6 πράγματα που δεν είχατε σκεφτεί για την αλλαγή της ώρας

Αυτή την Κυριακή τα ρολόγια πηγαίνουν μια ώρα πίσω. Ιδού μερικά περίεργα πράγματα που συμβαίνουν εξαιτίας αυτής της αλλαγής.
6 πράγματα που δεν είχατε σκεφτεί για την αλλαγή της ώρας
Η ώρα ζώνης Γκρίνουιτς είναι τον μισό χρόνο… μπροστά από τον εαυτό της
Το 1675, το Γκρίνουιτς του Λονδίνου ορίστηκε ως το επίσημο σημείο για την έναρξη κάθε νέας ημέρας. Κάθε άλλη ζώνη, ορίζεται με βάση τη ζώνη Γκρίνουιτς (π.χ. Γκρίνουιτς+1, Γκρίνουιτς-1 κ.ο.κ.) Ωστόσο, από τον Μάρτιο ως τον Οκτώβριο, αφού η Βρετανία αποφάσισε να υιοθετήσει την αλλαγή της ώρας, το Γκρίνουιτς… δεν έχει ώρα ζώνης Γκρίνουιτς.

Η σειρά γέννησης των διδύμων μπορεί να αλλάξει!
Αν δύο δίδυμα γεννηθούν το ένα λίγο προτού αλλάξει η ώρα και το άλλο λίγο μετά την αλλαγή της ώρας (π.χ. στις 2.50 το ένα και στις 3.10 το άλλο), μπορεί το πρώτο να είναι στην πραγματικότητα 20 λεπτά μεγαλύτερο, αλλά στα χαρτιά, το δεύτερο θα έχει γεννηθεί νωρίτερα από το πρώτο, αφού επισήμως η ώρα πλέον θα είναι 2.10 αντί για 3.10.

Λιγότερο φως… περισσότερη εγκληματικότητα
Έρευνες έχουν δείξει ότι η εγκληματικότητα κατά την διάρκεια της κανονικής ώρας (αυτή στην οποία θα μπούμε τώρα και μέχρι τον Μάρτιο) είναι 10-13% μεγαλύτερη σε σχέση με την εγκληματικότητα της θερινής ώρας.

Η ώρα αλλάζει στις 3 τα ξημερώματα για κάποιο λόγο
Την εποχή που υιοθετήθηκε το μέτρο, παγκοσμίως το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα μπορούσε να προκύψει είναι το μπέρδεμα στα δρομολόγια των τρένων. Γι’ αυτό και ορίστηκε η ώρα αλλαγής κάποια στιγμή τα ξημερώματα, όταν η πλειοψηφία των δρομολογίων θα είχε φτάσει στον προορισμό της. Το πρόβλημα με τα τρένα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο σε τεράστιες σε έκταση χώρες όπως η Ινδία, όπου κανονικά υπάρχουν περισσότερες της μίας ζώνες. Η Ινδία το έλυσε με άλλο τρόπο: Όρισε σε όλη της την επικράτεια την ίδια ζώνη ώρας, παρ’ ότι γεωγραφικά αυτό δεν «στέκει».

Η Ανταρκτική ακολουθεί την αλλαγή της ώρας
Δεν την χρειάζεται για λόγους εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά το κάνει για να είναι συγχρονισμένη με τα κέντρα ανεφοδιασμού στη Νέα Ζηλανδία και τη Χιλή.

Οι χώρες κοντά στον ισημερινό δεν αλλάζουν την ώρα
Εκεί, η διάρκεια της ημέρας δεν αλλάζει με τις εποχές του χρόνου, επομένως το μέτρο τους είναι αχρείαστο. Για την ακρίβεια, σε όλο τον κόσμο, 70 χώρες έχουν υιοθετήσει το μέτρο (δηλαδή περί το ¼ του πλανήτη).

Η αλλαγή ώρας μπορεί να προκαλέσει… θανατηφόρα ατυχήματα
Αυτό έπαθαν βομβιστές στο Ισραήλ. Λέγεται πως το φθινόπωρο του 1999, η δυτική όχθη ακολούθησε την αλλαγή της ώρας, ενώ το Ισραήλ όχι. Όταν λοιπόν τρομοκράτες από τη δυτική όχθη έστειλαν στους συνεργάτες τους στα εδάφη του Ισραήλ βόμβες προγραμματισμένες να σκάσουν συγκεκριμένη ώρα, οι συνεργάτες τους δεν υπολόγισαν την αλλαγή με αποτέλεσμα να σκάσουν στα χέρια τους μια ώρα νωρίτερα από αυτό που περίμεναν, προτού προλάβουν να τις τοποθετήσουν στους στόχους τους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v