Γιατί δεν είχαμε φέτος χειμώνα στην Ελλάδα;

Τι συνέβη και ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη πνιγόταν στο χιόνι, ο δικός μας χειμώνας ήταν σχεδόν… άνοιξη; Καθηγητής Κλιματολογίας του ΑΠΘ εξηγεί.
Γιατί δεν είχαμε φέτος χειμώνα στην Ελλάδα;
Η πολική δίνη που προκάλεσε πέρυσι έναν πολύ κρύο χειμώνα στην Ελλάδα και φέτος στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, φέτος μας… προσπέρασε, και έτσι ο χειμώνας μας ήταν ήπιος και σχετικά ξηρός.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής Θεόδωρος Καρακώστας, διευθυντής του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το φαινόμενο της πολικής δίνης είναι πολύ σπάνιο.

Παρ′ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια φαίνεται να είναι σχετικά συχνό, αν λάβει υπ’ όψιν του κανείς, ότι επηρέασε τις ΗΠΑ το 2014, την Ευρώπη και την Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2017 και φέτος κυρίως την Κεντρική Ευρώπη. Εξηγώντας το φαινόμενο από το οποίο ”γλίτωσε” αυτή τη φορά ο ελλαδικός χώρος, ο κ. Καρακώστας σημειώνει ότι ο όρος πολική δίνη περιγράφει, ουσιαστικά, τις πολύ ψυχρές αέριες μάζες που στροβιλίζονται στην αρκτική περιοχή, στο Βόρειο Πόλο.

”Ο Πολικός Αεροχείμαρρος γενικά περιορίζει τις αέριες μάζες να κινηθούν προς τα νότια. Κάτω από πολύ εξαιρετικές συνθήκες, νότιες θερμές αέριες μάζες μεταφέρονται προς την αρκτική περιοχή, πιέζοντας τον πολικό αεροχείμαρρο σε τέτοιο βαθμό που να δημιουργηθεί ‘χαοτική’ κατάσταση στην κίνηση της πολικής δίνης. Το αποτέλεσμα είναι ο εκτροχιασμός της από την κανονική της πορεία, όπως ακριβώς ένα ποδήλατο ή ένα αυτοκίνητο την ώρα που προσπαθεί να πάρει μια κλειστή στροφή, και ξεφεύγει από την πορεία του και εκτροχιάζεται λόγω της φυγόκεντρου δύναμης” προσθέτει.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι αυτό συνέβη πέρσι (τον Ιανουάριο του 2017) και στην Ελλάδα όπου σημειώθηκε έντονος παγετός και η χώρα μπήκε στην ”κατάψυξη”. Μάλιστα, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, καταγράφηκε ρεκόρ ολικού παγετού με τη θερμοκρασία συνεχώς κάτω από το μηδέν για πέντε συνεχείς μέρες, που δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ από το 1930 (από τότε δηλαδή που υπάρχουν μετρήσεις του Μετεωρολογικού σταθμού του ΑΠΘ).

″Φέτος, ο εκτροχιασμός της πολικής δίνης επηρέασε τη Βόρεια και την Κεντρική Ευρώπη, όπου καταγράφηκαν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις, αλλά δεν έφτασε στην Ελλάδα” λέει ο κ. Καρακώστας και διευκρινίζει ότι το φαινόμενο αυτό, μεταξύ άλλων, έχει κάποιες επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή με την έννοια ότι αποδυναμώνεται σταδιακά ο ψυχρός αέρας στον Βόρειο Πόλο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v