Όταν θέλουν οι Έλληνες...

Υπάρχει ακόμα η Ελλάδα που προσπαθεί, που τολμά, που καινοτομεί, που στηρίζει τον πολιτισμό.
Όταν θέλουν οι Έλληνες...
Αλληλεγγύη. Φιλοξενία. Καινοτομία. Τόλμη. Ανθρωπισμός. Αυτό σημαίνει Ελλάδα, και παρά τα χίλια μύρια… στραβά που μπορεί να βλέπουμε τριγύρω μας, υπάρχει ακόμα αυτή η Ελλάδα που προσπαθεί, που τολμά, που στηρίζει τον πολιτισμό. Υπάρχει ακόμα η Ελλάδα…

…που φροντίζει αυτούς που έχουν ανάγκη

Τρεις γιαγιάδες ταΐζουν με το μπιμπερό ένα προσφυγόπουλο, σε μια φωτογραφία του Οκτωβρίου του 2015, που έκανε τον γύρο του κόσμου και έφερε την πραγματική ελληνική φιλοξενία εκεί που της αξίζει: Να είναι ως και υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης, με φόντο το προσφυγικό δράμα των τελευταίων ετών.

…που πάει την επιστήμη ένα βήμα πιο μπροστά
Οι ειδήσεις για ανακαλύψεις και επιστημονική πρόοδο με ελληνική σφραγίδα σκάνε καθημερινά: Πρόσφατα μάθαμε για τον καθηγητή Μοριακής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας, κ. Γιώργο Δημόπουλο, η ερευνητική ομάδα του οποίου κατάφερε να κάνει τροποποιήσεις στο DNA κουνουπιών, που μπορεί να οδηγήσει στη δραματική μείωση της μετάδοσης της ελονοσίας. H Δρ Χρύσα Αβδελίδου, χρησιμοποιώντας ένα ελληνικό τηλεσκόπιο, συνέβαλε στην καταμέτρηση της θερμοκρασίας λάμψεων από προσκρούσεις μετεωριτών στη Σελήνη για πρώτη φορά. Ο Δρ Μανώλης Σταματάκης και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, ανακάλυψαν πρόσφατα τον ρόλο-κλειδί που παίζει συγκεκριμένο εγκεφαλικό κύκλωμα στις «αυτόματες κινήσεις» μας. Η καθηγήτρια Φυσιολογίας Ελένη Τσιπλάκου έλαβε φέτος το βραβείο του καλύτερου νέου επιστήμονα στην Ευρώπη από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωικής Παραγωγής. Και η λίστα δεν έχει τέλος…

…που στηρίζει τον πολιτισμό

Όπως οι χορηγοί της αρχαίας Αθήνας, που χρηματοδοτούσαν τις θεατρικές παραστάσεις συμβάλλοντας στην καλλιτεχνική δημιουργία, έτσι και σημερινές εταιρίες στηρίζουν την παραγωγή έργων τέχνης. Η Nova για παράδειγμα, στηρίζει έμπρακτα τον ελληνικό κινηματογράφο, χρηματοδοτώντας ελληνικές ταινίες που έχουμε τόσο ανάγκη να βλέπουμε, ανάμεσα στις δεκάδες ξένες ταινίες που φτάνουν κάθε μήνα στους κινηματογράφους. Φέτος, η Nova έχει αναλάβει την συμπαραγωγή σε πολυαναμενόμενες ελληνικές ταινίες όπως ο «Καζαντζάκης» του Γιάννη Σμαραγδή, το «Success Story» του Νίκου Περράκη και η «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου. Επιπλέον, αν είσαι συνδρομητής της Nova, μέσω του προγράμματος επιβράβευσης, μπορείς να δεις τις ταινίες πρώτος και στον κινηματογράφο, πριν την επίσημη διάθεση στις αίθουσες. Η Nova εξάλλου έχει και στο παρελθόν αναλάβει την χρηματοδότηση αρκετών ελληνικών ταινιών, ορισμένες από τις οποίες απέσπασαν διεθνείς τιμητικές διακρίσεις, όπως οι «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγκάρη και «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου. 

…που φέρνει τον ελληνικό αθλητισμό στο πρώτο σκαλί του βάθρου
Η Κατερίνα Στεφανίδη είναι τρανό παράδειγμα του πώς μπορεί κάποιος να ξεπεράσει τα όρια του και να φτάσει στην κορυφή με σκληρή προσπάθεια: Η ελληνίδα πρωταθλήτρια κατέκτησε το Χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του 2016, την πρώτη θέση στο Ευρωπαϊκό και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο άλμα επί κοντώ, ενώ μετά από δημοσκόπηση της IAAF, είναι πλέον υποψήφια για τον τίτλο της κορυφαίας αθλήτριας του κόσμου. Με την ίδια προσήλωση στους στόχους τους, στην κορυφή του κόσμου φέρνουν σε κάθε τους εμφάνιση η πρωταθλήτρια της σκοποβολής Άννα Κορακάκη και ο «μάγος» των κρίκων, Λευτέρης Πετρούνιας, δίνοντας ελπίδα για το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού.

…που ξεπερνά κάθε εμπόδιο

Οι έλληνες παραολυμπιονίκες αποτελούν «φάρο» και σταθερή υπενθύμιση ότι αθλητισμός σημαίνει να βάζουμε στόχους, να ξεπερνάμε τον εαυτό μας και όλα τα εμπόδια που υπάρχουν – ακόμα και αυτά που συχνά βάζει η ίδια η πολιτεία στην προσπάθεια αυτών των σπουδαίων ανθρώπων.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v