Όσα μας τη σπάνε την περίοδο των Χριστουγέννων

Οι τιμές, οι κιτς στολισμοί, το ξύπνημα για τα κάλαντα αξημέρωτα και όλα όσα μας τη σπάνε την περίοδο των γιορτών.
Όσα μας τη σπάνε την περίοδο των Χριστουγέννων
Οι τιμές στα εστιατόρια
Με δύο κάστανα και δύο σπόρια ροδιού στο χοιρινό και στη σαλάτα που σερβίρεις, δεν δικαιολογείσαι να χρεώσεις το «γιορτινό μενού» σου 50€ το άτομο. Χωρίς κρασί.

Οι τιμές στα ξενοδοχεία
Καταλαβαίνουμε ότι οι αργίες και οι γιορτές είναι η περίοδος που θα «βγάλουν τα σπασμένα» οι απανταχού ξενοδόχοι, αρκεί όμως αυτό που προσφέρουν να μην είναι κατάφωρη κοροϊδία. Είναι Χριστούγεννα, αλλά αν το δωμάτιό σου θυμίζει κοιτώνα χουντικής κατασκήνωσης με τα ξύλινα έπιπλα που είχες στο παιδικό σου δωμάτιο, δεν μπορείς να ζητήσεις 100€ για μια νύχτα.

Οι μουσικές
Βανδή. Mariah Carey. Last Christmas. Και πάλι απ’ την αρχή. Το σάουντρακ των γιορτών παίζει στο repeat παντού, σε σπίτια, καταστήματα, café, όπου κι αν σταθείς.

Ο άθλιος στολισμός
Τα περισσότερα σπίτια – και δυστυχώς – και οι περισσότεροι δήμοι, επιλέγουν τον πιο αντιαισθητικό στολισμό για να γιορτάσουν. Προπολεμικά στολίδια, φάτνες-ερείπια, μάγοι που μοιάζουν με βασιλιάδες του πατρινού καρναβαλιού και «παραμυθένια σπιτάκια» για να χαρούν τα παιδιά, που δεν είναι παρά παραπήγματα, είναι ο κανόνας.

Τα μπουζουκοπρογράμματα της τηλεόρασης
Είσαι μόνος τις γιορτές και αποφασίζεις να ανοίξεις την τηλεόραση να χαλαρώσεις – μιας και όλες σχεδόν οι αμερικανικές σειρές που παρακολουθείς κάνουν mid season break. Δυστυχώς, η μόνη σου επιλογή είναι να δεις επί ώρες λαϊκούς τραγουδιστές να λένε τα γνωστά τραγούδια πίστας, όσο ημιεπώνυμοι φίλοι τους λικνίζονται μεθυσμένοι στο πλατό.

Τα (πολύ) πρωινά κάλαντα
Δεν είναι πολλές οι μέρες που έχεις την ευκαιρία να κοιμηθείς όσο θέλεις. Οι Παραμονές – που φέτος πέφτουν και Κυριακή – είναι μερικές από αυτές. Γι’ αυτό, το να σε ξυπνούν παιδάκια (ή μαντράχαλοι Λυκείου) για να σου τραγουδήσουν παράφωνα κάτι που δεν ξέρουν τι σημαίνει, και να πρέπει να τους δώσεις κι από πάνω χρήματα, δεν είναι για όλους και τόσο ευχάριστο.

Τα κιλά των γιορτών
Καλά τα γλυκά, τα μελομακάρονα, οι δίπλες, οι κουραμπιέδες, τα τσουρέκια, τα κρεατικά και οι βασιλόπιτες. Αλλά σου βγαίνουν ξινά όταν ανέβεις στη ζυγαριά αμέσως μετά – και άντε να τα χάσεις ως το καλοκαίρι.

Τα σχόλια των συγγενών στα τραπέζια
Είναι εκείνες οι μέρες της χρονιάς που θα πρέπει να ανεχτείς τις ερωτήσεις της θείας για το γιατί δεν έχεις παντρευτεί, τις βαθυστόχαστες πολιτικές αναλύσεις των θείων, τα κουτσομπολιά του χωριού από τη γιαγιά και το μέτρημα των μπουκιών από την οικοδέσποινα.

Η μελαγχολία
Κάποιοι έχουν την τάση να μελαγχολούν τις γιορτές. Και κάποιοι δεν είναι όντως ψυχολογικά καλά. Αλλά το γεγονός ότι όλοι περιμένουν να περάσεις καλά, να ξεφαντώσεις, να κάνεις κάτι τις γιορτές, κάνει αυτούς που δεν μπορούν να ακολουθήσουν σε όλα τα παραπάνω, να βουλιάζουν ακόμα περισσότερο στην κατάθλιψη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v