Σπιτικές πολυτέλειες: Πόσο θα μου κοστίσουν;

Πισίνα, τζακούζι, μπιλιάρδο, ενδοδαπέδια θέρμανση. Οι σπιτικές «πολυτέλειες» κοστίζουν, αλλά πόσο; Οκτώ προτάσεις αγοράς και η τιμή τους.
Σπιτικές πολυτέλειες: Πόσο θα μου κοστίσουν;
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Πισίνα; Είστε σοβαροί; Μπιλιάρδο; Ποιος έχει λεφτά για τέτοια; Τζακούζι; Δε θα είστε με τα καλά σας.

Τους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε η αγορά/ εγκατάσταση κάποιων από τα παραπάνω φαντάζει μακρινό όνειρο(;) για τον περισσότερο κόσμο. Όμως έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσο πραγματικά κοστίζουν μερικές από αυτές τις κατ’ οίκον πολυτέλειες σε περίπτωση που είτε σταθούμε τυχεροί στο… Τζόκερ είτε – κάποια στιγμή – καταφέρουμε να βάλουμε στην άκρη ένα συγκεκριμένο ποσό για να αποκτήσουμε το κάτι παραπάνω.

Πισίνα

Σηκώνεστε, βγαίνετε στην αυλή και – καιρού επιτρέποντος – απολαμβάνετε μερικές απλωτές στην σπιτική σας πισίνα χωρίς να τραβιέστε στις κατά τόπους παραλίες της Αττικής. Το πιο συνηθισμένο μέγεθος για μια προκατασκευασμένη πισίνα σε σπίτι είναι 3 επί 6 ή 7 μέτρα και το συνολικό κόστος της ανέρχεται στα 8.000 με 10.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένων εργασιών εκσκαφής, τα οποία ενδέχεται να αυξηθούν λόγω ιδιαιτέρους σκληρού, πετρώδους εδάφους. Για πισίνα με οικοδόμηση, η οποία κατασκευάζεται από το μηδέν, για τις ίδιες διαστάσεις υπολογίστε περί τα 12.000€ με 15.000€ συμπεριλαμβανομένου του κόστους εκσκαφής και του ηλεκτρολογικού μηχανισμού.

Τζακούζι

Άγχος, κούραση, πόνοι στο σώμα, ένταση. Η καθημερινότητα σας «χτυπάει» αλύπητα και εσείς αναζητάτε μερικές ώρες χαλάρωσης στο σπίτι. Εκεί μπαίνει στο παιχνίδι ένα σπα/τζακούζι/υδρομασάζ, το οποίο σας αναπαύει στις αναζωογονητικές του μπουρμπουλήθρες και ανάλογα με την χωρητικότητά του μπορεί να φιλοξενήσει την σύντροφο ή και τους φίλους σας. Υπολογίστε ότι για μια μπανιέρα υδρομασάζ δύο ατόμων θα πληρώσετε περί τα 3.000€, ενώ αν θέλετε περισσότερους στην παρέα, το κόστος κυμαίνεται από 4.200€ μέχρι 10.000€ για πέντε άτομα και εξαρτάται από τη χώρα κατασκευής του συστήματος. Αν χρειαστεί γερανός για την μεταφορά του, τότε υπολογίστε περί τα 200€-300€ επιπλέον.

Μπιλιάρδο

Το απόλυτο κατ’ οίκον… αγχολυτικό έχει γαλουχήσει γενεές γενεών από επίδοξους μετρ της στέκας, οι οποίοι επιδίδονταν και επιδίδονται με τις ώρες σε επικές παρτίδες. Παρεΐστικο, και διασκεδαστικό όσο λίγα επιτραπέζια σπορ, το μπιλιάρδο προϋποθέτει να έχετε τον κατάλληλο χώρο στο σπίτι και φυσικά το απαραίτητο κεφάλαιο. Υπολογίστε ότι μια επιλογή μεταχειρισμένου μπιλιάρδου συμπεριλαμβανομένων των αξεσουάρ (στέκες, μπάλες κτλ.) και της τοποθέτησης θα σας κοστίζει από 800€ μέχρι 2.500€, ενώ τα καινούργια τραπέζια ξεκινούν από 1.800€ και μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 7.500€. Το εύρος των τιμών εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το μέγεθος και το μοντέλο του τραπεζιού. Όσο πιο μεγάλο και καινούργιο, τόσο πιο ακριβό.

Φλιπεράκι
Το απόλυτο συλλεκτικό κομμάτι για τους λάτρεις του retro gaming –και όχι μόνο. Το γνωστό "φλιπεράκι" ξετρέλαινε μικρούς και μεγάλους περί τα τριάντα χρόνια πριν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που ακόμα και σήμερα θα ήθελαν ένα τέτοιο κομμάτι να κοσμεί κάποιο από τα δωμάτια του σπιτιού τους. Στα μεταχειρισμένα φλιπεράκια, οι τιμές ανάλογα με το μοντέλο και τη σπανιότητά του κυμαίνονται από 1000€ μέχρι 1500€. Αν θέλετε να πάρετε καινούργιο, τότε η μοναδική εταιρεία που τα κατασκευάζει σήμερα είναι η Stern, και το μέσο κόστος ανέρχεται στα 7.000€ συμπεριλαμβανομένων των μεταφορικών.

Ενδοδαπέδια θέρμανση
Καλό το καλοριφέρ, ικανοποιητικό σε απόδοση και το air condition, όμως ένα ενδοδαπέδιο σύστημα θέρμανσης προσφέρει ομοιογενή θερμοκρασία σε όλους τους χώρους του σπιτιού, περιορίζει τα ρεύματα του αέρα στον χώρο και δίνει πιο ευχάριστη θέρμανση το χειμώνα, ακόμα και αν κυκλοφορείτε στο σπίτι με γυμνό πέλμα. Η εγκατάσταση της ενδοδαπέδιας γίνεται συνήθως σε νέες οικοδομές και το κόστος ανέρχεται σε 35-50€ ανά τετραγωνικό μέτρο ανάλογα με την εταιρεία που κατασκευάζει τους σωλήνες που διαπερνούν το έδαφος και συνδέονται με τον λέβητα πετρελαίου του σπιτιού. Αν τώρα η εγκατάσταση περιλαμβάνει αντλία θερμότητας, το κόστος αγοράς και τοποθέτησής της κυμαίνεται από 5.000 έως 8.000€.

Ηχοσύστημα
Ωραία τα ηχεία του υπολογιστή, καλό και το mp3 player όμως για όσους έχουν υψηλότερες απαιτήσεις από τον ήχο, η επιλογή ενός ηχοσυστήματος είναι απαραίτητη. Το κόστος του τώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εταιρεία και κατ’επέκταση την ποιότητα κατασκευής των εκάστοτε μερών του. Για ηχεία τελευταίας τεχνολογίας υπολογίστε περί τα 200€ με 700€, για υψηλής ποιότητας και απόδοσης ενισχυτές από 380€ μέχρι 2.000€ και για ένα ποιοτικό audio cd player από 300€ μέχρι 400€. Σε περίπτωση που θελήσετε και ένα σύστημα Multiroom για ασύρματο έλεγχο της έντασης του ήχου και τις εναλλαγής κομματιών, το κόστος αυξάνεται περίπου κατά 200€.

Set Home Cinema
Ο κινηματογράφος είναι απόλαυση και σε αυτό συμβάλει μέγιστα ο ήχος και – φυσικά – η εικόνα. Για τον ήχο ένα set home cinema με ενισχυτή, blue ray DVD και ασύρματα ηχεία 5.1 dolby surround θα σας κοστίσουν από 400€ μέχρι 900€. Όσον αφορά την τηλεόραση, για μια LCD Full HD 50 ιντσών, το κόστος κυμαίνεται από 400€ μέχρι 1000€ ανάλογα με την κατασκευάστρια εταιρεία.

Juke Box
Λάτρεις του ρετρό και συλλέκτες είναι διατεθειμένοι να δώσουν το κάτι παραπάνω για να προμηθευτούν ένα oldschool jukebox και να διακοσμήσουν το σπίτι τους δίνοντας του αέρα από εποχές 60s και 70s. Αν συγκαταλέγεστε στις παραπάνω κατηγορίες, σας ενημερώνουμε ότι το κόστος για την αγορά ενός μεταχειρισμένου Juke Box κυμαίνεται από 1000€ μέχρι 7000€.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v