Τα πιο συχνά όνειρα και η "επιστημονική" ερμηνεία τους

Είδες στον ύπνο σου ότι πετάς; Ή ότι πέφτεις; Πέντε όνειρα που όλοι έχουμε δει, και η (όσο γίνεται πιο επιστημονική) εξήγησή τους.
Τα πιο συχνά όνειρα και η επιστημονική ερμηνεία τους
Πετάς: Αντιμετωπίζεις στην καθημερινότητά σου ένα θέμα που σε πιέζει –μπορεί να είναι επαγγελματικό, κοινωνικό ή αισθηματικής φύσης. Το να πετάς είναι, για τον εγκέφαλό σου, η έκφραση της ελευθερίας που έχει ανάγκη τη συγκεκριμένη περίοδο. Οι περισσότερες λαϊκές δοξασίες υποστηρίζουν πως αν δεις στον ύπνο σου ότι πετάς, σύντομα θα απαλλαγείς από ό,τι σε δεσμεύει. Ενδιαφέρον είναι πως το συγκεκριμένο όνειρο το βλέπουν πολύ συχνότερα άνδρες απ’ ό,τι γυναίκες –ο αμερικανός ψυχοθεραπευτής Jeffrey Sumber υποστηρίζει πως αυτό συμβαίνει επειδή οι άνδρες αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση, επαγγελματική, οικονομική, αθλητική, κοινωνική και αισθηματική, την οποία δεν εξωτερικεύουν.

Πέφτεις: Πολύ συνηθισμένο όνειρο, με δύο διαφορετικές εξηγήσεις. Η πρώτη είναι νευρολογική: Καθώς ο οργανισμός μπαίνει στη φάση του βαθύ ύπνου και το νευρικό σύστημα αρχίζει να χαλαρώνει, η πίεση του αίματος και οι καρδιακοί παλμοί πέφτουν. Αυτή η διαδικασία μπορεί να δημιουργήσει εκείνο το όνειρο-που-δεν-είναι-ακριβώς-όνειρο, στο οποίο έχουμε την αίσθηση ότι πέφτουμε απότομα –και εξίσου απότομα ξυπνάμε. Η δεύτερη εξήγηση είναι περισσότερο ψυχολογική, και έχει να κάνει με την προσπάθεια του εγκεφάλου μας να «συμβολίσει» μία κατάσταση της καθημερινότητάς μας που έχει ξεφύγει από τον έλεγχό μας –ή που δείχνει να «κατρακυλάει» ανησυχητικά. Κάπως σαν ο εγκέφαλος να εκπέμπει ένα σήμα κινδύνου.

Είσαι γυμνός σε δημόσιο χώρο: Επίσης εξαιρετικά δημοφιλές όνειρο, το βλέπουμε κατά κανόνα σε περιόδους που νιώθουμε ανεπαρκείς, κατώτεροι των περιστάσεων ή ένοχοι για κάτι. Είναι πολύ σύνηθες στους ντροπαλούς ανθρώπους, όπως και σε περιόδους έντονου στρες και/ή ντροπής για ένα συγκεκριμένο συμβάν ή μια πράξη. Μια ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση λέει πως το συγκεκριμένο όνειρο έχει να κάνει με το ότι νιώθουμε εκτεθειμένοι, ή ανησυχούμε για το πώς φαινόμαστε σε μια κοινωνική περίσταση –βλέπουμε, ας πούμε, όνειρο πως στεκόμαστε γυμνοί επειδή την προηγούμενη μέρα γνωρίσαμε κάποιον που δεν καταφέραμε να εντυπωσιάσουμε.

Σε κυνηγάει «κάτι»: Οι ψυχολόγοι χρησιμοποιούν τον όρο «η σκιά» για να περιγράψουν αυτό το κάτι που μας κυνηγάει στα όνειρα, όταν δεν ξέρουμε ποιος ή τι είναι. Σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, αυτό το όνειρο συνήθως αντιπροσωπεύει απωθημένες αναμνήσεις και βαθύτερους φόβους, που πολλές φορές έχουν τις ρίζες τους στα παιδικά μας χρόνια. Εναλλακτικά, «η σκιά» μπορεί να αντιπροσωπεύει έντονα αρνητικά συναισθήματα, όπως θυμό ή ζήλεια. Το να γυρίσεις, εκεί που τρέχεις, και να κοιτάξεις την «σκιά» σημαίνει ότι είσαι σε πολύ καλό δρόμο για να αναγνωρίσεις αρχικά, και να αντιμετωπίσεις σε δεύτερη φάση, τους βαθύτερους φόβους ή τα αρνητικά συναισθήματα που σε κατατρέχουν.

Δίνεις εξετάσεις: Για τις οποίες συνήθως δεν έχεις διαβάσει –νόμιζες πως το διαγώνισμα ήταν αύριο, έχασες τις σημειώσεις σου, ξέχασες τα πάντα… Νόμιζες πως ήσουν ο μόνος που το έχεις δει; Αυτή εδώ η πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα λέει πως 1 στους 5 ανθρώπους βλέπει το συγκεκριμένο όνειρο τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του –και πως συνήθως είναι τόσο έντονο, που μας ξυπνάει. Το τι σημαίνει, θα το μάντευε κανείς εύκολα: στρες, έλλειψη αυτοπεποίθησης και αδυναμία να προχωρήσεις στο επόμενο στάδιο της ζωής σου, επειδή πιστεύεις ότι θα αποτύχεις.

Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v