Λουτρό αίματος στη Γάζα

Η διαδήλωση διαμαρτυρίας των Παλαιστινίων για τα εγκαίνια της αμερικάνικης πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ βάφτηκε με αίμα από ισραηλινά πυρά.
Λουτρό αίματος στη Γάζα

Ένας βρέφος οκτώ μηνών και έξι παιδιά είναι μερικά μόνο από τα δεκάδες θύματα που έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές και Ισραηλινούς στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας.

Τις διαδηλώσεις πυροδότησε η μετακίνηση της πρεσβείας των ΗΠΑ, η οποία μέχρι τώρα ήταν εγκατεστημένη στο Τελ Αβίβ, στην Ιερουσαλήμ. Η μετακίνηση σήμανε μονομερή ρήξη με την πολιτική που ασκούσαν για χρόνια οι ΗΠΑ, ενώ αντίκειται προς τη διεθνή συναίνεση, σύμφωνα με την οποία οι πρεσβείες δεν πρέπει να εγκατασταθούν στην Ιερουσαλήμ πριν υπάρξει διευθέτηση για το τελικό καθεστώς της πόλης κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων.

Πρόκειται για την πιο αιματηρή μέρα για τους Παλαιστίνιους μετά τον πόλεμο της Γάζας το 2014, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε τουλάχιστον 59, ενώ οι τραυματίες είναι 2.771.

Οι θάνατοι από τις σφαίρες, τα δακρυγόνα και τα άλλα μέσα του ισραηλινού στρατού προκάλεσαν έντονες διπλωματικές αντιδράσεις, ιδίως στην Τουρκία και στη Νότια Αφρική, οι κυβερνήσεις των οποίων ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους στο Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους ρίχνουν την ευθύνη στη Χαμάς: «Η ευθύνη για αυτούς τους τραγικούς θανάτους ανήκει ολοκληρωτικά στη Χαμάς, η οποία προκάλεσε εσκεμμένα και κυνικά αυτή την αντίδραση», ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου επίσης καταδίκασε αυτή την «τρομοκρατική οργάνωση» και διατράνωσε ότι η χώρα του και «κάθε χώρα έχει υποχρέωση να υπερασπίζεται το έδαφός της».






Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς από την πλευρά του κατήγγειλε μια «σφαγή».

Το Ισραήλ «ασκεί κρατική τρομοκρατία, το Ισραήλ είναι ένα κράτος τρομοκράτης», κατήγγειλε από την πλευρά του ο Ερντογάν.

«Οι υπεύθυνοι για αυτές τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να λογοδοτήσουν», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v