Η κάνναβη καθυστερεί... τα γηρατειά!

Νέα έρευνα υποστηρίζει πως η κάνναβη, σε μικρές ποσότητες, ενδέχεται να καθυστερεί τη γήρανση του εγκεφάλου και τον εκφυλισμό της μνήμης.
Η κάνναβη καθυστερεί... τα γηρατειά!
Αν χορηγηθεί καθημερινά σε μικρές δόσεις, η ινδική κάνναβη μπορεί να ανακόψει τη γήρανση του εγκεφάλου και τον εκφυλισμό της μνήμης, όπως δείχνει διεθνής μελέτη που έγινε σε πειραματόζωα.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα στο επιστημονικό έντυπο Nature Medicine, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Μοριακής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Βόννης και του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, με επικεφαλής τον καθηγητή Αντρέας Τσίμερ, σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν γνωρίζουν αν κάτι ανάλογο ισχύει και για τους ανθρώπους, αλλά είναι διατεθειμένοι να το ψάξουν, ελπίζοντας ότι μπορεί να ανοίξουν νέοι δρόμοι ακόμη και για τη θεραπεία της άνοιας.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες χορήγησαν επί ένα μήνα χαμηλής δοσολογίας τετραϋδροκανναβινόλη (THC), την κύρια ψυχοδραστική ουσία της ινδικής κάνναβης, σε τρωκτικά ηλικίας ενάμισι έως δύο ετών. Μετά από αυτόν τον μήνα, ο εγκέφαλος των πειραματόζωων έδειξε να αναγεννιέται, σαν να είχαν ηλικία μόλις δύο μηνών, όπως φάνηκε στα τεστ μάθησης και μνήμης.

Επιπλέον, η THC αύξησε τον αριθμό των συνδέσεων μεταξύ των νευρώνων στον ιππόκαμπο, στην περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη μνήμη. Τα οφέλη διήρκεσαν επί εβδομάδες και κανένα πειραματόζωο δεν εμφάνισε παρενέργειες.

«Η θεραπεία αναστρέφει πλήρως την απώλεια απόδοσης λόγω γήρανσης. Είναι σαν η θεραπεία με THC να γύρισε πίσω το μοριακό ρολόι», εξηγεί ο Δρ Τσίμερ.

Πάντως, κατά τεκμήριο, η χρήση της ινδικής κάνναβης μειώνει την ικανότητα των ανθρώπων να σκέφτονται, να θυμούνται και να προσέχουν. Όμως, σύμφωνα με τους Γερμανούς επιστήμονες, είναι πιθανό σε πολύ χαμηλές αλλά συνεχείς δόσεις να επέρχεται το αντίθετο αποτέλεσμα.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν ήδη να ξεκινήσουν έως το τέλος του 2017 κλινική δοκιμή σε ανθρώπους για να ελέγξουν κατά πόσο η THC μπορεί να «φρενάρει» τη γήρανση του ανθρώπινου εγκεφάλου και, αν ναι, από ποια ηλικία και μετά η χορήγησή της θα ήταν πιο ευεργετική.

Να σημειωθεί ότι η ινδική κάνναβη χρησιμοποιείται ήδη περιορισμένα για θεραπευτικούς σκοπούς, όπως η ανακούφιση του πόνου σε χρονίως πάσχοντες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v