Να γιατί έχεις μεγάλη μύτη

Ερευνητές αποκαλύπτουν τον παράγοντα που παίζει ρόλο στο σχήμα και το μέγεθος της μύτης κάθε ανθρώπου και έχει να κάνει… με το κλίμα.
Να γιατί έχεις μεγάλη μύτη
Πού οφείλεται το σχήμα της μύτης μας; Ναι, η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο και, σε περίπτωση που έχετε μεγάλη μύτη, μπορείτε να «κατηγορήσετε» τους γονείς σας, αλλά επιστήμονες έρχονται τώρα να υποστηρίξουν ότι η μορφολογία της μύτης κάθε ανθρώπου έχει τις «ρίζες» της αλλού: Στις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στο μέρος που ζει ένας πληθυσμός.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Penn State μελέτησαν τα πρόσωπα ανθρώπων με καταγωγή από την Αφρική, την Ευρώπη και την Ασία, χρησιμοποιώντας 3D τεχνολογία για να «χαρτογραφήσουν» τα χαρακτηριστικά της μύτης τους.

Το βασικό τους συμπέρασμα ήταν πως οι κλιματολογικές συνθήκες κάθε περιοχής συντέλεσε σε μεγάλο βαθμό στην εξελικτική πορεία του σχήματος της μύτης. Μάλιστα, οι πληθυσμοί των θερμότερων και μεγαλύτερης υγρασίας κλιματικών ζωνών τείνουν να έχουν φαρδύτερες μύτες, ενώ στα κρύα και ξηρά περιβάλλοντα, οι μύτες τείνουν να είναι πιο μικρές σε πλάτος. Αυτό συμβαίνει γιατί τα στενότερα ρουθούνια επιτρέπουν να «φιλτράρεται» και να θερμαίνεται ο αέρας που εισπνέεται, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος λοιμώξεων, άρα είναι πιο αποτελεσματικά σε κρύα κλίματα.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν, ωστόσο, ότι το σχήμα και μέγεθος της μύτης που συναντάται συχνότερα σε κάθε περιοχή, οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα την… επιλογή συντρόφου. Σε κάθε περιοχή, οι άνθρωποι έχουν άλλα γούστα για το ποια μύτη θεωρείται ελκυστική. Η όψη μύτης που ανταποκρίνεται στα standards αυτού του πληθυσμού έχει μεγαλύτερη πέραση, δηλαδή με άλλα λόγια, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπαραχθεί και ως εκ τούτου να «εξαπλωθεί» το γενετικό προφίλ του συγκεκριμένου σχήματος και μεγέθους.

Τέλος, οι έρευνα επιβεβαίωσε και το εμφανές: Η μέση ανδρική μύτη είναι μεγαλύτερη από τη γυναικεία.

Πηγή: DailyMail
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v