SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Διεθνές συνέδριο για την ελληνική ταυτότητα στο ΕΚΠΑ

Το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου οργανώνει διεθνές συνέδριο με θέμα «‘Έλλην’, ‘Ρωμηός’, ‘Γραικός’: Συλλογικοί προσδιορισμοί και ταυτότητες».

Διεθνές συνέδριο για την ελληνική ταυτότητα στο ΕΚΠΑ

Τι σημαίνει «Έλληνας»; Ποιοι είναι οι Ρωμηοί και ποιοι οι Γραικοί; Μέσα από ποιες διαδικασίες αυτοπροσδιοριζόμαστε και πώς μας βλέπουν οι «έξω»; Στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού των 180 χρόνων λειτουργίας του, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών οργανώνει ως κεντρική επιστημονική εκδήλωση του Ιανουαρίου ένα διεθνές συνέδριο που θα θέσει τέτοια ενδιαφέροντα ερωτήματα και ειδικοί θα δώσουν ακόμη πιο ενδιαφέρουσες απαντήσεις.

Συγκεκριμένα, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: Έλλην’, ‘Ρωμηός’, ‘Γραικός’: Συλλογικοί προσδιορισμοί και ταυτότητες, το οποίο θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος», στο Κεντρικό Κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30, από τις 19 έως και τις 21 Ιανουαρίου 2017.

Η αιτία πίσω από την επιλογή της συγκεκριμένης θεματικής βρίσκεται πιθανότατα στην αναβίωση θεμάτων και αναρωτήσεων γύρω από τις ταυτότητες, τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος, καθώς και της δημόσιας ιστορίας στην Ελλάδα και διεθνώς. Η σχετική έρευνα εμπλούτισε τις γνώσεις μας, εκλέπτυνε την ιστορική μας ματιά, συνέβαλε σε νέες κριτικές προσεγγίσεις, διευρύνοντας τον προβληματισμό μας αναφορικά με τις ιστορικές διαδρομές των εννοιών που χρησιμοποιήθηκαν ως προσδιορισμοί ομάδων ανθρώπων αλλά και εθνικών πληθυσμών.

Στο πλαίσιο αυτού του προβληματισμού, τo συνέδριο καλύπτει μια σειρά από ευρείες θεματικές που επικεντρώνονται στο περιεχόμενο και στις έννοιες που προσέλαβαν σε διαφορετικές ιστορικές στιγμές όροι που σήμερα παραπέμπουν στη συλλογικότητα των Ελλήνων.

Για το σκοπό αυτό φιλοξενεί 45 ανακοινώσεις από Έλληνες και ξένους επιστήμονες, οι οποίες αφορούν παραδείγματα από διαφορετικές ιστορικές εμπειρίες και κοινωνικοπολιτικά περιβάλλοντα. Από τον αρχαιοελληνικό κόσμο μέχρι τον 19o αιώνα και τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους, το συνέδριο έχει ως στόχο να αναδείξει τις σύνθετες διεργασίες συγκρότησης των συλλογικών προσδιορισμών και τη χρήση τους στα εκάστοτε ιστορικά συμφραζόμενα και στην ιστορική έρευνα.

Το πρόγραμμα και οι περιλήψεις του συνεδρίου είναι αναρτημένα εδώ

Οργανωτική Επιτροπή: Όλγα Κατσιαρδή-Hering (Πρόεδρος), Αναστασία Παπαδία-Λάλα, Ειρήνη Χρήστου, Μαρία Ευθυμίου, Κατερίνα Νικολάου, Σοφία Ανεζίρη, Κατερίνα Κωνσταντινίδου, Βάσω Σειρηνίδου, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Σπυρίδων Γ. Πλουμίδης

SPONSORED LINKS

"Ο άνθρωπος είναι οι σχέσεις του."

Καρλ Μαρξ

  • 1853 - Ετοιμάζονται για πρώτη φορά τηγανιτές πατάτες σε μορφή «τσιπς». 'Ένας Αμερικανός μάγειρας, ο Τζορτζ Κραμ, στο Σαρατόγκα Σπρίνγκς της Νέας Υόρκης, αγανακτισμένος από τα παράπονα ενός πελάτη, αποφασίζει να του σερβίρει πατάτες τόσο λεπτοκομμένες που να δυσκολευτεί να τις πιάσει με το πιρούνι του. Αυτές οι λεπτοκομμένες τηγανιτές πατάτες θα αποδειχθούν τεράστια οικονομική επιτυχία.

© 2002-2017 MEDIA2DAY