Κατ’ οίκον υπηρεσίες: Τα εν οίκω… συμφέροντα

Κομμωτές, αισθητικοί, τεχνικοί υπολογιστών, ακόμα και διαιτολόγοι, προσφέρουν (ολοένα και οικονομικότερες) κατ’ οίκον υπηρεσίες και εξηγούν στο in2life κατά πόσο συμφέρουν και γιατί γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς.
Κατ’ οίκον υπηρεσίες: Τα εν οίκω… συμφέροντα
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν είναι τάση που γεννήθηκε λόγω οικονομικών συνθηκών: Κομμώτριες και αισθητικοί που έρχονταν σπίτι υπήρχαν πάντα, όπως υπήρχαν και τεχνικοί υπολογιστών που αναλάμβαναν να «γιατρέψουν» τα PC μας –ειδικά εκείνες τις πρώτες αθώες εποχές της δεκαετίας του ’90 που ελάχιστοι εξ ημών είχαμε ιδέα περί της λειτουργίας τους, και το παραμικρό το θεωρούσαμε πρόβλημα. Απλώς, τώρα οι κατ’ οίκον υπηρεσίες γνωρίζουν νέες δόξες, ελέω οικονομίας.

Γιατί κατ’ οίκον υπηρεσίες;

«Παλιότερα ο κόσμος μπορούσε να δώσει και δέκα ευρώ χωρίς να το σκεφτεί, τώρα υπολογίζει και το ένα» λέει η Ελένη Καρβέλα, η οποία τον Σεπτέμβριο του 2012 δημιούργησε το Beauty Spirit, ένα πρωτότυπο δίκτυο κατ’ οίκον υπηρεσιών ομορφιάς και υγείας. «Οι καινούριοι πελάτες μας λένε ότι ο νούμερο ένα λόγος που επιλέγουν τις κατ’ οίκον υπηρεσίες είναι η τιμή (σ.σ.: 12€ κούρεμα γυναικείο, 10€ ανδρικό, 34€ για αποτρίχωση σε πόδια και μπικίνι –δείτε αναλυτικό τιμοκατάλογο εδώ). Ξέρουμε, βέβαια, ότι όσοι κλείνουν και δεύτερο και τρίτο ραντεβού μένουν ευχαριστημένοι και από την ποιότητα των υπηρεσιών. Συνεργαζόμαστε με επαγγελματίες, που διαθέτουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και μπλοκ αποδείξεων, και παρέχουν όλα τα νόμιμα παραστατικά».

«Προτιμούσα πάντα, και προ κρίσης δηλαδή, την κομμώτρια στο σπίτι από την επίσκεψη σε κομμωτήριο, γιατί συνέφερε οικονομικά» λέει από την πλευρά της η Χριστίνα, 31 ετών. «Κατ’ αρχήν οι τιμές είναι σίγουρα χαμηλότερες: δίνω 10€ για λούσιμο και χτένισμα στην κομμώτρια που έρχεται χρόνια τώρα στο σπίτι, ενώ στο Dino που πήγα την προηγούμενη εβδομάδα μου ζήτησαν 25€, για τις ίδιες υπηρεσίες. Δεν το συζητάμε για βαφή ή ανταύγειες, που τα κομμωτήρια θέλουν γύρω στα 100€, ενώ στο σπίτι δίνω 40-50€ το πολύ. Βάλε και τα έξοδα του να πας μέχρι το κομμωτήριο –βενζίνη, ταξί, μέσα μαζικής μεταφοράς, οτιδήποτε… Σίγουρα συμφέρει το να έρθει η κομμώτρια στο σπίτι σου».

Όσο για το ποιες κατ’ οίκον υπηρεσίες είναι πιο δημοφιλείς; «Εξαρτάται από την εποχή. Αυτές τις μέρες, οι διαιτολόγοι έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση» λέει η κ. Καρβέλα. «Και ακολουθούν η περιποίηση άκρων, μανικιούρ-πεντικιούρ δηλαδή, το μακιγιάζ και τα βραδινά χτενίσματα για βαπτίσεις και γάμους».



Περισσότερο… σπίτι μετά την κρίση;

Γίνονται, άραγε, λιγότερο ή περισσότερο δημοφιλείς τώρα οι κατ’ οίκον υπηρεσίες; «Υπάρχει μια σχετική ισορροπία» λέει η Σταυρούλα, 36 ετών, που δουλεύει εδώ και οκτώ χρόνια ως κομμώτρια σε σπίτια. «Από την μία, πολλές κυρίες που μου έκλειναν ραντεβού για χτένισμα δυο-τρεις φορές την εβδομάδα, πλέον κλείνουν μόνο μία. Από την άλλη, έχω πολλούς καινούριους πελάτες, οι οποίοι απλώς σταμάτησαν ή πηγαίνουν λιγότερο συχνά στο κομμωτήριο. Ρωτούν φίλους και γνωστούς που είναι παλιοί μου πελάτες, και με συστήνουν εκείνοι. Βοήθησε, βέβαια, και το ότι έριξα τις τιμές, από 13€ που έπαιρνα μέχρι πέρυσι για λούσιμο-χτένισμα, στα 10€».

«Η ζήτηση έχει ανέβει πάρα πολύ, κυρίως γιατί ο κόσμος δεν αγοράζει πια υπολογιστές ή περιφερειακά εξαρτήματα, αλλά κοιτάει να επισκευάσει αυτά που έχει» λέει ο 36χρονος Χρήστος Αναγνώστου, που κάνει επισκευές υπολογιστών στα σπίτια από το 2006. «Μου ζητούν να επισκευάσω ακόμα και υπολογιστές δεκαετίας, που τους είχαν καταχωνιασμένους σε αποθήκες».

Το σπιτικό format το επιούσιο

«Οι τιμές, φυσικά, έχουν πέσει πάρα πολύ, όχι μόνο λόγω της κρίσης, αλλά και γιατί, παρ’ όλη τη ζήτηση, υπάρχει κορεσμός στην αγορά» προσθέτει ο Χρήστος. «Έχει απολυθεί τόσος κόσμος που είχε έστω και την παραμικρή σχέση με το ΙΤ στη δουλειά του, και κάνει αναγκαστικά αυτή τη δουλειά για να επιβιώσει. Ο πελάτης δεν μπορεί να σε ελέγξει, σκέφτεται ότι “με υπολογιστές δούλευε, άρα θα ξέρει” –και μπορεί να φωνάξει τον προγραμματιστή για ένα πρόβλημα του hardware. Σκέψου ότι το 2007 για ένα format έπαιρνα 50€, ενώ τώρα ό,τι και να κάνεις δεν ζητάς πάνω από 30€. Άντε αν είναι κάτι που θα σε απασχολήσει τέσσερις-πέντε ώρες, να πάρεις 40€.

»Οι επισκευές στο σπίτι συμφέρουν οικονομικά, γιατί ένα κατάστημα θα σου ζητήσει μεν 30€ για το format, όσα κι εγώ, αλλά θα χρεώσει έξτρα 20€ για το backup, άλλα 10€ για την εγκατάσταση antivirus και πάει λέγοντας. Καταλήγεις, δηλαδή, να πληρώνεις από 30% έως 50% παραπάνω, επειδή ορισμένα πράγματα, που εμείς κάνουμε στα σπίτια και τα περιλαμβάνουμε στην τιμή του format, εκείνοι τα χρεώνουν σαν επιπρόσθετες υπηρεσίες.

»Μετά, βέβαια, είναι και η προσωπική σχέση με τον πελάτη: Αν για κάποιο λόγο το format δεν πετύχει, ή κάτι δε λειτουργεί σωστά, θα πρέπει να ξαναπάρεις τον υπολογιστή σου και να τον πας στο κατάστημα. Εγώ έχω πελάτες που με παίρνουν και την Κυριακή, και στις 11.00 το βράδυ, αν έχουν κάποιο πρόβλημα. Μέχρι και Μεγάλη Παρασκευή, την ώρα που ήμουν στον Επιτάφιο, με έχουν πάρει».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v