Το συγκινητικό μήνυμα του Hawking για όσους πάσχουν από κατάθλιψη

Ο παγκοσμίου φήμης φυσικός μίλησε για την κατάθλιψη στην τελευταία του διάλεξη, κάνοντας έναν άκρως ελπιδοφόρο παραλληλισμό.
Το συγκινητικό μήνυμα του Hawking για όσους πάσχουν από κατάθλιψη
Είναι γνωστός για τις αρκετά σύνθετες αλλά πέρα για πέρα χρήσιμες παρατηρήσεις του για το σύμπαν, τον χρόνο και τα «δύσκολα» τις θεωρητικής φυσικής. Όμως σε πρόσφατη διάλεξή του, ο επιφανής επιστήμονας Stephen Hawking μίλησε για κάτι πολύ πιο καθημερινό, και αρκετά συναισθηματικό: την κατάθλιψη.

Κάνοντας μια ποιητική παρομοίωση, ο φυσικός που έχει συνδέσει το όνομά του με την μελέτη των μαύρων τρυπών του διαστήματος, σύγκρινε τις σκοτεινές ημέρες της κατάθλιψης με αυτές, αναφέροντας πως όσο σκοτεινές κι αν μοιάζουν, πάντα προσφέρουν τρόπο διαφυγής.

Συγκεκριμένα είπε: «Οι μαύρες τρύπες δεν είναι τόσο μαύρες όσο φαντάζουν. Δεν πρόκειται για αιώνιες φυλακές, όπως νομίζαμε κάποτε. Αντικείμενα μπορούν να βγουν από αυτές ακόμη και να αναδυθούν σε άλλα σύμπαντα. Επομένως, εάν αισθάνεστε ότι βρίσκεστε σε μία μαύρη τρύπα, μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια γιατί υπάρχει έξοδος διαφυγής».

Η διάλεξή του απευθύνθηκε σε 400 άτομα, το απόγευμα τις 7ης Ιανουαρίου στο Royal Institute του Λονδίνου, μια ημέρα πριν κλείσει τα 74.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v