Λέβητας πετρελαίου: Πόσο θα μου κοστίσει;

Θέλετε να βάλετε λέβητα στο σπίτι σας ή να αλλάξετε τον ήδη υπάρχοντα; Δείτε ποιες επιλογές έχετε και πόσο θα σας κοστίσουν.
Λέβητας πετρελαίου: Πόσο θα μου κοστίσει;
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Καλό το air condition, αποτελεσματική σε μικρούς χώρους η σόμπα, όμως αν πραγματικά θέλετε «βαρβάτη» θέρμανση στο σπίτι, η επιλογή ενός λέβητα αποτελεί ιδανική επιλογή για να ζεσταθεί το κοκαλάκι σας, ιδιαίτερα αν έχετε ικανοποιητική θερμομόνωση στο σπίτι.

Δείτε παρακάτω τις διαθέσιμες επιλογές που έχετε, ανάλογα με την κατασκευή του, και πόσο θα σας κοστίσουν σε αγορά και εγκατάσταση.

Η «δουλειά» του λέβητα

Αρχικά, έχει σημασία να γνωρίζουμε ποια είναι η λειτουργία του. Ο λέβητας αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι ενός συστήματος θέρμανσης πετρελαίου, αφού είναι η συσκευή η οποία μεταφέρει την θερμότητα από τον καυστήρα στο νερό, ζεσταίνοντάς το. Ανάλογα με το μέγεθος του σπιτιού που έχετε να καλύψετε, οι λέβητες χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με τις θερμίδες που αποδίδουν.

Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα στις ενδεικτικές τιμές για αγορά και εγκατάσταση ενός λέβητα, μια συσκευή των 30.000 θερμίδων περίπου, η οποία επαρκεί και με το παραπάνω για να ζεστάνει μια μονοκατοικία περίπου 100 τετραγωνικών μέτρων.

Οι διαθέσιμες κατηγορίες

Οι λέβητες πετρελαίου χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους και τον τρόπο λειτουργίας τους: χαλύβδινοι, μαντεμένιοι και συμπύκνωσης. Οι λέβητες συμπύκνωσης αποτελούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, και έχουν πολύ μεγάλo βαθμό απόδοσης σε σχέση με τους συμβατικούς, ενώ μπορεί να είναι είτε μαντεμένιοι είτε ανοξείδωτοι. Μάλιστα σύμφωνα με οδηγία της Ε.Ε. από τις 15 Σεπτεμβρίου του 2015, όλες οι καινούργιες εγκαταστάσεις θα πρέπει να έχουν λέβητα συμπύκνωσης.

Οι χαλύβδινοι είναι κυρίως ελληνικής κατασκευής και αποτελούν την πιο οικονομική επιλογή. Έχουν μεγάλη αντοχή στις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας και είναι αρκετά πιο ελαφριοί από τους μαντεμένιους.

Οι μαντεμένιοι λέβητες είναι άκρως ανθεκτικοί στις διαβρώσεις, ενώ μπορούν να συναρμολογηθούν στο λεβητοστάσιο, κάνοντας έτσι πιο εύκολη την μεταφορά τους, η οποία γίνεται «κομμάτι- κομμάτι». Επίσης, ακόμα ένα θετικό της επιλογής αυτής είναι ότι σε περίπτωση βλάβης, αντικαθίσταται μόνο το συγκεκριμένο κομμάτι που έχει υποστεί τη βλάβη αυτή και όχι ολόκληρος ο λέβητας.

Το κόστος αγοράς και εγκατάστασης

Η πιο οικονομική επιλογή που μπορείτε να κάνετε, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, είναι οι χαλύβδινοι λέβητες. Οι τιμές ξεκινούν από 500€ και μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 1.200€ ανάλογα με την εταιρεία κατασκευής. Δείτε μερικές επιλογές εδώ. Στην κατηγορία των μαντεμένιων λεβητών, μια οικονομική και αξιόλογη επιλογή τριών διαδρομών καυσαερίου μπορεί να ξεκινά από 750€ και να φτάσει μέχρι τα 1400€ και πάλι ανάλογα με την εταιρεία κατασκευής, τις διαδρομές καυσαερίων και το πάχος της μόνωσης. Δείτε μερικούς λέβητες από μαντέμι εδώ.

Οι λέβητες συμπύκνωσης, ως πιο νέοι και τεχνολογικά εξελιγμένοι, ξεκινούν από τα 3.200€ και μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 6.500€. Δείτε μερικούς εδώ.

Το κόστος εγκατάστασης σε κάθε περίπτωση κυμαίνεται από 400 μέχρι 500€ ανάλογα με το αν πρόκειται για νέα εγκατάσταση ή αντικατάσταση παλιού λέβητα. Σημειώστε επίσης ότι ένας καυστήρας στοιχίζει περί τα 400€, και ότι όλοι οι παραπάνω λέβητες μπορούν να «πάρουν» και καυστήρες φυσικού αερίου, εφ’ όσον έχετε επιλέξει την συγκεκριμένη μορφή θέρμανσης έναντι του πετρελαίου.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v