρός κάνει το καθιερωμένο του ετήσιο bazaar στο Ζάππειο και εμείς σκοπεύουμε για ακόμα μια φορά να το τιμήσουμε.

Γιατί;

Για να πάρουμε μαντί…

Λίγες φορές ζυμαρικό και μοσχαρίσιος κιμάς έχουν δέσει τόσο αρμονικά, όσο στα μαντί: τα πεντανόστιμα αυτά «καραβάκια» ζύμης τα οποία κόβονται στο χέρι, γεμίζονται με αρωματικό κιμά και ψήνονται στον φούρνο. Θα τα βρείτε κατεψυγμένα στο μπαζάρ, και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα βράσετε σε ζωμό κρέατος για 5-10 λεπτά και να τα σερβίρετε με το ζουμάκι τους περιχυμένα από φρέσκο γιαούρτι και πασπαλισμένα με σουμάκ ή όποιο άλλο μπαχαρικό σας αρέσει.

…και ιτσλί κεφτέ

Αν ο…. Παράδεισος είχε κεφτέδες, τότε αυτοί θα ονομάζονταν «ιτσλί» (που σημαίνει «με κάτι στο εσωτερικό του) και θα σερβίρονταν με φρέσκο λεμονάκι ή γιαούρτι. Το περίβλημά τους αποτελείται από πλιγούρι, ενώ η γέμιση περιλαμβάνει συνδυασμό μοσχαρίσιου και αρνίσιου κιμά, βουτύρου και κρεμμυδιών. Και αυτά τα αγοράζετε κατεψυγμένα, τα βράζετε σε αλατισμένο νερό και τα σερβίρετε με τον τρόπο που αναφέραμε παραπάνω.

Για τα λαχματζούν

Η «πίτσα της Αρμενίας και της Μέσης Ανατολής» όπως αναφέρεται συχνά, φτιάχνεται με λεπτό τραγανό φίλο, πάνω από το οποίο απλώνεται ευλαβικά μοσχαρίσιος ή αρνίσιος κιμάς με μπόλικα μυρωδικά. Η πικάντικη της γεύση και το άρωμά της την καθιστούν ιδανικό ορεκτικό για το τραπέζι.

Για να γλυκαθούμε με ταχινόπιτες

Από τα αλμυρά στα… γλυκά και από τους γεμιστούς κεφτέδες στις λαχταριστές ταχινόπιτες, ακόμα μια παραδοσιακή αρμένικη συνταγή, η οποία μπορεί να αποκαλείται «πίτα», όμως σε όψη θυμίζει αρκετά τα δικά μας σκαλτσούνια. Οι ταχινόπιτες λοιπόν, είναι γεμιστές με ταχίνι (προφανώς), μέλι, ζάχαρη και κανέλα και πασπαλισμένες με σουσάμι.



Για να απολαύσουμε καφεδάκι στη λιακάδα

Αφού τελειώσετε τις αγορές σας, η Αίγλη Ζαππείου παραμένει ανοιχτή και μας υποδέχεται για καφεδάκι στην όμορφη αυλή της και κεράσματα από αρμένικα χειροποίητα γλυκά και εδέσματα, τα οποία φέρνουν αφιλοκερδώς οι γυναίκες που στηρίζουν την προσπάθεια του Κυανού Σταυρού.

Για να στηρίξουμε το έργο του Αρμένικου Κυανού Σταυρού
Σωματείο με γυναικείο χρώμα και έντονο το αίσθημα της αλληλεγγύης, ο Αρμένικος Κυανούς Σταυρός ιδρύθηκε το 1924 και αρχικά λειτούργησε ως κοινωνική πρόνοια, βοηθώντας τους πρόσφυγες ηθικά και υλικά με τη διοργάνωση συσσιτίων για απόρους, περίθαλψη ηλικιωμένων, παιδικών κατασκηνώσεων κλπ. Με τον καιρό διεύρυνε τα προγράμματά του με κριτήριο πάντα την φιλανθρωπία και συνεχίζει μέχρι σήμερα να προσφέρει κοινωνικό έργο όπου και όποτε χρειάζεται. Αξίζει λοιπόν να συνεισφέρουμε και εμείς σε αυτό, συμμετέχοντας με τις αγορές μας στα bazaar αγάπης και δη φέτος, όπου συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Αρμένικη Γενοκτονία.



Για να κάνουμε τη μνήμη προσφορά
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία, ο Αρμένικος Κυανούς Σταυρός συνεργάζεται με την «Αποστολή» προσφέροντας αγάπη και τρόφιμα σε όσους τα χρειάζονται, στη μνήμη των θυμάτων. Την ημέρα του bazaar και μέχρι και τις 25 Απριλίου θα μπορείτε να προσφέρετε αλεύρι, γάλα εβαπορέ, λάδι, ζυμαρικά, όσπρια και ρύζι.

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v