SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

10 πράγματα που δεν ήξερες για τα όνειρα

Ενδιαφέρουσες θεωρίες, αναλύσεις και έρευνες για όλα όσα συμβαίνουν στο μυαλό σου… ενώ εσύ κοιμάσαι.

10 πράγματα που δεν ήξερες για τα όνειρα

Το μυαλό σου δεν έχει την ικανότητα να «κατασκευάσει» πρόσωπα από το μηδέν. Κάθε «άγνωστος» στο όνειρό σου είναι κάποιος που κάπου έχεις δει, ένας περαστικός στο δρόμο πχ.

Σύμφωνα με μια πολύ ενδιαφέρουσα θεωρία, τα «προφητικά» όνειρα δεν είναι τίποτα άλλο παρά σημάδια που έχει «πιάσει» το υποσυνείδητό σου για κάτι καλό ή κακό που πρόκειται να γίνει, δεν έχει προλάβει να τα βάλει σε σκέψεις, και επιστρέφουν στο μυαλό την ώρα που εσύ κοιμάσαι.

Υπάρχουν τρόποι να τσεκάρεις αν ονειρεύεσαι ή όχι. Θέλει λίγη εξάσκηση, αλλά όταν το πετύχεις είναι πολύ χρήσιμο σε περιπτώσεις, για παράδειγμα, εφιάλτη. Δοκίμασε να διαβάσεις κάτι (οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να διαβάσουν στα όνειρα), να κλείσεις τη μύτη σου και να πάρεις μια βαθιά ανάσα (στα όνειρα γίνεται, στην πραγματικότητα όχι) ή να βρεις ένα φως και να το κλείσεις (δεν κλείνει, γιατί δεν υπάρχει απόλυτο σκοτάδι στα όνειρα).

Οι έρευνες λένε ότι κατά μέσο όρο οι άνθρωποι βλέπουμε περισσότερους εφιάλτες απ’ ό,τι καλά όνειρα. Τα τρία συνηθέστερα συναισθήματα στα όνειρα είναι ο θυμός, η θλίψη και ο φόβος.

Ένα 12% των ανθρώπων βλέπουν μόνο ασπρόμαυρα όνειρα. 

Στα όνειρα των ανδρών, πρωταγωνιστούν σε ποσοστό που αγγίζει το 70% άλλοι άνδρες. Αντιθέτως, οι γυναίκες βλέπουν όνειρα στα οποία τα πρόσωπα είναι σχεδόν ισομοιρασμένα ανάμεσα στα δύο φύλα.

10 μόλις λεπτά χρειάζονται από τη στιγμή που θα ξυπνήσεις, για να ξεχάσεις το 90% του ονείρου που μόλις είδες. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση που ξυπνάς απότομα από το στάδιο REM του ύπνου (π.χ. την ώρα που πετάγεσαι από εφιάλτη) οπότε και θυμάσαι πεντακάθαρα το όνειρο που έβλεπες.

Τα παιδιά αρχίζουν να πρωταγωνιστούν στα όνειρά τους από την ηλικία των 4 ετών και μετά.

Τα όνειρα μας βοηθούν να αφομοιώσουμε καινούριες γνώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ καλή ιδέα να κοιμηθείς για μια-δυο ωρίτσες μόλις βγάλεις τη μισή ύλη της εξεταστικής, σύμφωνα με αυτήν εδώ την έρευνα

Η ουσία που εκκρίνει ο εγκέφαλος όταν ονειρευόμαστε, η διμεθυλτριπταμίνη, κυκλοφορεί και σε (πολύ σπάνιο και πολύ παράνομο) ναρκωτικό, το DMT, με το οποίο τη δεκαετία του ’90 ο ψυχίατρος Dr. Rick Strassman έκανε μερικά πολύ αμφιλεγόμενα πειράματα

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Πατριώτης είναι κάποιος που αγαπάει τη χώρα του, αλλά δεν χωνεύει τους πολίτες της."

Εβάν Εσάρ

  • 1936 - Γεννιέται ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης.
    1952 - Η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη, μέχρι τότε, αεροπορική επίθεση κατά της Βόρειας Κορέας.
    1985 - Ένα Μπόινγκ 747 των Ινδικών Αερογραμμών συντρίβεται στον Ατλαντικό Ωκεανό, με αποτέλεσμα 329 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.
    1993 - Μεγάλος μακεδονικός τάφος ανακαλύπτεται στην περιοχή μεταξύ Μεσιανής και Γιαννιτσών, 2,5 χλμ. από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας.
    1996 - Απεβίωσε ο πρώην πρωθυπουργός και ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου.

© 2002-2018 MEDIA2DAY