Φαρμακερές ατάκες στην δραματική συνεδρίαση για το χρέος

Σε τεταμένο κλίμα διενεργήθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup, με τις συζητήσεις για το χρέος να καταλήγουν σε ναυάγιο.
Φαρμακερές ατάκες στην δραματική συνεδρίαση για το χρέος
Ένταση, θυελλώδεις συζητήσεις και εν τέλει… αδιέξοδο «έβγαλε» η συζήτηση στο Eurogroup της Δευτέρας, στο οποίο η Ελλάδα, μετά από συνεννόηση του υπουργού Οικονομικών με τον Αλέξη Τσίπρα, αποφάσισε να βάλει βέτο στο δεύτερο draft και έτσι έληξε η συνεδρίαση.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Euro2day, ο Πόουλ Τόμσεν είπε πως «Δεν θα μπορέσουμε σήμερα να πούμε στο ΔΣ μας ότι οι προδιαγραφές τηρούνται. Δεν συμφωνήσαμε στα πρωτογενή πλεονάσματα, ούτε στις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Θα χρειαστούμε αρκετά πιο συγκεκριμένα μέτρα, διαφορετικά δεν θα μας πείσετε να συμφωνήσουμε μαζί σας».

Η τοποθέτηση αυτή τορπίλισε τη συνεδρίαση, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να παίρνει τον λόγο και να υπογραμμίζει πως η λύση πρέπει να είναι καθαρή, αξιόπιστη, ώστε να δώσει το σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα.

«Νομίζω ότι εάν δημοσιεύσουμε αυτή την πρόταση όπως είναι, τα ελληνικά ομόλογα θα ανέβουν και η ελληνική οικονομία θα υποφέρει. Είχα πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, με βέτο από τη Γερμανία και την Ολλανδία, έτσι ήμουν σε αδύναμη θέση. Δεχθήκαμε τους όρους του ΔΝΤ, έτσι έχουμε ένα πρόγραμμα με το ΔΝΤ. Η μπάλα είναι στο γήπεδό σας», είπε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Οι προσπάθειες της Ελλάδας έλαβαν πλήρη στήριξη από τον γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, ενώ από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Σοιμπλε εξέπληξε τους πάντες διαβάζοντας την απόφαση του Μαΐου του 2016 και λέγοντας χαρακτηριστικά: ««Δεν μπορώ να διαπραγματευτώ μια καινούργια εντολή, άρα η βάση μας πρέπει να είναι αυτή (Μάιος 2016). Δεν δώσαμε βέτο στο ΔΝΤ, ούτε εμείς, ούτε η Ολλανδία. Να υπενθυμίσω ότι έχουμε ήδη εγκρίνει δύο προγράμματα από το Ταμείο».

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Κάρλος Παντοάν, βλέποντας το επερχόμενο ναυάγιο, έλαβε τον λόγο λέγοντας ότι η Ελλάδα έκανε σημαντικά βήματα και ότι οι αγορές περιμένουν ένα σημάδι.

Διαβάστε αναλυτικά όλο το παρασκήνιο της συνεδρίασης στο Euro2day.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v