Απίστευτοι χάρτες από την Ιστορία

Δέκα χάρτες από τα πολύ παλιά (από την αρχαιότητα ως τον Μεσαίωνα, για την ακρίβεια) και η εντελώς λάθος εικόνα που είχαμε για την έρημη τη Γη μας.
Απίστευτοι χάρτες από την Ιστορία
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν ήμασταν πάντα σωστά υποψιασμένοι για το πώς περίπου μοιάζει ο κόσμος που κατοικούμε. Και λογικό: Δεν είχαμε την τεχνογνωσία, την τεχνολογία, τους δορυφόρους, τη δυνατότητα να ρίξουμε μια ματιά από (πολύ) ψηλά… Και κάπως έτσι, προέκυπταν μικρά τρισχαριτωμένα διαμαντάκια σαν τους χάρτες που ακολουθούν –και που είναι, βέβαια, εντυπωσιακά κοντά στην πραγματικότητα, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν την εποχή και τα μέσα με τα οποία φτιάχτηκαν.

Παγκόσμιος χάρτης του 1742, φτιαγμένος στο Άμστερνταμ και βασισμένος στην πορεία των Ολλανδών εξερευνητών.



Η Ευρώπη και οι αυτοκρατορίες της το 1560.



Ο Ειρηνικός Ωκεανός όπως πιστεύαμε ότι ήταν το 1707. Λίγο έξω είχαμε πέσει στις αποστάσεις, και στο μέγεθος της Ασίας…



Η Ευρώπη (εντάξει, στο περίπου) όπως την αντιλαμβάνονταν οι χαρτογράφοι του 16ου αιώνα.



Όλος ο τότε γνωστός κόσμος, όπως τον υπολόγισε ο Κλαύδιος Πτολεμαίος από την Αλεξάνδρεια, το 150 μ.Χ.



Η πρώτη φορά που σκεφτήκαμε πως κάτι πρέπει να υπάρχει εκεί κατά την Αμερική –και ο γερμανός χαρτογράφος Martin Waldseemuller έκανε ό,τι μπορούσε για να το αποτυπώσει στο χαρτί, το μακρινό 1507.



1569, κι εξακολουθούμε να έχουμε σοβαρές αμφιβολίες για το σχήμα της. Ο φλαμανδός Gerardus Mercator έχει να προτείνει το εξής:



Η Αυστραλία λέγεται «Νέα Ολλανδία», κι έχει ομολογουμένως πολύ παράξενο σχήμα. Το 1789 όλα αυτά.



Μερικούς αιώνες νωρίτερα, το 1154, ο άραβας γεωγράφος Muhammad al-Idrisi ενσωματώνει τις γνώσεις των εμπόρων και των εξερευνητών για την Αφρική, την Ευρώπη και την Άπω Ανατολή, στον έως τότε ακριβέστερο χάρτη του κόσμου.



Και, βέβαια, ο γοητευτικότερος όλων, ο χάρτης στον οποίο οι ιστορικοί αναφέρονται ως Tabula Peutingeriana: Δημιουργήθηκε τον 5ο αιώνα μ.Χ. και είναι μια παράδοξη, οριζόντια απεικόνιση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, της βόρειας Αφρικής και μέρους της Ασίας. Εδώ θα τον βρείτε σε online εκδοχή, με δυνατότητα ζουμ, για να τον χαζεύετε με τις ώρες, εντοπίζοντας μέρη όπως η Ρώμη, η Αθήνα, η Σικελία, η… Πάχη και τα Μέγαρα.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v