Το ηλεκτρονικό καλάθι της νοικοκυράς

Ποιος είπε ότι για να μαγειρέψετε όπως οι μαμάδες μας πρέπει να ζαλωθείτε το καρότσι και να φτάσετε αξημέρωτα στη λαϊκή; Μανάβικα και ιχθυοπωλεία με ιστορία που μετριέται σε δεκαετίες φέρνουν τα φρέσκα πρoϊόντα τους στην πόρτα σας, με ένα κλικ.
Το ηλεκτρονικό καλάθι της νοικοκυράς
της Ηρώς Κουνάδη

«Ξέρεις γιατί οι μαμάδες μας μαγείρευαν καλύτερα από εμάς; Γιατί είχαν καλύτερα υλικά. Εγώ που φεύγω κάθε μέρα στις 8.00 απ’ το γραφείο, και φτάνω τρέχοντας στο σούπερ μάρκετ ένα τέταρτο πριν κλείσει, σιγά μη βρω ντομάτες ή κρέατα της προκοπής» μου έλεγε πρόσφατα μια φίλη που έχει αναγάγει την μαγειρική σε αγαπημένο χόμπι. Ως γνωστόν, οι εξελίξεις στην Ελλάδα αργούν να ακολουθήσουν τις αλλαγές στον τρόπο ζωής –και κάπως έτσι, οι λαϊκές και λοιπές αγορές απευθύνονται πλέον αποκλειστικά σε ανέργους και συνταξιούχους. Οι υπόλοιποι είμαστε για πάντα καταδικασμένοι στη μαναβική του σούπερ μάρκετ. Ή μήπως όχι;

Η απάντηση στο «καλάθι της νοικοκυράς» που μένει άδειο όχι μόνο λόγω ακρίβειας, αλλά και φόρτου εργασίας, έρχεται –όπως όλες οι απαντήσεις τα τελευταία χρόνια– από το internet. Ολοένα και περισσότερες «παραδοσιακές» επιχειρήσεις (μανάβικα, ψαράδικα, ακόμα και… μπακάλικα) στήνουν τους πάγκους τους online και φέρνουν τα προϊόντα τους στην πόρτα της σύγχρονης «νοικοκυράς», εκείνης που δουλεύει υπερωρίες. Ιδού μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες διευθύνσεις που εντοπίσαμε στη λαϊκή –με την κυριολεκτική έννοια– αγορά του ελληνικού internet.

Emanaviko.gr: Φρούτα, λαχανικά αλλά και προϊόντα όπως λάδι ή ελιές έρχονται στην πόρτα σας με ένα κλικ –ή με ένα τηλεφώνημα. Το e-manaviko ανήκει στην Har-Ma Fruits, η οποία από το 1963 απλώνει τους πάγκους της στην Κεντρική Λαχαναγορά. Οι παραγγελίες γίνονται Δευτέρα με Πέμπτη, ενώ η παράδοση γίνεται σε όλη την Αττική Παρασκευή και Σάββατο, ανάλογα πού μένετε –δείτε εδώ το σχετικό διάγραμμα, με τις ζώνες που εξυπηρετούνται ανά ημέρα. Πληρώνετε με αντικαταβολή, όταν τα ψώνια σας φτάσουν στην πόρτα σας, ενώ η παράδοση είναι δωρεάν. Ελάχιστη παραγγελία είναι τα 15€. Τα προϊόντα συσκευάζονται σε ειδικά συνθετικά δισκάκια για να φτάσουν μέχρι την πόρτα σας χωρίς χτυπήματα και οσμές.

Freshme.gr: Λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί, μυρωδικά, αλλά και καλάθια δώρου (τα εξωτικά φρούτα είναι τα νέα σοκολατάκια) και συσκευασμένες ποικιλίες φρούτων, από μια εταιρεία μαναβικής που μετρά τέσσερις δεκαετίες στον χώρο –από το 1968. Οι παραγγελίες γίνονται online και τηλεφωνικά, καθημερινά εκτός Σαββάτου, ενώ αν δοθούν πριν τις 12.00 το μεσημέρι, η παράδοση γίνεται την ίδια μέρα. Εξυπηρετείται και εδώ όλη η Αττική, μόνο που η χρέωση για την παράδοση αλλάζει ανάλογα με την περιοχή σας –ξεκινά από 1,5€ για το κέντρο της Αθήνας, και φτάνει τα 7€ για προάστια όπως η Εκάλη και η Βουλιαγμένη. Δείτε εδώ αναλυτικούς πίνακες για τις χρεώσεις. Η ελάχιστη παραγγελία είναι κι εδώ 15€.

Psaradiko.net: Το ηλεκτρονικό ψαράδικο μυρίζει θάλασσα από το πρώτο κλικ. Το καλάθι αγορών εδώ λέγεται «το πανέρι σας», το χρώμα που κυριαρχεί είναι –φυσικά– το μπλε, ενώ στην πρώτη σελίδα απεικονίζονται τα φρεσκότερα ψάρια και θαλασσινά της ημέρας. Προς το παρόν, εξυπηρετείται μόνο η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και των γύρω προαστίων. Οι παραγγελίες παραδίδονται καθημερινές και Σάββατο, από τις 9.00 μέχρι τις 16.00. Τα ψάρια παραδίδονται καθαρισμένα, μέσα σε ειδική συσκευασία που διατηρεί τα θαλασσινά προϊόντα τουλάχιστον τέσσερις ώρες φρέσκα, κρατώντας την κατάλληλη θερμοκρασία. Η ελάχιστη παραγγελία είναι 30€, ενώ η παράδοση γίνεται δωρεάν.

FruitShop.gr: Ο Αντώνης Ευαγγελάτος ξεκίνησε την μικρή, οικογενειακή του επιχείρηση πριν από πενήντα χρόνια στο Κολωνάκι. Σήμερα, η έδρα βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή, τη διεύθυνση έχει αναλάβει ο γιος του, και οι… πάγκοι έχουν επεκταθεί online. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αλλά και είδη παντοπωλείου, ζυμαρικά, όσπρια και ποτά έρχονται στην πόρτα σας σε ειδική συσκευασία, με ένα κλικ, ή με ένα τηλεφώνημα. Η ελάχιστη παραγγελία είναι 30€, ενώ το κόστος αποστολής είναι 4€ –σε ορισμένες, δε, περιοχές όπως η Αγία Παρασκευή, ο Χολαργός, το Κολωνάκι και τα Ιλίσια η παράδοση είναι δωρεάν. Οι παραγγελίες που γίνονται πριν τις 13.00 αποστέλλονται την ίδια μέρα. 

IdealFresh.gr: Μανάβικο, κρεοπωλείο, ιχθυοπωλείο, φούρνος, ζαχαροπλαστείο, παντοπωλείο, delicatessen. Όλα αυτά είναι το IdealFresh του Κολωνακίου, που παραδίδει όλα σας τα ψώνια στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, από το Παλαιό Φάληρο έως τη Νέα Ερυθραία, και μάλιστα χωρίς έξοδα αποστολής. Οι παραγγελίες γίνονται τόσο online όσο και τηλεφωνικά –οι τελευταίες δε συχνά παραδίδονται και εντός μιας-δύο ωρών από την στιγμή της παραγγελίας. Σε κάθε περίπτωση, αν παραγγείλετε πριν τις 18.00 το απόγευμα Τρίτη, Πέμπτη ή Παρασκευή, τα ψώνια σας θα φτάσουν την ίδια μέρα, ενώ Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο αυτό ισχύει για τις παραγγελίες που γίνονται μέχρι τις 15.00. Η ελάχιστη παραγγελία είναι 20€. 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v