Τι να προσέξω πριν νοικιάσω σπίτι;

Ψάχνετε το σπίτι που θα σας στεγάσει για τα επόμενα χρόνια; Δείτε τι πρέπει να προσέξετε πριν πάρετε το κλειδί στο χέρι.
Τι να προσέξω πριν νοικιάσω σπίτι;

Την περιοχή

Το βασικότερο κριτήριο. Πόσο κοντά είναι το σπίτι στη δουλειά, στη σχολή ή στις περιοχές που κινείστε; Ένα σπίτι σε απομακρυσμένη περιοχή που έχει, ας πούμε, 40€ χαμηλότερο ενοίκιο, δεν συμφέρει τόσο όσο νομίζετε.



Τη γειτονιά

Τσεκάρετε την τοποθεσία του σπιτιού στον τομέα της «γειτονιάς», για να δείτε τι υπηρεσίες παρέχει – αγορά, τράπεζες, σούπερ μάρκετ, συγκοινωνίες, πλυντήρια αν δεν έχετε ακόμα βάλει στο σπίτι, καλό σουβλατζίδικο, περίπτερα και οτιδήποτε σας χρειάζεται για τα αναγκαία ψώνια και ευκολίες.

Τα κοινόχρηστα

Ρίξτε μια ματιά στον πίνακα των κοινοχρήστων, που αναρτάται πάντα στο ισόγειο της πολυκατοικίας, για να έχετε μια γενική εικόνα για τα κοινόχρηστα. Μην χαρείτε αν τα δείτε εντυπωσιακά χαμηλά: τα τελευταία χρόνια αυτό σημαίνει πως η πολυκατοικία δεν βάζει πετρέλαιο άρα η ΔΕΗ θα τρίβει τα χέρια της.

Την κατάσταση του σπιτιού

Το ότι το σπίτι φαίνεται ΟΚ δεν εγγυάται τίποτα. Τσεκάρετε τα υδραυλικά, ανοίγοντας τις βρύσες για να τσεκάρετε την πίεση και την καθαριότητα του νερού, την ύπαρξη μούχλας ή υγρασίας στους τοίχους. Σε περίπτωση που το σπίτι διαθέτει δικές του ηλεκτρικές συσκευές, βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν σωστά, ανοίγοντάς τις. Σε γενικές γραμμές αποφύγετε να μισθώνετε υπόγεια, σοφίτες ή πολύ παλιές κατοικίες.



Το παρκάρισμα

Οδηγήστε μέχρι τη γειτονιά την ώρα που κανονικά θα επιστρέφατε στο σπίτι σας, και δοκιμάστε να παρκάρετε όσο πιο κοντά στο υποψήφιο σπίτι γίνεται, για να διαπιστώσετε πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι το παρκάρισμα.

Τους ενοίκους/γείτονες

Παντού και πάντα θα υπάρχει κάποιος περίεργος, το θέμα είναι η περιέργειά του να μην κάνει τη διαμονή σας εφιάλτη στο δρόμο με τις πολυκατοικίες. Επίσης, ρωτήστε αν συμφωνούν με τα κοινόχρηστα και – το κυριότερο – αν τα πληρώνουν.

Την προκαταβολή

Τα μεσιτικά γραφεία παίρνουν συνήθως προμήθεια μισό ή ένα ενοίκιο. Σε καμία περίπτωση μην δώσετε προκαταβολή αν δεν είστε 100% σίγουρος για το σπίτι.

Ν. Γ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v