Κατ'οίκον... αρωματοθεραπεία

Η αίσθηση της οσμής προκαλεί σε όλους μας ισχυρές συναισθηματικές αντιδράσεις και ενεργοποιεί έντονες αναμνήσεις, είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι. Η επιλογή του κατάλληλου αρώματος για το σπίτι μας, λοιπόν, είναι αρκετά σημαντική για την ψυχική μας ευεξία.
Κατοίκον... αρωματοθεραπεία
Οι μυρωδιές που μας περιβάλλουν επηρεάζουν άμεσα την ψυχολογία και την διάθεσή μας. Βρισκόμενοι σε ένα όμορφο αρωματικά περιβάλλον νιώθουμε ηρεμία, γαλήνη και ευεξία. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, το οσφρητικό μας σύστημα για κάθε μυρωδιά που «πιάνει» στέλνει ένα «χημικό» μήνυμα μέσω του λιμπικού τμήματος του εγκεφάλου μας, που είναι και το πιο παλιό. Σε κλάσματα δευτερολέπτων το «μήνυμα» αυτό καταγράφεται στο κεντρικό νευρικό μας σύστημα, το οποίο με την σειρά του ελέγχει τις αντιδράσεις του σώματός μας, αλλά και των συναισθημάτων μας σε αυτές τις μυρωδιές.

Οι μυρωδιές επηρεάζουν άμεσα τα συναισθήματά μας. Για παράδειγμα, το γρασίδι αναδίδει μια ευχάριστη μυρωδιά που μας κάνει να νιώθουμε δροσεροί, η μυρωδιά του φρέσκου ψωμιού στο φούρνο μας δίνει μια αίσθηση ζεστασιάς, ενώ οι μυρωδιές της θάλασσας και του αλατιού μας ανανεώνουν. Η εξέλιξη της αρωματοθεραπείας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Οι αρχαίοι πολιτισμοί της Αραβίας, της Βαβυλώνας, της Κίνας, της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Ινδίας και της Ρώμης, χρησιμοποιούσαν εκχυλίσματα αρωματικών φυτών και βοτάνων για διάφορες θεραπείες. Αρώματα χρησιμοποιούνταν και σε θρησκευτικές τελετές, με σκοπό να ενισχύσουν την θρησκευτική κατάνυξη. Στις μέρες μας, η αρωματοθεραπεία, χρησιμοποιεί αιθέρια έλαια, βότανα και αρωματικά κεριά, για να θεραπεύσει το άγχος, το στρες, μυϊκούς πόνους, αναπνευστικά και κυκλοφοριακά προβλήματα.

Τα αρώματα από τα αιθέρια έλαια και τα αρωματικά κεριά, επηρεάζουν άμεσα τα συναισθήματά μας μετά την εισπνοή. Το βότανο clary sage για παράδειγμα, προκαλεί την απελευθέρωση της encephalon, μιας ορμόνης που προκαλεί ευφορία και ανακουφίζει από τον πόνο. Τα αρώματα της λεβάντας και του χαμομηλιού πάλι, απελευθερώνουν την σεροτονίνη, μια ορμόνη που μας χαλαρώνει από το άγχος, τον φόβο και την υπερένταση.

Η αγορά λοιπόν αρωματικών κεριών για το σπίτι ή το γραφείο μας και γενικότερα η επιλογή αρωματικών χώρου πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε τα αρώματα που θα έχουμε στο σπίτι μας να μας προκαλούν όμορφα συναισθήματα και ψυχική ευφορία. Στην ελληνική αγορά διατίθεται μια μεγάλη ποικιλία από αρωματικά κεριά για κάθε εποχή και κάθε γούστο. Μιας και ο χειμώνας έχει ήδη μπει, προτιμήστε αρωματικά κεριά με χειμωνιάτικο χαρακτήρα. Το Wax Land έχει μια αρκετά μεγάλη ποικιλία από τέτοιου είδους κεριά με πρωτότυπες επιλογές, σε διάφορα χρώματα και μεγέθη. Στην beautyworks θα βρείτε πολλά αρωματικά χώρου, με μαγευτικές μυρωδιές, όπως επίσης και αρωματικά κεριά Vintage.

Εντυπωσιακά χειροποίητα κεριά με έμφαση κυρίως στα αρώματα αποξηραμένων φρούτων θα βρείτε στο Light House. Η χειμωνιάτικη συλλογή του προσφέρει μεγάλη ποικιλία σε χρώματα για κάθε γούστο και χώρο. Ένα λευκό κερί με άρωμα κανέλας θα ταιριάξει τέλεια στο μπάνιο σας, προσφέροντάς σας χαλάρωση και ηρεμία. Απλά ανάψτε το και απολαύστε το πλούσιο άρωμά του. Η λεβάντα, όπως αναφέραμε παραπάνω, απελευθερώνει την σεροτονίνη, μία αγχολυτική ορμόνη. Τι καλύτερο λοιπόν από αρωματικά χώρου και κεριά από εκχύλισμα λεβάντας που θα διώξουν την κακή ενέργεια από τον χώρο σας αφήνοντας ένα φρέσκο άρωμα καλής ενέργειας. Ανάψτε τα στίκς σε χώρο που πιστεύετε ότι υπάρχει αρνητική ενέργεια και αφήστε τα να σας χαλαρώσουν με την έντονη μυρωδιά τους...

Μερικές σταγόνες Clary Sage αρκούν για να δημιουργήσουν μια αισθησιακή ατμόσφαιρα στο σπίτι για εσάς και τον/την σύντροφό σας. Θεωρείται (μαζί με το Geranium) σαν ένα από τα πιο αποτελεσματικά αιθέρια έλαια για τα “προβλήματα” της γυναίκας. Βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους και καταπολεμά την ψυχική κατάπτωση. Μας ανεβάζει ψυχολογικά όταν είμαστε πνευματικά και σωματικά εξασθενημένοι και σε συνδυασμό με το άρωμα της λεβάντας δίνει ένα εξαίσιο γυναικείο άρωμα. Λέγεται επίσης ότι βοηθά στην καταπολέμηση του άσθματος και της βρογχίτιδας. Για πιο... πικάντικη ατμόσφαιρα δοκιμάστε το Kama Sutra Collection Set. Έναν ερωτικό συνδυασμό απο 5 διαφορετικά αρωματικά έλαια: The Original, Chocolate Mint (σοκολάτα-μέντα), Cherry Almond (κεράσι-αμύγδαλο), Raspberry Kiss (βατόμουρο), and Vanilla Creme (κρέμα βανίλια), που θα φτάσει τις αισθήσεις σας στα άκρα. Εμείς απλά το προτείνουμε. Η συνέχεια είναι δική σας υπόθεση...

Στα καταστήματα L'OCCITANE, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο, θα βρείτε πολλά παραδοσιακά αρώματα. Όλα τα καλλυντικά της εταιρείας, παρασκευάζονται μόνο με τα καλύτερα συστατικά που φέρουν «Ονομασία Προέλευσης», σύμφωνα με τις αρχές της φυτοθεραπείας και της αρωματοθεραπείας και είναι ιατρικά ελεγμένα. Θα τα βρείτε στα καταστήματα του The Mall, στο Κολωνάκι (Σόλωνος και Βουκουρεστίου), στην Κηφισιά (Κασσαβέτη 6) και στην Ν. Σμύρνη (25ης Μαρτίου).  

Για όσους θέλουν να δημιουργήσουν μια όμορφη ατμόσφαιρα στην εταιρεία τους, χρησιμοποιώντας την δύναμη του αρώματος η Scent Air, προσφέρει μια ολοκληρωμένη συλλογή από αρωματικά χώρου για κάθε... γραφείο. Όσοι περνάτε αρκετό χρόνο στην δουλειά, σίγουρα θα γνωρίζετε ότι μία καλή και όμορφη ατμόσφαιρα είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

Τέλος, πολύ όμορφα αρωματικά χώρου μπορείτε να βρείτε  στον Λύχνο , καθώς και στο γνωστό Candle Shop.

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v