40 τιμές για μαστορέματα κάθε είδους

Επικοινωνήσαμε με υδραυλικούς, τεχνικούς, ηλεκτρολόγους, μάστορες, μπογιατζήδες, ψυκτικούς, λογιστές, κλειδαράδες – εν ολίγοις με όποιον μάστορα μπορείτε να φανταστείτε, και καταγράψαμε ενδεικτικές τιμές για τις υπηρεσίες τους, για να ξέρετε πότε… (δεν) σας εξαπατούν.
40 τιμές για μαστορέματα κάθε είδους
από τη συντακτική ομάδα του in2life

Πόσο θα μας κοστίσει μια επίσκεψη του υδραυλικού για να μας φτιάξει την χαλασμένη βρύση; Τι θα μας χρεώσει ένας τεχνικός υπολογιστών για ένα format; Μήπως όλοι οι τεχνικοί και οι μάστορες στων οποίων την ανάγκη πέφτουμε... ξεφουρνίζουν οποια τιμή τους έρθει στο μυαλό; Κάθε φορά που φεύγει μάστορας από το σπίτι, μένουμε με την απορία αν μας ζήτησε λίγα, πολλά, ή πάρα πολλά. Και είπαμε να σταματήσουμε να έχουμε την απορία.

Επικοινωνήσαμε λοιπόν με όποια πιθανή ειδικότητα τεχνικού μπορείτε να φανταστείτε και εκμαιεύσαμε ενδεικτικές τιμές για τις συνηθέστερες εργασίες τους, ώστε να έχουμε έναν «μπούσουλα» και να μπορούμε να διακρίνουμε πότε αυτοί στων οποίων την «ανάγκη» πέφτουμε, υπερτιμούν τις υπηρεσίες τους, και ενδεχομένως να ψάξουμε αλλού για πορτοκαλιές, πορτοκάλια και μαστορέματα, εφόσον ρωτήσουμε εγκαίρως για τιμή και λάβουμε ως απάντηση κάτι παραπάνω από τις παρακάτω.

(*) Disclaimer: Όλες οι τιμές αφορούν το κόστος της εργασίας μόνο, και δεν περιλαμβάνουν τα υλικά, εκτός εάν αναφέρεται ρητά κάτι διαφορετικό.

* Τεχνικός υπολογιστών
Κατ’ αρχήν, να διαχωρίσουμε για αυτή την ειδικότητα τις εξής επιλογές: Επισκευή στον χώρο σας και επισκευή σε κατάστημα – φυσικά η δεύτερη επιλογή θα σας έρθει φθηνότερα. Συγκεκριμένα:
-Για format: υπολογίστε 15-20€, περιλαμβανομένης της εγκατάστασης λειτουργικού συστήματος. Υπολογίστε περί τα 35-40€ συνολικά, για να σας εγκαταστήσουν μαζί και τα προγράμματα με τους drivers.
-Για αφαίρεση ιού: Η εργασία αυτή μπορεί να γίνει και με απομακρυσμένη σύνδεση, εφόσον διαθέτετε internet. Αυτό σημαίνει πως ο τεχνικός μπορεί να δουλέψει από τον χώρο του και η χρέωση γίνεται ανά ώρα, ενώ μπορεί να κυμανθεί περίπου στα 20€.

* Ηλεκτρολογικές εργασίες
Σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές μπορούν να φτάσουν πλέον οι χρεώσεις των ηλεκτρολόγων για πάσης φύσεως υπηρεσία που προσφέρουν. Ενδεικτικά, σας αναφέρουμε τις τιμές που εντοπίσαμε για τις παρακάτω εργασίες:
-Εγκατάσταση φωτιστικού: 5€
-Αλλαγή διακόπτη- πρίζας: 5€
-Σύνδεση κουζίνας: 5 €
-Αλλαγή θερμοσίφωνα (+υδραυλικά): 30€
-Αλλαγή κεραίας TV+ τοποθέτηση αποκωδικοποιητή: 15€
-Αλλαγή πίνακα (για σπίτι 100 τ.μ.): 50€



* Καθαρισμός
Για να απασχολήσετε καθαριστή ή καθαρίστρια για το σπίτι, η χρέωση ποικίλλει από 5 ως 9€ την ώρα, αλλά είναι πιθανό από το ένα άκρο ως το άλλο αυτής της διακύμανσης να δείτε ουσιαστική διαφορά στην ποιότητα της εργασίας τους, επομένως εδώ δεν ισχύει απαραιτήτως τα «όσο φθηνότερα, τόσο καλύτερα» - είναι περισσότερο θέμα του τι σου ταιριάζει.

* Μετακομίσεις
-Για μεταφορές εντός της ίδιας πόλης: Από τις τιμές που εντοπίσαμε, μπορούμε να πούμε πως οι μετακομίσεις μπορούν να ξεκινήσουν από 59€ και μπορούν να φτάσουν τα 200-300€, αναλόγως του βάρους του φορτίου και του αν θα χρειαστεί ανυψωτικό μηχάνημα. Να σημειώσουμε ότι πλέον γίνονται από πολλές μεταφορικές εταιρίες ειδικές προσφορές σε φοιτητές και ευπαθείς ομάδες.
-Για μεταφορές σε άλλη πόλη-νομό: Υπολογίστε στην παραπάνω τιμή περίπου 1€ ανά χιλιόμετρο απόστασης.
-Ο τρόπος να ρίξετε κι άλλο την τιμή: Σε ιστοσελίδες όπως οι EcoMetafores και EasyMove καταχωρείτε τα στοιχεία της μετακόμισης που θα χρειαστείτε και οι διάφορες εταιρίες επιδίδονται σε μειοδοτικές προσφορές για να σας… κερδίσουν, κι έτσι το κόστος μπορεί να πέσει ακόμη περισσότερο από τις παραπάνω ενδεικτικές τιμές.



*Υδραυλικός
Στις παρακάτω τιμές, να θυμάστε πως δεν συνυπολογίζονται τα έξοδα για τα υλικά. Δηλαδή, πρόκειται για τα "εργατικά", ενώ αν χρειαστεί κάποιοι ανταλλακτικό ή αλλαγή εξοπλισμού, χρεώνονται επιπλέον.
-Για αλλαγή φλοτέρ σε καζανάκι: 20€
-Για αλλαγή θερμοσίφωνα: 60€
-Για αλλαγή μπαταρίας κουζίνας ή μπάνιου: 30€
-Για αλλαγή που αφορά καζανάκι υψηλής πίεσης: 50€
-Για αλλαγή που αφορά καζανάκι χαμηλής πίεσης: 30€
-Για βρύση που στάζει: 20€
-Για ξεβούλωμα σιφωνιού: 15€
-Για αλλαγή λεκάνης: 80€
-Για αλλαγή σώματος καλοριφέρ: 60€
-Για συντήρηση ηλιακού θερμοσίφωνα: 80€

* Κλειδαράς
-Για να σας ανοίξει την πόρτα:
Στην περίπτωση που έχετε κλειστεί εκτός σπιτιού, το κόστος εξαρτάται από το είδος της πόρτας και της κλειδαριάς, καθώς και με το αν η πόρτα είναι κλειδωμένη ή όχι. Ας πάρουμε τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις: Για να σας ανοίξουν μια πόρτα που δεν έχει κλειδωθεί, θα χρειαστείτε αφενός ταυτότητα για ευνόητους λόγους και αφετέρου 20-30€. Εφόσον η πόρτα είναι κλειδωμένη, θα χρειαστεί νέος κύλινδρος για την κλειδαριά που χρεώνεται εξτρά (ανάλογα τον κύλινδρο, οι τιμές του ξεκινούν από τα 10€ και μπορούν να φτάσουν πολύ πιο "ψηλά").
-Για να σας αλλάξει την κλειδαριά: Και πάλι το εξαρτάται από το είδος της πόρτας και της κλειδαριάς. Υπολογίστε 15-20€ για τα «εργατικά» και προσθέστε επιπλέον το κόστος της κλειδαριάς που θα αγοράσετε – οι απλές κλειδαριές κύλινδροι ξεκινούν από τα 10€, οι κύλινδροι ασφαλείας από τα 30€ περίπου, ενώ οι μεγαλύτερης ασφαλείας κλειδαριές μπορούν να φτάσουν τα εκατοντάδες ευρώ.



* Πλακάς
Η τοποθέτηση πλακιδίων δαπέδου ίσια κοστίζει περίπου 6€ ανά τετραγωνικό μέτρο και σε σχήμα ρόμβου 8€ το τετραγωνικό. Η τοποθέτηση πλακιδίων τοίχου ξεκινά από 9€ το τετραγωνικό μέτρο.

* Λογιστής
Το κόστος για την υποβολή μιας απλής φορολογικής δήλωσης ενός μισθωτού με ένα ενοίκιο ανέρχεται στα 30€. Από εκεί και πέρα μπορεί να φτάσει μέχρι και 100€ ή 200 αν είναι επιχειρηματίας και στην δήλωσή του θα πρέπει να υποβληθεί Ε3 και Ε9.

* Σέρβις αυτοκινήτου (μικρό – μεγάλο)
Για το «μικρό» σέρβις (ανά οκτώ χιλιάδες χιλιόμετρα), υπολογίστε περί τα 30€ εργατικά χέρια και για το μεγάλο περί τα 75€.

* Μπάλωμα λάστιχου αυτοκινήτου
Υπολογίστε περί τα 10€.

* Βάψιμο δωματίου
Για ένα δωμάτιο πενήντα τετραγωνικών, για φρεσκάρισμα υπολογίστε περί τα 40€ ενώ για πρώτο βάψιμο περί τα 100€. Αν το δωμάτιο είναι σε άσχημη κατάσταση, η τιμή είναι ίδια με το πρώτο βάψιμο.

* Ψυκτικός
Η συντήρηση του air condition ξεκινά από 20€, ενώ για την τοποθέτηση ενός μεσαίου air condition (9.000-12.000 BTU) θα υπολογίσετε περί τα 70-80€.

* Βλάβες τηλεοράσεων
Αναλόγως τον μάστορα στον οποίο θα απευθυνθείτε, η επίσκεψη για την διάγνωση της βλάβης κυμαίνεται από εντελώς δωρεάν έως και 10-15€, στα οποία συνήθως περιλαμβάνεται και η μεταφορά της συσκευής από το σπίτι σας στο μαγαζί όπου θα επισκευαστεί και αντίστροφα. Η επιδιόρθωση της βλάβης, τώρα, εξαρτάται από το μοντέλο, την παλαιότητά του και, βέβαια, την ίδια την βλάβη.

* Συντήρηση λέβητα
Κατά μέσο όρο, οι τιμές που εντοπίσαμε για την συντήρηση ενός λέβητα φυσικού αερίου σε πολυκατοικία κυμαίνονται στα 120€, με την φθηνότερη τιμή στα 80€ και την ακριβότερη στα 140€. Για έναν καυστήρα πετρελαίου, οι τιμές κυμαίνονται από 80€ έως 160€ ανάλογα με το μέγεθός του.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v