9 πράγματα που πληρώνουμε κρίμα και άδικα

Υπηρεσίες και αγορές που κοστίζουν αρκετά, ενώ - συνήθως - δεν μας είναι απολύτως απαραίτητες.
9 πράγματα που πληρώνουμε κρίμα και άδικα

Η οικονομία είναι το άλφα και το ωμέγα αν θέλουμε να μαζέψουμε κάποια χρήματα για να κάνουμε εκείνο το ταξιδάκι που ονειρευόμασταν ή να έχουμε «καβάτζα» για παν ενδεχόμενο. Με περιττές αγορές όμως, τα πράγματα δυσκολεύουν. 

Παρακάτω συγκεντρώσαμε μια λίστα από εν πολλοίς αχρείαστα έξοδα, από αντικείμενα που αγοράζουμε… κρίμα και άδικα.

 «Αστεράτες» υπηρεσίες μαιευτηρίου

Η υπερτιμολόγηση στα ιδιωτικά μαιευτήρια είναι σύνηθες φαινόμενο με ένα σωρό «αστεράτες» παροχές (κομμωτήριο κτλ.) που ανεβάζουν το κόστος για τη νέα μητέρα (και οικογένεια) σε δυσθεώρητα ύψη. Το μαιευτήριο δεν είναι ξενοδοχείο, ούτε spa. Μπαίνετε για να γεννήσετε – με ασφάλεια- και βγαίνετε με ένα ευτυχισμένο μωράκι στην αγκαλιά, χωρίς πολλά πολλά.

Αυτοκίνητο

Κίνηση, ταλαιπωρία, ασφάλεια, σέρβις, βενζίνες. Το αυτοκίνητο συνεπάγεται έξοδα. Πολλά έξοδα, τα οποία δεν είστε σε καμία περίπτωση υποχρεωμένοι να πληρώνετε. Εναλλακτικές; Υπάρχουν, και είναι βολικές και πολύ πιο «πράσινες»: λεωφορείο, τρόλλεϊ, μετρό, τραίνο ή ακόμα και ποδήλατο τους καλοκαιρινούς μήνες. Το μόνο που απαιτείται είναι κάποιες μικρές θυσίες – κυρίως στο κομμάτι της άνεσης.

Φάρμακα

Αντιβιώσεις και παυσίπονα καταναλώνονται ωσάν καραμελίτσες – συνήθως – χωρίς να διατρέχουμε σοβαρό κίνδυνο. Ένας μικρός πονοκέφαλος δεν χρειάζεται να συνοδεύεται από τη λήψη ατελείωτων παυσίπονων, ούτε μια γρίπη με χάπια που ανακουφίζουν τα συμπτώματα. Το σώμα ξέρει – και μπορεί – να ξεπεράσει τις «ελαφριές» ιώσεις μόνο του, ενώ αρκετά φυτικά γιατροσόφια μπορούν να απαλύνουν τα συμπτώματα. Λοιπές ενισχύσεις κοστίζουν τόσο οικονομικά, όσο και στο κομμάτι της υγείας σας μακροπρόθεσμα.

Personal Training

Ναι, μπορεί ένας προσωπικός γυμναστής να είναι συχνά απαραίτητος αν μόλις ξεκινάτε την ενασχόλησή σας με τη γυμναστική, όμως οι υπηρεσίες personal όταν έχετε φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο τεχνικής είναι πολυτέλεια. Πλέον ξέρετε πάνω – κάτω ποιες ασκήσεις πρέπει να κάνετε και σε ποια ένταση, και πώς να τις εκτελέσετε με ασφάλεια χωρίς να τραυματιστείτε. Απλώς, μην τεμπελιάζετε.

Έτοιμες σαλάτες

Τριπλάσιες σε τιμή και μισές σε ποσότητα συγκριτικά με το να πάρετε από το μανάβικο τα συστατικά τους (μαρούλι, λάχανο, σαλάτα, λόλα κτλ.). Παρέχουν, μεν, ευκολία αλλά – μεταξύ μας- πόσο χρόνο θα σας πάρει να κόψετε ένα μαρούλι (άντε και λίγη ρόκα) και να τα αναμείξετε;

Φίρμες σε παιδικά ρούχα

Μπορεί να είναι «ψαρωτικό» το πιτσιρίκι σας να φοράει την τελευταία κολεξιόν του τάδε ή του δείνα οίκου μόδας, αλλά γιατί να πληρώσετε ένα σεβαστό ποσό για ρούχα που μετά από δύο μήνες δεν θα του κάνουν; Φθηνότερες – και αρκετά ποιοτικές – εναλλακτικές, υπάρχουν και μάλιστα σε ικανοποιητική ποικιλία.

Συμπληρώματα διατροφής

Πολυβιταμίνες δια… πάσα νόσο, το τάδε χαπάκι που καίει το λίπος, εκείνο το συμπλήρωμα που σας πρότειναν από το γυμναστήριο για να «βάλετε όγκο» και ένα σωρό ακόμα σειρές συμπληρωμάτων που υπόσχονται θαύματα, ενώ αν ήταν ειλικρινείς θα έγραφαν πολύ απλά: «εξασφαλίστε ότι λαμβάνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον στόχο σας μέσω της διατροφής».

Τουριστικά εστιατόρια

Θα τα βρείτε είτε σε περιοχές που κάνουν «κρα» ότι μαζεύουν τουρίστες (και άρα υπερτιμολογούν τα πάντα) είτε σε σημείο που βλέπει θάλασσα, και άρα την… πληρώνει. Σίγουρα θα βρείτε φθηνότερες επιλογές σε πιο off περιοχές. 

Ταξί

Περιττή πολυτέλεια, την οποία χάριν ευκολίας και «βολής» χρυσοπληρώνουμε ενώ μπορούμε να εκμεταλλευτούμε άλλες εναλλακτικές, όπως π.χ. τα μεταμεσονύχτια λεωφορεία ή το μετρό ή γενικότερα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Όλα θέμα συνήθειας είναι, άντε και προγραμματισμού.

Ν. Γ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v