Φωτιστική διακόσμηση: Είδομεν το φως το… οικιακόν

Πώς θα εκμεταλλευτείτε το φυσικό φως; Πώς θα καταγράψετε τις ανάγκες του χώρου σας και πού θα βρείτε οικονομικές λύσεις για όμορφα φωτιστικά εσωτερικού χώρου; Δεύτε λάβετε… συμβουλές οικιακού φωτισμού.
Φωτιστική διακόσμηση: Είδομεν το φως το… οικιακόν
Συχνά ξοδεύουμε πολλή ενέργεια σκεπτόμενοι το χρώμα των τοίχων ή την διαρρύθμιση των επίπλων, αγνοώντας πως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που δίνουν «ζωή» και χαρακτήρα σε έναν χώρο είναι το πώς αυτός φωτίζεται. Αν μάλιστα τυχαίνει κάποιος βασικός χώρος του σπιτιού σας να στερείται φυσικού φωτός, τότε κινδυνεύετε, χωρίς ένα «φωτιστικό πλάνο», να παίζετε κάθε μέρα… σκοτεινό δωμάτιο.

Με λίγα λόγια, χρειάζεται να αναθεωρήσετε τον οικιακό σας φωτισμό. Ακολουθούν λοιπόν συμβουλές για να εκμεταλλευτείτε τον χώρο σας και τον φυσικό φωτισμό του αλλά και να προμηθευτείτε τα κατάλληλα φωτιστικά που θα δώσουν νέα πνοή στην διακόσμησή σας, χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία. 

Εκμεταλλευτείτε τη φύση

Το φυσικό φως αποτελεί αναμφισβήτητα διακοσμητικό όπλο για έναν χώρο, η ισχύς του οποίου όμως εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα, αν το δωμάτιο κοιτάζει προς τον Βορρά, το φως τείνει να είναι πιο «κρύο» και σκληρό, αν βλέπει ανατολικά, θα είναι πολύ φωτεινό το πρωί, με μακριές σκιές την υπόλοιπη ημέρα και καθόλου ευήλιο τα απόγευμα. Αν πάλι κοιτάζει προς τα νότια, θα έχετε ζεστό φως όλη την ημέρα (ιδανική περίπτωση για καθιστικά και κουζίνες), ενώ αν βλέπει δυτικά, θα υπάρχει έντονο φως τις πιο ζεστές ώρες της ημέρες και πιο απαλό το απόγευμα.

Οι καλοκαιρινοί μήνες που έρχονται, φυσικά, υπόσχονται ακόμη περισσότερο φυσικό φως. Μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε, απομακρύνοντας τα σκουρόχρωμα χαλιά και τις βαριές χειμωνιάτικες κουρτίνες, αντικαθιστώντας τις με πιο ανοιχτόχρωμες και αέρινες επιλογές. Θα βρείτε περισσότερες συμβουλές για να κάνετε έναν χώρο να φαίνεται πιο φωτεινός και πιο… καλοκαιρινός σε παλιότερο δημοσίευμα του in2life.

Η σημασία ενός φωτιστικού πλάνου

Αν ο φωτισμός του σπιτιού σας δεν σας ικανοποιεί, αντί να προμηθευτείτε φωτιστικές πηγές… στα τυφλά, ξεκινήστε κρατώντας σημειώσεις για τις ανάγκες σας. Για κάθε χώρο, σημειώστε τι θέλετε να αναδείξετε φωτιστικά. Διαφορετική φωτιστική προσέγγιση θα πρέπει να υιοθετήσετε για παράδειγμα αν θέλετε να εστιάσετε την προσοχή σε ένα φυτό του χώρου, διαφορετικά σε ένα δωμάτιο-βιβλιοθήκη, διαφορετική σε έναν χώρο όπου παίζουν καθημερινά τα παιδιά σας.

Σημειώστε επίσης, ποιες ώρες χρησιμοποιείται το κάθε δωμάτιο κάθε ημέρα και πόσο φυσικό φως «χαίρεται» αντίστοιχα ο κάθε χώρος. Έχετε στο μυαλό σας την γενική «κατεύθυνση» του χώρου – αν για παράδειγμα πρόκειται για ένα καθιστικό, σημειώστε πού βρίσκεται η τηλεόραση, γιατί προς αυτή θα κοιτά ο καναπές και αντίστοιχα το βλέμμα σας όταν κάθεστε σε αυτόν. Καταγράψτε σε ποια σημεία το δωμάτιο διαθέτει πρίζες, για να γνωρίζετε το… ηλεκτρικό δυναμικό σας.

Και εγένετο φως

Αφού «σκιαγραφήσατε» τις ανάγκες του χώρου σας και εκμεταλλευτήκατε τους μη φωτιστικούς παράγοντες, είναι ώρα να περάσετε στα αμιγώς… λαμπερά. Τι είδους φωτιστικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε κάθε περίπτωση και πόσο θα σας στοιχίσει; Προς απάντησή σας, ακολουθούν ιδέες για φωτιστικές επενδύσεις, ανάλογα με τις ανάγκες σας. 

*Για τον βασικό φωτισμό: Το κεντρικό φως ενός δωματίου, που συνήθως είναι ο λαμπτήρας που κρέμεται από τη μέση του ταβανιού, δίνει σχετικά «τραχύ», επίπεδο φωτισμό, που δεν κολακεύει τον χώρο. Η λύση είναι, αφενός να τον συνδυάσετε με έξτρα φωτιστικές λύσεις για το δωμάτιο, όπως φωτιστικά δαπέδου ή απλίκες, και αφετέρου να επενδύσετε σε ένα διακριτικό φωτιστικό για να περιβάλλετε τον λαμπτήρα. Οι οικονομικές λύσεις ξεκινούν από τα 1,50€, με τα ευέλικτα φωτιστικά «μπάλες» από το ΙΚΕΑ ή το Praktiker ή να φτάσουν μέχρι το ποσό που είστε διατεθειμένοι να διαθέσετε – δείτε μια αρκετά μεγάλη ποικιλία σε μοντέρνες και κλασικές επιλογές στο eshopelectric.gr.  

*Για την γωνιά του διαβάσματος: Αν πρόκειται για γραφείο, στο οποίο χρειάζεστε εστιασμένο φως για την μελέτη και την δουλειά σας, επιλέξτε κάποια από τις προτάσεις των καταστημάτων Leroy Merlin, κάποια από τις οικονομικές επιλογές των καταστημάτων Praktiker, όπως αυτό το «παιχνιδιάρικο» φωτιστικό (10€), ή ένα από τα επιτραπέζια φωτιστικά και τα πορτατίφ που μπορείτε να παραγγείλετε online από το e-shop Diavgia.gr

*Για την παιδική γωνιά: Φωτιστικά μικρού μεγέθους για τις γωνιές του παιδικού δωματίου εντοπίσαμε σε μεγάλη ποικιλία και πολύ καλές τιμές (ξεκινούν από τα 9,90€) στο GetitNow.gr, ενώ μεγαλύτερες φωτιστικές λύσεις με πολύ χρώμα και ζωντάνια βρήκαμε στον κατάλογο των καταστημάτων Praktiker

*Για ατμοσφαιρικό φωτισμό: Ιδανικά για «κρυφούς» φωτισμούς στο σαλόνι σας, με τους οποίους μπορείτε να δημιουργήσετε ρομαντική ατμόσφαιρα, ή για ενίσχυση της φωτιστικής διάθεσης του χώρου, για να «σπάει» o επίπεδος φωτισμός του κεντρικού λαμπτήρα, είναι τα φωτιστικά δαπέδου και οι απλίκες, στα οποία η ποικιλία ξεπερνά αυτήν κάθε άλλης κατηγορίες. Πάρτε μερικές ιδέες εδώ για πιο παιχνιδιάρικες λύσεις, εδώ για πιο εξειδικευμένες λύσεις κρυφού φωτισμού, εδώ για σποτ φωτισμού που εστιάζει την προσοχή σε συγκεκριμένα σημεία και δημιουργεί ατμόσφαιρα, εδώ για πιο “design” επιλογές με στιλ, και εδώ ή εδώ για πιο κλασικές επιλογές σε πιο οικονομικές τιμές.

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v