16 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν γίνεις 30

Τα τριάντα είναι κάτι σαν τα είκοσι, μόνο που χρειάζονται  λίγη παραπάνω… ανάρρωση. Και μερικά ακόμα πραγματάκια που πρέπει να έχεις κατά νου.
16 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν γίνεις 30

Είσαι σχεδόν έτοιμος να κλείσεις τα τριάντα. Συγχαρητήρια, έφτασες στη δεκαετία των αλλαγών, τη δεκαετία των ευθυνών και των… παθών. Όσα κάνεις από δω κι έπειτα θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μετέπειτα ζωή σου. Αρκετά σημαντικό.

Προετοιμάσου κατάλληλα, διαβάζοντας τα παρακάτω «μαθήματα». Κάποια στιγμή θα σου χρειαστούν. Να είσαι σίγουρος.

Yolo; Όχι ακριβώς

Οι ευκαιρίες ζωής είναι αρκετά περιορισμένες και ό,τι κάνεις με τον χρόνο σου είναι δική σου απόφαση, μεν, όμως θα πρέπει να καταλάβεις ότι πλέον οι συνέπειες θα αφορούν εσένα και μόνο εσένα. 

Η οικογένεια σε καλεί

Μην αγχώνεσαι, το ότι κλείνεις τα 30 δεν σημαίνει πως πρέπει να κάνεις οικογένεια. Όμως μπαίνεις αισίως στην δεκαετία κατά την οποία το θέμα «γάμος» και «παιδιά» θα σε απασχολήσει κάποια στιγμή.


Ο χρόνος πίσω δεν γυρνά

Το να αναπολείς το παρελθόν δεν είναι κακό, όμως να ξέρεις πως ανήκει εκεί. Δεν μπορείς να πας πίσω για να ξαναζήσεις μια στιγμή, επομένως δώσε βάση σε αυτά που κάνεις τώρα για το μέλλον σου.

Θα έχεις λιγότερους φίλους

Όμως θα είναι πραγματικοί. Αργά ή γρήγορα θα συνειδητοποιήσεις ότι οι δεκάδες "φίλοι" με τους οποίους βγαίνεις δεν έχουν κάτι σημαντικό να σου προσφέρουν. Και με τον καιρό ο φιλικός κύκλος σου θα κλείνει. Λίγοι και καλοί. 

Και θα εντοπίζεις ευκολότερα τους τοξικούς ανθρώπους

Το τοξικό σου "ραντάρ" τίθεται σε πλήρη λειτουργία πλέον και μαθαίνεις να ξεχωρίζεις αυτούς που έχεις πραγματικά ανάγκη κοντά σου από εκείνους που σε φθείρουν ψυχικά. 

Το χανγκόβερ είναι πολύ πιο σκληρό

Στα 20 σου μπορεί να έπινες ένα καφάσι μπύρες τις καθημερινές, να κοιμόσουν δύο ωρίτσες και να πήγαινες δουλειά το πρωί. Στα 30 σου δύο μπύρες αρκούν για να την ακούσεις, ενώ οποιαδήποτε έξτρα προσθήκη εγγυάται πονοκέφαλο που δεν περνά με μερικές ωρίτσες ύπνο.

Το σώμα είναι ο Ναός σου

Ναι, στα 20 σου υπήρξες στο σωματικό σου peak, όμως τώρα ετοιμάσου να προσέξεις λίγο παραπάνω το σώμα σου, μιας και πλέον αρχίζει να παίρνει ορμονικά τουλάχιστον την κατιούσα.

Μπορείς να λες «όχι»

Δεν έχει σημασία τι πιστεύουν οι γύρω σου, τι λένε οι φίλοι και τι θα ήθελαν οι παρέες σου. Αν δεν θες να κάνεις κάτι, να πας κάπου ή να μιλήσεις με κάποιον μπορείς απλά να πεις «όχι». Δεν είναι κακό.

Οι σχέσεις απαιτούν συμβιβασμούς

Δεν υπάρχει τέλεια σχέση. Ακόμα και όσες βλέπεις ότι είναι τέλειες, σίγουρα κρύβουν μπόλικες συζητήσεις, τσακωμούς και εν τέλει συμβιβασμούς. Αν δεν ασχολείσαι με τον/την σύντροφό σου, θα σε αφήσει για κάποιον που θα το κάνει – είτε εν γνώσει σου είτε όχι.

Έχεις τον απόλυτο έλεγχο

Οι επιλογές σου ανήκουν δικαιωματικά. Τα λάθη σου δεν είναι πλέον «των γονιών σου», και δεν φταίνε πλέον «οι άλλοι». Εσύ δημιουργείς τον δικό σου κόσμο.

Η ζωή είναι όπως ακριβώς στο σχολείο

Υπάρχουν κλίκες, κουτσομπολιά και όλα τα άλλα ενοχλητικά πράγματα που σε απασχολούσαν όσο καθόσουν στα θρανία. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι γι’ αυτό όμως. Είτε θα παίξεις, είτε θα πάρεις γραμμή για τα αποδυτήρια.

Πρέπει να παραδέχεσαι τα λάθη σου

Όλοι κάνουν λάθη, και όσο καλοί και αν ήταν οι βαθμοί σου στη σχολή/μεταπτυχιακό δεν σημαίνει πως ξέρεις τα πάντα. Θα πρέπει να μάθεις να παραδέχεσαι πότε έκανες λάθος. Ο κόσμος θα το εκτιμήσει.

Ο σεβασμός κερδίζεται

Η είσοδός σου στον κόσμο των πρώτων «-άντα» μπορεί να σε κάνει να νιώθεις κάτι σαν μονάρχης, όμως πίστεψέ μας δεν είσαι διαφορετικός από όλους τους άλλους. Δεν υπάρχει κληρονομικότητα στον σεβασμό που συνοδεύει τις σπουδές σου, την καριέρα σου ή την κοινωνική σου θέση. Αν δεν συμπεριφέρεσαι σε όλους με σεβασμό, θα χάσεις τον δικό τους.

Το μίσος σου τρώει ενέργεια

Κανείς δεν πράττει πάντα το σωστό. Και ο καθένας έχει και μια άποψη για αυτό. Όσο μεγαλώνεις, τόσο λιγότερο πρέπει να σε απασχολούν τέτοια μικροπροβλήματα. Εστίασε στις δικές σου προσπάθειες για μια καλύτερη ζωή και άσε τι κάνουν – και πώς το κάνουν – οι άλλοι.

Ποτέ δεν είναι αργά

Το ότι κλείνεις τα τριάντα δεν σημαίνει ότι γέρασες. Άπειροι άνθρωποι έκαναν το μεγάλο «μπαμ» σε μεγαλύτερη ηλικία και γνώρισαν την επιτυχία.

Το κουτσομπολιό είναι σκέτη σπατάλη

Δεν θα σε ρωτήσει κανείς για τη σεξουαλική ζωή κανενός σε συνέντευξη για δουλειά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συζητάς την προσωπική ζωή των άλλων, εκτός και αν ανήκεις σε πάνελ μεσημεριανής ζώνης.

 Ν.Γ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v