Εντυπωσιακά σαν της Κνωσού τα ευρήματα στην Κέρο

Με την Κνωσό συγκρίνει ο επικεφαλής των ανασκαφών τον οικισμό της Κέρου που ήρθε στο φως αυτές τις μέρες.
Εντυπωσιακά σαν της Κνωσού τα ευρήματα στην Κέρο
Nέα εντυπωσιακά ευρήματα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο ακατοίκητο σήμερα κυκλαδονήσι, γνωστό για τα μοναδικά τελετουργικά δρώμενα που συνέβαιναν εκεί πριν 4.500 χρόνια, με κύριο χαρακτηριστικό την εναπόθεση σπασμένων μαρμάρινων ειδωλίων.

Οι νέες ανασκαφές στον προϊστορικό οικισμό του Δασκαλιού στην Κέρο ανακάλυψαν «πλήθος επιβλητικών και πυκνά δομημένων κατασκευών, πολύ πιο εντυπωσιακών από ό, τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, αποδεικνύοντας πως πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές θέσεις στο Αιγαίο της πρώιμης Εποχής του Χαλκού (3η χιλιετία π.Χ.)». Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, χτες η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τα ευρήματα στο Δασκαλιό, το δυτικότερο ακρωτήριο της Κέρου, που πλέον αποτελεί ένα μικρό νησάκι λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Επίσης, το ΥΠΠΟΑ ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, ότι:

- Το Δασκαλιό καλυπτόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου με μοναδικά μνημειακά οικοδομήματα, χτισμένα με πέτρα από τη Νάξο, δίνοντας την εντύπωση ενός ενιαίου μεγαλειώδους μνημείου που αναδύεται από τη θάλασσα.

- Κάτω από μια εντυπωσιακή σκάλα στα κάτω τμήματα του κτιρίου, ανακαλύφθηκε ένα εξελιγμένο σύστημα αποστραγγιστικών αγωγών, που υποδηλώνει μια πολυλειτουργική αρχιτεκτονική, προσεκτικά σχεδιασμένη εκ των προτέρων.

- Μια άλλη πτυχή της ανάπτυξης του Δασκαλιού εντοπίζεται στη χρήση νέων γεωργικών πρακτικών, για την καλλιέργεια της ελιάς και του σταφυλιού, ενώ η μεταλλουργία, η πιο σημαντική τεχνολογία της 3ης χιλιετίας π.Χ., έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο. Οι κάτοικοι του Δασκαλιού ήταν έμπειροι μεταλλουργοί, σύμφωνα με σαφείς ενδείξεις που εντοπίζονται παντού στη θέση.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο συνδιευθυντής των ανασκαφών Δρ. Μάικλ Μπόιντ (Michael Boyd), από το Πανεπιστήμιο του Cambridge στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο οικισμός του Δασκαλιού πρέπει να ξεκίνησε να χτίζεται περίπου το 2600 π.Χ., αν και αυτό είναι ακόμα υπό διερεύνηση, καθώς βασικός στόχος των ερευνών που θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι είναι να βρεθούν στοιχεία πρωιμότερης δραστηριότητας στο Δασκαλιό. Ο ίδιος, απαντώντας σχετικά με το αν υπάρχουν αντίστοιχα ευρήματα σε άλλες περιοχές, είπε ότι «το πιο προφανές παράλληλο είναι η Κνωσός στην Κρήτη, όπου συνέβησαν παρόμοιες επιδράσεις, τουλάχιστον από το τέλος της 4ης χιλιετίας: Συνάθροιση μεγάλων ομάδων για τελετουργίες, συγκέντρωση ανθρώπων και πόρων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v