Βρήκαν (;) τη Χαμένη Ατλαντίδα στην Τουρκία

Ένα κάστρο τριών χιλιάδων ετών βρέθηκε βυθισμένο στον πυθμένα της λίμνης Βαν, στην Τουρκία, και τα σενάρια περί Ατλαντίδας φουντώνουν.
Βρήκαν (;) τη Χαμένη Ατλαντίδα στην Τουρκία
Καθώς τα απομεινάρια ενός κάστρου 3.000 ετών αναδύονται (μεταφορικά, όχι κυριολεκτικά) από τα βάθη της λίμνης Βαν, χάρη σε πρόσφατη ανακάλυψη ερευνητών, τα σενάρια περί χαμένης Ατλαντίδας αναζωπυρώνονται.

Οι δύτες της επιστημονικής ομάδας του πανεπιστημίου Van Yüzüncü Yıl αναζητούσαν τα τελευταία δέκα χρόνια το Τέρας της Λίμνης Βαν, της δεύτερης μεγαλύτερης λίμνης της Τουρκίας, ένα μυθικό πλάσμα παρόμοιο με εκείνο της Λίμνης Λοχ Νες, όταν βρέθηκαν μπροστά στο εντυπωσιακό κάστρο.

«Το γεγονός ότι βρήκαμε αυτό το υποθαλάσσιο κάστρο αποτελεί ένα θαύμα. Τώρα θα έρθουν εδώ αρχαιολόγοι προκειμένου να εξετάσουν την ιστορία του και να μας δώσουν πληροφορίες για αυτό. Εμείς εντοπίσαμε την ακριβή τοποθεσία του κάστρου και το φωτογραφίσαμε, σημειώνοντας σημαντική πρόοδο στην έρευνά μας. Τώρα πια πιστεύουμε ότι ανακαλύψαμε μία νέα περιοχή για να μελετήσουν οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί» δήλωσε ο φωτογράφος Tahsin Ceylan, ο οποίος συμμετέχει στην ομάδα ακαδημαϊκών και δυτών.

Τα απομεινάρια του κάστρου καλύπτουν μια περιοχή ενός χιλιομέτρου και είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα πέτρινα τείχη του φτάνουν σε κάποια σημεία τα 3-4 μέτρα ύψος. Πιστεύουν, δε, πως το κάστρο έχει διατηρήσει τα χαρακτηριστικά του χάρη στην αλκαλικότητα του νερού της λίμνης.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, το κάστρο πρέπει να χτίστηκε την Εποχή του Σιδήρου, και να αποτελεί απομεινάρι του πολιτισμού των Ουράρτου, γνωστού και ως Βασιλείου του Βαν, το οποίο κυριάρχησε στην περιοχή από τον 9ο έως τον 6ο αιώνα π.Χ.

Η στάθμη των νερών της λίμνης Βαν, την οποία οι άνθρωποι που είχαν εγκατασταθεί γύρω της ονόμαζαν «Ανώτερη Θάλασσα», παρουσίασε μεγάλες διακυμάνσεις τα τελευταία χιλιάδες χρόνια, πριν πάρει την μορφή που έχει σήμερα.

«Kαθώς η στάθμη των νερών ανέβαινε, οι άνθρωποι εγκατέλειπαν τις εγκαταστάσεις που είχαν χτίσει. Αν και οι περισσότερες από αυτές είναι ερείπια, εξακολουθούν να υπάρχουν. Είναι χρέος μας να τις προστατεύσουμε. Άλλα κάστρα στη χώρα έχουν καταστραφεί, όμως αυτό, που ήταν κρυμμένο μέσα στη λίμνη διατηρήθηκε», λέει ο Mustafa Akkuş, ακαδημαϊκός στο πανεπιστήμιο Van Yüzüncü Yıl.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v