Παραδοσιακά γλυκά: Οι homemade διευθύνσεις της πόλης

Γλυκά του κουταλιού από κάθε γωνιά της Ελλάδας, μοσχομυριστά κουλουράκια, βουτυράτα σιροπιαστά και γεμιστά σοκολατάκια σε 8 homemade διευθύνσεις.
Παραδοσιακά γλυκά: Οι homemade διευθύνσεις της πόλης
Σε μια εποχή όπου η μανία των συντηρητικών και η βιομηχανοποίηση των εδεσμάτων τείνει να γίνει κανόνας, υπάρχουν ακόμα ζαχαροπλαστεία, παντοπωλεία και φούρνοι οι οποίοι επιμένουν… σπιτικά, φτιάχνουν τα γλυκά τους σε περιορισμένες ποσότητες και με εξίσου περιορισμένη χρήση συντηρητικών και τεχνητών αρωμάτων.

Βρήκαμε οκτώ τέτοιες διευθύνσεις στην πόλη, απ’ όπου μπορείτε να προμηθευτείτε μαμαδίσια (ή γιαγιαδίσια) χειροποίητα γλυκά πάσης φύσεως και τις παραθέτουμε παρακάτω προς δική σας… γλύκα.

Οι λιχουδιές της Αθηνάς
Βόλου 11, Νίκαια, τηλ: 210 4924883

Η Αθηνά Κανελλοπούλου ξεκίνησε το 1993 να συγκεντρώνει παραδοσιακές συνταγές τις οποίες με τη δική της πινελιά τις μετέτρεψε σε μυρωδάτα-αφράτα κουλουράκια και μπισκοτάκια χρησιμοποιώντας διαλεχτές πρώτες ύλες. Σήμερα οι λιχουδιές της κερδίζουν τις εντυπώσεις και περιλαμβάνουν χειροποίητες νοστιμιές όπως μουστοκούλουρα, κουλουράκια κανέλας, σμυρναίικα, «μεθυσμένα», λεμονιού και σοκολάτας, καθώς και εποχιακές συνταγές όπως αυθεντικούς κουραμπιέδες, πολίτικο ισλί και λαχταριστά μελομακάρονα.

Κρι- Κρι, Α. Κατσούλη
Αστυδάμαντος 5, Παγκράτι, τηλ. 210 7217716 

Φούρνος από τα παλιά, αυτός του κ. Κατσούλη στο Παγκράτι φέρνει στο νου και στην όσφρηση εικόνες και μυρωδιές άλλων εποχών και γεμίζει τα ράφια του με κάθε λογής χειροποίητα και παραδοσιακά προϊόντα μεταξύ των οποίων και κάποια από τα καλύτερα γλυκά που έχουμε δοκιμάσει. Εδώ θα αγοράσετε ωραιότατα μηλοπιτάκια με βρώμη, ζουμερό γαλακτομπούρεκο και κανταίφι, μπακλαβαδάκι, σοκολατόπιτα, μηλόπιτα, λουκουμαδάκια, χειροποίητα κέικ και τσουρέκια, χαλβαδάκι λόγω ημερών, νοστιμότατο ραβανί και λαχταριστή καρυδόπιτα.

Νάλου
Τζαβέλλα 13, Χαλάνδρι, τηλ: 210 6899162 

Από το 1952 ειδικεύεται στην παρασκευή χειροποίητης μαρμελάδας και συνεχίζει μέχρι σήμερα να δημιουργούν γλυκές αμαρτίες χρησιμοποιώντας ολόκληρα κομμάτια φρέσκων φρούτων ή λεπτοκομμένες φλούδες εσπεριδοειδών. Στα ράφια της Νάλου στο Χαλάνδρι βρίσκουμε μαρμελάδες – πραγματικά κομψοτεχνήματα γεύσης – με γεύσεις φράουλα, βερύκοκο, κεράσι, ροδάκινο, μήλο/κυδώνι, πελτέ κυδώνι και σύκο και μαρμελάδες με εσπεριδοειδή όπως μιξ πορτοκάλι/λεμόνι/νεράντζι, γκρέιπφρουτ και λεμόνι.

Slim Bites
Σολωμού 9 , Νέο Ψυχικό, τηλ: 210 6776764 

Και πάνω που νομίζαμε ότι δε θα μπορούσαμε να απολαύσουμε χειροποίητο γλυκό χωρίς να έχουμε τύψεις για τις θερμίδες, έρχεται αυτή η γλυκύτατη πατισερί στο Ψυχικό για να μας διαψεύσει. Το Slim Bites ετοιμάζει καθημερινά ολόφρεσκα γλυκά χρησιμοποιώντας αντί για ζάχαρη γλυκαντικό στέβια και το αποτέλεσμα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την ζαχαρούχα έκδοση. Λαχταριστές πάστες σοκολάτας και φρούτων, παγωτά σε διάφορες γεύσεις (δοκιμάστε το μάνγκο), μαρμελάδες χωρίς πρόσθετα και ολόφρεσκα κέικ (αγαπημένο μας εκείνο με λεμόνι και μύρτιλλο) συνθέτουν την πλούσια και light γκάμα του Slim Bites.

Αφοί Ασημακόπουλοι
Χαρ. Τρικούπη 82, Εξάρχεια, τηλ: 210 3610092

Με όνομα βαρύ (και γλυκό) σαν ιστορία, το μαγαζί των Εξαρχείων ξεκίνησε από το 1915 αρχικά ως γαλακτοπωλείο σερβίροντας φρέσκο γάλα στο ποτήρι, πρόβεια γιαούρτια, κρέμες, ρυζόγαλα και βούτυρο με μέλι για να εξελιχθεί σήμερα σε ένα ζαχαροπλαστείο με τα όλα του: λαχταριστά σοκολατάκια γεμιστά με τσέρι, φρέσκα κουλουράκια, μοσχομυριστά τσουρέκια, βουτήματα, μους σοκολάτας, φρουτένιες τάρτες και ένα σωρό ακόμα χειροποίητες λιχουδιές κάνουν το μάτι να χάνεται και τα σάλια να τρέχουν.

Σερμπέτια
Αισχύλου 3, Ψυρρή, Τηλ. 210 3245862 

Το όνομά του αναφέρεται στα γλυκόλογα, και πράγματι θα σας πάρουν τα… σιρόπια αν δοκιμάσετε τα εκλεκτά σιροπιαστά ανατολίτικα γλυκά του δημοφιλούς αυτού γλυκοπωλειου στου Ψυρρή. Στα σερμπέτια τα χειροποίητα εκμέμ, καζάν ντιπί, οι σοκολατόπιτες, τα λουκουμάκια, οι μπισκοτόπιτες, το ραβανί και τα κιουνεφέ δίνουν και παίρνουν και συνοδεύονται από γενναίες δόσεις παγωτού καϊμάκι. Τα Σερμπέτια έχουν και τραπεζάκια για να απολαύσετε τα γλυκά τους… επί τόπου.

Ήδιστον
Ζαϊμη 10, Ν. Φιλαδέλφεια, τηλ: 210 2533698

Παραδοσιακά γλυκά, χειροποίητα, φτιαγμένα χωρίς συντηρητικά, χωρίς πρόσθετα και με λιγότερη ζάχαρη διαθέτει το μικρό αυτό εργαστήριο στην Νέα Φιλαδέλφεια, από το οποίο θα προμηθευτείτε για το σπίτι γλυκά του κουταλιού φτιαγμένα με τον γιαγιαδίσιο, παραδοσιακό τρόπο σε μεγάλη ποικιλία, ευφάνταστες μαρμελάδες αυστηρά και μόνο με φρούτα εποχής, αλλά και πικάντικες σάλτσες, μαρινάδες και σούπες λαχανικών.

Παντοπωλείο της μεσογειακής διατροφής
Σοφοκλέους 1 & Αριστείδου 11, τηλ: 210 3628738
Στο γκουρμέ παραδοσιακό παντοπωλείο με τα ελληνικά προϊόντα βρίσκουμε μια σειρά λαχταριστών χειροποίητων γλυκών από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Από εδώ θα δοκιμάσετε γλυκό φυρίκι, καρπούζι και κεράσι από τη Ζαγορά, γλυκό πορτοκάλι με κανέλλα από τη Χίο, γλυκό κολοκυθάκι από τη Γουμένισσα, μαρμελάδα κεράσι με ρούμι από την Αγιά, βιολογικές μαρμελάδες, μαρμελάδα βατόμουρο από τα Κοκκινόγεια Δράμας, πετιμέζι Χαλκιδικής, αμυγδαλωτά Χίου και μελεκούνια Ρόδου. Δείτε αναλυτικά όλα τα προϊόντα εδώ.





Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v