Πέντε γνωστά σύμβολα και οι ιστορίες τους

Τι συμβολίζει το & και από πού εμπνεύστηκαν οι δημιουργοί του το παράξενο σύμβολο του Bluetooth; Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν ξέρατε ότι είχατε.
Πέντε γνωστά σύμβολα και οι ιστορίες τους
Αναρωτηθήκατε ποτέ τι συμβολίζει το power του υπολογιστή, ή γιατί το σύμβολο της καρδιάς δε μοιάζει καθόλου με το σχήμα της ανθρώπινης καρδιάς; Έχουμε πέντε μικρές ιστορίες που θα σας εκπλήξουν –και θα σας διαφωτίσουν.

Το ampersand (&)



Στοίχημα ότι δεν ξέρατε ούτε ότι λέγεται ampersand, ούτε ότι προέρχεται ως σύμβολο από τη λατινική λέξη “et”, που σημαίνει «και». Τα δύο γράμματα ενωμένα μεταξύ τους σχηματίζουν το γνωστό σύμβολο που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα. Το δε παράξενο όνομα ampersand προήλθε από τις λέξεις “and per se and” (που σημαίνουν «και το “και” αφ’ εαυτού»). Το & ήταν το ανεπίσημο τελευταίο γράμμα του αλφαβήτου, κι έτσι όταν οι δάσκαλοι έφταναν στο τέλος, έλεγαν "Χ, Υ, Ζ and per se and". 

Η καρδιά

Ως γνωστόν, το σύμβολό της απέχει πολύ από το σχήμα της κανονικής, ανθρώπινης καρδιάς. Οι θεωρίες για το από πού μας προέκυψε είναι περισσότερες από μία: Από το σχήμα που δημιουργούν οι κύκνοι –σύμβολο του έρωτα σε αρκετούς πολιτισμούς– όταν πλησιάζουν μεταξύ τους για να φλερτάρουν, από το σχήμα της γυναικείας λεκάνης, σύμβολο της αναπαραγωγής, και από τα φύλλα του κισσού, τα οποία χρησιμοποιούνταν ευρύτατα στις παραστάσεις του θεού Διονύσου στην αρχαία Ελλάδα.

Το Bluetooth



Το σύμβολο του Bluetooth αποτελείται από δύο σκανδιναβικούς ρούνους, το Hagall, που είναι το λατινικό Χ, και το Bjarkan, που αντιστοιχεί στο Β. Τα αρχικά συμπίπτουν με τα αρχικά του ονόματος ενός Δανού βασιλιά του 10ου αιώνα, του Harald Blåtand, που έμεινε γνωστός στην ιστορία ως Bluetooth εξαιτίας της αγάπης του για τα βατόμουρα. Ο Blåtand ήταν ο πρώτος που ένωσε όλες τις φυλές της Δανίας σε ένα ενιαίο βασίλειο –και η τεχνολογία Bluetooth συνδέει όλες τις συσκευές σε έναν χώρο μεταξύ τους.

Το Power



Τι μαθαίναμε πρώτα-πρώτα στην Πληροφορική στο σχολείο, θυμάστε; Το δυαδικό σύστημα 0-1, περνάει ρεύμα-δεν περνάει ρεύμα; Ξανακοιτάξτε το power του υπολογιστή σας. Βλέπετε ξεκάθαρα ένα 0 και ένα 1, σωστά;

Το σήμα της ειρήνης



Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1958, στις διαμαρτυρίες ενάντια στη χρήση των πυρηνικών όπλων. Αποτελείται από δύο γράμματα, το N και το D, για τις λέξεις Nuclear Disarmament, δηλαδή πυρηνικός αφοπλισμός, όπως αυτά σχηματίζονται στο αλφάβητο των σηματοφόρων (βλ. εικόνα παραπάνω)

Πηγή: Brightside.me

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v