Το ταξίδι των ναρκωτικών στην Ευρώπη μέσα από χάρτες

Η Europol δημοσίευσε στοιχεία για το ταξίδι των ναρκωτικών στις χώρες της Ευρώπης, μέσα από κατατοπιστικούς χάρτες.
Το ταξίδι των ναρκωτικών στην Ευρώπη μέσα από χάρτες
Στην ετήσια δημοσίευση των στοιχείων για το οργανωμένο έγκλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ανάρτησε στη σελίδα της η Europol, τα ναρκωτικά κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στις ποινικές αγορές εντός Ε.Ε.

Όπως αναφέρει ο οργανισμός ο τζίρος από τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 24 δις ευρώ ετησίως, ενώ παραπάνω από το 35% των εγκληματικών οργανώσεων που δρουν στην Ε.Ε. εμπλέκονται κυρίως στην αγορά και διακίνηση ναρκωτικών.

Στο κομμάτι των… trends, τα στοιχεία της Europol αναφέρουν ότι τα συνθετικά ναρκωτικά εξακολουθούν να είναι η πιο ανερχόμενη κατηγορία, ενώ η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών επιτρέπει την μεγιστοποίηση της παραγωγής τους.

Δυναμικός νέος «παίκτης» στην διακίνηση ναρκωτικών είναι η Λιβύη που τροφοδοτεί στις χώρες της ΕΕ με μεγάλες ποσότητες κάνναβης.

Η αγορά της κάνναβης είναι σταθερά πρώτη σε… πωλήσεις στην Ε.Ε, με την κύρια εισαγόμενη παραγωγή να έρχεται από το Μαρόκο. Στην εσωτερική παραγωγή, τα ηνία κρατά η γειτονική μας Αλβανία.


Σε ό,τι αφορά την κοκαΐνη, η παραγωγή της γίνεται κατά κύριο λόγο στην Κολομβία, με τα ετήσια κέρδη να ανέρχονται στα 5,7 δις ετησίως.


Η ηρωίνη έρχεται κυρίως από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, περνώντας από την οδό του Καυκάσου και των Βαλκανίων.


Τέλος, στα συνθετικά ναρκωτικά, τα οποία είναι και το νέο trend, η μεθαμφεταμίνη είναι η πιο διαδεδομένη και ακολουθεί η αμφεταμίνη και το MDMA. Η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Τσεχία, η Πολωνία και η Σλοβακία είναι οι κύριοι παραγωγοί.


Δείτε αναλυτικά εδώ όλα τα στοιχεία για τη διακίνηση ναρκωτικών στις χώρες της Ε.Ε.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v