Γιατί οι φίλοι είναι πολυτιμότεροι από την οικογένεια;

Οι φίλοι καταλήγουν σημαντικότεροι από την οικογένεια καθώς μεγαλώνουμε, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.
Γιατί οι φίλοι είναι πολυτιμότεροι από την οικογένεια;
Άκρως σημαντικοί για την υγεία και την ευτυχία είναι οι φίλοι όσο μεγαλώνουμε, αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Personal Relationships. 

Μάλιστα είναι τόσο καταλυτική η επίδρασή τους στη ζωή μας, που φτάνουν να αποτελούν τόσο ισχυρούς δεσμούς ώστε να ξεπεράσουν ακόμα και εκείνους της οικογένειας.

Ο καθηγητής Ψυχολογίας, Γουίλιαμ Τσόπικ, από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ανέλυσε στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 280.000 άτομα και διαπίστωσε ότι οι φιλίες αποκτούσαν βαθμιαία όλο και μεγαλύτερη σημασία για την ευτυχία και την υγεία του ανθρώπου.

«Ξεκίνησα την έρευνα έχοντας άγνοια για τον ρόλο της φιλίας», αναφέρει ο Τσόπικ, «όμως αυτό που με εξέπληξε ήταν πως, με πολλούς τρόπους, οι σχέσεις με τους φίλους είχαν αντίστοιχα οφέλη με τους οικογενειακούς δεσμούς, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έφτασαν να τους ξεπερνούν σε σημασία».

Τα οφέλη των ισχυρών δεσμών φιλίας, φαίνεται να είναι εντονότερα σε μεγάλους ανθρώπους, επειδή σε αυτό το σημείο της ζωής τους, οι φιλίες αυτές ξεπέρασαν τις δοκιμασίες του χρόνου. «Έχουμε κρατήσει αυτούς τους  ανθρώπους γύρω μας, επειδή μας κάνουν χαρούμενους ή επειδή συνεισφέρουν με κάποιον τρόπο στην βελτίωση της ζωής μας», λέει ο Τσόπικ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v