Με χρέωση οι πλαστικές σακούλες το 2018

Με στόχο τη μείωση της χρήσης τους, οι πλαστικές σακούλες θα… κοστίζουν από το 2018, όταν και θα εφαρμοστεί η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.
Με χρέωση οι πλαστικές σακούλες το 2018
Η περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλούν είναι τεράστια – και το γνωρίζουμε. Οι πλαστικές σακούλες διασπώνται σε εκατομμύρια μικρά τεμάχια και μέσω των εδαφών και των υδάτων τα χημικά συστατικά τους περνάνε στη διατροφική αλυσίδα, με σοβαρές επιπτώσεις στην χλωρίδα, την πανίδα, αλλά και τον άνθρωπο.   

Με στόχο να μειωθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη χρήση τους, θεσπίστηκε τέλος ανταποδοτικού χαρακτήρα 3 λεπτών για το 2018 και 7 λεπτών από την 1.1.2019, σε όλες τις λεπτές πλαστικές σακούλες μιας χρήσης (πάχους 0-50μm), με εξαίρεση τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος μικρότερο από 15 μm.

Το τέλος θα είναι ανταποδοτικό και θα διατίθεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης σε συνεργασία με τους Δήμους για την δωρεάν διάθεση στους πολίτες εναλλακτικών μέσων (επαναχρησιμοποιούμενη πλαστική πολλών χρήσεων, πάνινη, διχτάκι, βιοαποδομήσιμη σακούλα), τα οποία θα μειώνουν την κατανάλωση και θα προάγουν την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση.

Η ετήσια κατανάλωση των λεπτών πλαστικών σακουλών στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ανέρχεται σε 363 τεμάχια ανά άτομο, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 175 σακούλες ανά άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v